Miért látunk szellemeket? Tudományos magyarázatai lehetnek

Miért látunk szellemeket? Tudományos magyarázatai lehetnek

Címlap / Életmód / Ezotéria / Miért látunk szellemeket? Tudományos magyarázatai lehetnek / 2. oldal

Vannak, akik elképzelhetetlennek tartják, mások állítják: szemtanúi voltak már paranormális jelenségeknek. De vajon min múlik, hogy valaki látja az itt maradt lelkeket, vagy sem?

A vallási háttér is számít

Szinte minden vallás kínál magyarázatot arra, hogy mi történik velünk halálunk után, azzal a biztosítékkal, hogy a halál nem a vég. És bizonyíték van arra, hogy a nagyon vallásos emberek nem félnek annyira a haláltól, mint mások.

De van egy trükk.

A vallás, amely enyhíti a halál miatti aggodalmunkat, növelheti annak valószínűségét, hogy életünk folyamán szellemeket és más természetfeletti lényeket „látunk”. Ez azonban attól függhet, hogy valójában milyen vallásúak vagyunk.

Az összes rendelkezésre álló bizonyíték azt sugallja, hogy azok, akik hívőnek vallják magukat, de nem járnak rendszeresen templomba, kétszer akkora valószínűséggel hisznek a szellemekben, mint azok, akik a vallási meggyőződés két végletében vannak: a nem hívők és a mélyen hívők.

Dziggyphoto/istockphoto.com

A szellemlátás az agy kémiai reakciója is lehet

A Parkinson-kórban szenvedők mintegy 50%-a számol be arról, hogy a hallucináció az egyik tünet, amelyet tapasztalnak. Ezek a hallucinációk néha szellemek vagy más természetfeletti lények formájában jelennek meg. Olaf Blanke idegtudós laboratóriumának izgalmas közelmúltbeli munkája feltárja, hogy az agy frontális és temporális lebenyei közötti kommunikáció megszakadása lehet a felelős a Parkinson-kórban szenvedő betegek hallucinációiért.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a szellemlátás nagyon is biológiai eseményekben gyökerező pszichológiai élmény lehet. A kutatók úgy gondolják, hogy a magashegyi hegymászók, a sarkköri felfedezők és a magányos tengerészek által gyakran jelentett hallucinációk szintén az agykémia változásaira vezethetők vissza. Ezeket olyan tényezők váltják ki, mint a hipotermia, az alacsony oxigénszint és a társadalmi elszigeteltség.

Összefoglalva: azok, akik szellemeket látunk, valószínűleg hisznek a paranormálisban, vagy legalábbis nyitottak annak lehetőségére. És ha a személyiségvonások, a kognitív stílusok és a vallási meggyőződések megfelelő kombinációjával rendelkezik valaki, akkor egy kísérteties környezet lehet a dermesztő találkozáshoz szükséges utolsó összetevő.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»