Pénz és hivatás

Mikor kell betegszabadságra menned? Tények és tévhitek

Mikor kell betegszabadságra menned? Tények és tévhitek

Egy kis torokfájás még nem a világ vége, de mi van akkor, ha más tünetek is társulnak vele? Igaz-e, hogy a jó munkaerő akkor is bemegy reggel, ha gyakorlatilag kilóg a bele? A megfázásos és influenzás időszak kellős közepén összegyűjtöttük, mikor érdemes inkább otthon maradnod pihenni egyet.

„Fájó torokkal és orrfolyással keltem, de attól még simán elmehetek dolgozni!”

Nem biztos. Amennyiben lázzal, izomfájdalommal vagy intenzív fáradtságérzettel is küzdesz, valószínűbb, hogy valamilyen vírusos megbetegedésed van – jó eséllyel influenza. Ebben az esetben pedig a lehető legjobb, ha elmész az orvoshoz, aki a vizsgálat nyomán megállapítja, pontosan mi lehet a baj.
A torokfájásnak és az orrfolyásnak is vannak fokozatai: amennyiben azon a ponton találod magad, hogy a puszta létezés is nehéz, semmiképpen se menj be dolgozni!

„Már két napja jól vagyok, nem lehetek fertőző!”

Tévhit. Vírusos fertőzés esetén egy nappal a tünetek jelentkezése előtt, és hét nappal a panaszok tetőzése után is másokra ragaszthatod a kórokozókat. Benne van tehát a pakliban, hogy tudtodon kívül fertőzöl meg másokat.
A felelős magatartás megkívánja, hogy influenza esetén egy hétig otthon maradj – még akkor is, ha ennél lényegesen hamarabb gyógyultnak érzed magad! Ha beteg gyerek van a családban, nála ennél hosszabb a kritikus időszak.

„Ha nem vagyok lázas, mindenképpen elmehetek dolgozni!”

Tévhit. A lázon kívül a súlyos köhögés és bármilyen olyan tünet tilossá teszi a munkába menést, ami gátol a feladataid végrehajtásában.
Tény, hogy a mai munkaerőpiaci helyzetben nem árt gátat szabni a hiányzásnak, ha azonban a saját egészségedről, illetve a munkatársaidéról van szó, mindenképpen körültekintőnek kell lenned. Végszükség esetén érdeklődj, elláthatod-e otthonról a feladatköröd!

„Segít megakadályozni a fertőzés terjedését, ha zsebkendőt teszek a szám elé!”

Tény. Ha mindenképpen dolgoznod kell betegen is, akkor tényleg sokat tehetsz a kollégáidért, amennyiben minimálisra csökkented a cseppfertőzés veszélyét.
Ez azt jelenti, hogy amikor köhögsz vagy tüsszentesz, tegyél valamit az orrod és a szád elé! Ha zsebkendő nincs kéznél, a tenyered is megteszi – amit aztán antibakteriális szappannal vagy kézmosó zselével tudsz fertőtleníteni.

„A megfázást nem lehet megkülönböztetni az influenzától!”

Tévhit. A két betegség lefolyása ugyan egyénenként igen eltérő lehet, de általánosságban kijelenthető, hogy az influenza súlyosabb, de gyorsabban múló panaszokkal szokott járni.
Ha iszonyatosan fáj a fejed, ráz a hideg, rettentően fáradt vagy, fáj az egész tested, magasra szökik a lázad és száraz köhögéssel küzdesz, minden valószínűség szerint influenzás vagy – ami nem jelenti azt, hogy az összes többi esetben puszta megfázásról van szó!

„Az influenza csupán 3-4 napig tarthat!”

Tévhit. Gyorsabb lefolyású ugyan, mint a megfázás, de összességében 7-10 napig szokott tartani. Bár antibiotikumos kezeléssel nem lehet rajta segíteni, hiszen vírusos fertőzésről van szó, mégis fontos legalább egyszer elmenned az orvoshoz – mégpedig a szövődmények kockázata miatt!
Ugyanezért van szükséged betegszabadságra is: ha influenzásan beszerzel még egy kórokozót, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. Az immunrendszer helyreállítása kulcsfontosságú az ilyen esetekben.

„A tél vége jelenti az influenza csúcsidőszakát!”

Tény. Az enyhe, fagypont alatti hőmérséklet és a nyirkos levegő kedvez az influenzavírusok terjedésének. A mi éghajlatunkon ez leginkább a februárra jellemző, ám a mostani, kevés mínusszal járó tél eddig végig ilyennek bizonyult. Az elmúlt 35 év statisztikái szerint az influenzajárvány októbertől áprilisig bármikor kirobbanhat, ám az esztendők többségében februárban érte el a csúcspontját az orvoshoz fordulók száma.
Ha megtörtént a baj, csak rajtad múlik, milyen kezelési formát választasz – hagyományosat vagy alternatívat. Fontos viszont, hogy mindenképpen menj el az orvoshoz, hogy ellenőrizze, nem fenyegeti-e az alsó légutakat a baj, mert akkor igenis szükség van a terápiára!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást