Miért vonzóak a foglalt pasik? Ezt árulja el a jegygyűrű-effektus

Miért vonzóak a foglalt pasik? Ezt árulja el a jegygyűrű-effektus

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Miért vonzóak a foglalt pasik? Ezt árulja el a jegygyűrű-effektus

A jegygyűrű-effektus szerint a nők jobban vonzódnak azokhoz a férfiakhoz, akik már foglaltak sőt, házasok. Bár első olvasatra talán azt gondolod, hogy ez a lehető legrosszabb, amit mi, nők egymással tehetünk, valójában tudományosan alátámasztott tény, hogy eleve jobb esélyekkel indulnak a foglalt pasik, mint azok, akik egyedülállóak. De miért?

Ha másnak is kell, akkor annak oka van

Az első, és egyben leginkább kézenfekvő magyarázat az, hogy ha a kiszemelt férfi foglalt, akkor minden bizonnyal olyan értékekkel bír, olyan eredményeket tett le az asztalra, ami miatt méltó a figyelemre. Ez persze sok esetben nem igaz, hiszen egy párkapcsolat, házasság megléte sem garantálja azt, hogy az illető férfi biztosan csodálatos férj, jó apa, vagy éppen kiváló szerető.

Mégis, a nők többsége automatikusan arra asszociál, hogy érdemes azzal a férfival kezdeni, akinek volt már komoly kapcsolata, vagy éppen most is abban él, hiszen, ha már legalább egyszer eljutotterre a szintre, akkor annak bizonyára van oka.

A tiltott gyümölcs édesebb

Miért vonzóak a foglalt pasik? Ezt árulja el a jegygyűrű-effektus

Hát igen, ezen sajnos nincs túl sok magyaráznivaló. Oda-vissza működik a dolog, tehát a férfiak is sokszor pusztán azért akarnak egy nőt, mert az – elméletileg – meghódíthatatlan. Az ellenállás oka tulajdonképpen mindegy: nem számít, hogy azért nem enged a flörtnek, mert unszimpatikus a férfi, vagy azért, mert férjnél van. A lényeg az, hogy ő a tiltott gyümölcs, az elérhetetlen nő, és ezért nagyon meg akarja szerezni magának mindenki. Nos, ugyanez igaz a házas férfiakra, még ha sok nőben nem is igazán tudatosul, hogy a vonzalom jelentős része pusztán a tiltásból ered.

Másoljuk a mintákat – és a párokat is

Készült egy kutatás, ami azt vizsgálta, hogy a nők mit gondolnak első ránézésre a férfiakról – pontozniuk kellett őket. Ezután megtudták, hogy a többiek miként vélekedtek a potenciális jelöltekről, majd újra értékelték a férfiakat. Az eredmény az lett, hogy a csoportnyomás hatására a nők újragondolták választásaikat, és inkább azokra a férfiakra voksoltak, akik már eleve magas pontszámot kaptak a csoporttól. Mire utal mindez? Mivel eleve hajlamosak vagyunk másolni másokat, továbbá ösztönösen ellessük a szociális viselkedésmintákat, automatikusan népszerűbbnek tartjuk azokat is, akikről mások szintén így vélekednek.

Ehhez kapcsolódóan érdekes adalék, hogy azok a férfiak jóval vonzóbbnak tűntek a vizsgálatok során, akik eleve ideálisnak ítélt (tehát szexi) feleséget tudhattak a magukénak. Szemben azokkal a férfiakkal, akiknek nem volt éppen bombázó a feleségük, ők ugyanis nem foglalhattak el olyan méltó helyet a vonzalom-ranglistán.

A férfihűség lehet a megoldás?

Miért vonzóak a foglalt pasik? Ezt árulja el a jegygyűrű-effektus

Némileg talán megnyugtató tény, amire egy másik felmérés rávilágított: ugyan sok esetben vonzóbbnak tartjuk a házas férfiakat, mindez nem jelenti azt, hogy bármilyen szinten kezdeményezünk is velük kapcsolatosan. Pl. alaposan lelomboz minden apró flörtöt, ha a férfi hűséges, nem vevő még a szóbeli játékra sem.

Ez azt jelenti, hogy ha a férj szereti a feleségét, és ezt nem fél kimutatni, akkor a nők vonzalma is rövid időn belül csökken, és még a próbálkozásig sem jutnak el.

Ebben sincsen tehát aranyérvényű végeredmény: az biztos, hogy számít mások véleménye és az is, hogy vonzóbbnak találjuk a foglalt férfiakat, de utóbbi is csak azért állja meg a helyét, mert képzelt sajátosságokat tulajdonítunk nekik. Azonban a valóságban a többség szembesül azzal, hogy nem minden házas férfi tökéletes jelölt, ha pedig mégis az, akkor minden bizonnyal fülig szerelmes a feleségébe – így pedig az egész játszma ismét értelmét veszíti.

Képek forrása: gstockstudio/Depositphotos.comdoodko/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást