Miért hordjunk télen is napszemüveget?

Miért hordjunk télen is napszemüveget?

Címlap / Stílus / Divat / Miért hordjunk télen is napszemüveget?

Néha talán komikusan hat, amikor valaki télen is napszemüveget hord, pedig nagyon is sok értelme és előnye lehet ennek a divaton kívül.

Ráncok

Ahogy nyáron a napfény elleni hunyorgásunknak lehet következménye a szemkörnyéki ráncok megjelenése, úgy ez a hatás télen is fennáll. Sokszor előfordul, hogy bár hideg van, a nap attól még hét ágra süt, mi pedig puszta megszokásból télen nem védekezünk ez ellen.
Síelésnél, szánkózásnál ez a jelenség fokozottan jelen van, hiszen a hó visszaveri a nap fényét, így az ereje még nagyobb lesz.

UV sugárzás

A nap sugarainak káros hatásaira inkább csak nyáron számítunk, pedig valójában ugyanazok a hatások érik szemünket és bőrünket télen is, mint a kánikulában.
Ezért is jó, ha UV-szűrős napszemüvegünket nem tesszük túl mélyre,hanem ha kisüt a nap, akkor télen is ugyanúgy használjuk. Bőrünk és retinánk meg fogja hálálni nekünk ezt a későbbiekben. 

Szaruhártya

Ha közvetlen napsugárzás éri szemünket, akkor az szabályosan égési sérüléseket is okozhat. A szaruhártya ilyenkor begyulladhat, ami nagyon kellemetlen tünetekkel járhat és akár szemünk épségét is kockáztathatjuk vele hosszú távon.
Soha ne nézzünk közvetlenül a napba még napszemüvegben vagy gyengébb napsütés mellett sem, inkább védjük meg szemünket ezektől a veszélyektől.

Szél

Télen nem csak a hideg, de a szél is okozhat kellemetlen tüneteket akár az arcbőrünkön, akár a szemünkben.
Ha napszemüveget hordunk, azzal nem csak a nap sugarai ellen védjük magunkat,de megóvjuk szemünket és a szem alatti érzékeny bőrt is a hideg széllel való közvetlen érintkezéstől.

Vezetés

Télen sokszor előfordul, hogy vezetés közben váratlanul úgy fordulunk, hogy éppen a szemünkbe süt a nap, és az autó napellenzője sem oldja meg a problémát.
Különösen veszélyes ez akkor, ha a fény visszatükröződik az útról, a szélvédőről vagy a levegő páratartalmáról. Ezért a téli vezetéshez készítsük be az autónkba a napszemüveget, nem fogjuk megbánni. 

Védelem a hideg ellen

Első hangzásra furcsán hangzik, hogy a napszemüveg melegen tartana, hisz nem egy sapka és nem is egy sál. Pedig a szemüvegek megvédik a szemet a csípős, fagyos időjárástól, ugyanis a lencsék mögött a test melegétől kevésbé van hideg, mint azon kívül.
Síeléshez vagy bármi más téli sporthoz különösen hasznos, sőt nélkülözhetetlen darab lehet egy jól megválasztott napszemüveg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást