Miért hordjunk télen is napszemüveget?

Miért hordjunk télen is napszemüveget?

Címlap / Stílus / Divat / Miért hordjunk télen is napszemüveget?

Néha talán komikusan hat, amikor valaki télen is napszemüveget hord, pedig nagyon is sok értelme és előnye lehet ennek a divaton kívül.

Ráncok

Ahogy nyáron a napfény elleni hunyorgásunknak lehet következménye a szemkörnyéki ráncok megjelenése, úgy ez a hatás télen is fennáll. Sokszor előfordul, hogy bár hideg van, a nap attól még hét ágra süt, mi pedig puszta megszokásból télen nem védekezünk ez ellen.
Síelésnél, szánkózásnál ez a jelenség fokozottan jelen van, hiszen a hó visszaveri a nap fényét, így az ereje még nagyobb lesz.

UV sugárzás

A nap sugarainak káros hatásaira inkább csak nyáron számítunk, pedig valójában ugyanazok a hatások érik szemünket és bőrünket télen is, mint a kánikulában.
Ezért is jó, ha UV-szűrős napszemüvegünket nem tesszük túl mélyre,hanem ha kisüt a nap, akkor télen is ugyanúgy használjuk. Bőrünk és retinánk meg fogja hálálni nekünk ezt a későbbiekben. 

Szaruhártya

Ha közvetlen napsugárzás éri szemünket, akkor az szabályosan égési sérüléseket is okozhat. A szaruhártya ilyenkor begyulladhat, ami nagyon kellemetlen tünetekkel járhat és akár szemünk épségét is kockáztathatjuk vele hosszú távon.
Soha ne nézzünk közvetlenül a napba még napszemüvegben vagy gyengébb napsütés mellett sem, inkább védjük meg szemünket ezektől a veszélyektől.

Szél

Télen nem csak a hideg, de a szél is okozhat kellemetlen tüneteket akár az arcbőrünkön, akár a szemünkben.
Ha napszemüveget hordunk, azzal nem csak a nap sugarai ellen védjük magunkat,de megóvjuk szemünket és a szem alatti érzékeny bőrt is a hideg széllel való közvetlen érintkezéstől.

Vezetés

Télen sokszor előfordul, hogy vezetés közben váratlanul úgy fordulunk, hogy éppen a szemünkbe süt a nap, és az autó napellenzője sem oldja meg a problémát.
Különösen veszélyes ez akkor, ha a fény visszatükröződik az útról, a szélvédőről vagy a levegő páratartalmáról. Ezért a téli vezetéshez készítsük be az autónkba a napszemüveget, nem fogjuk megbánni. 

Védelem a hideg ellen

Első hangzásra furcsán hangzik, hogy a napszemüveg melegen tartana, hisz nem egy sapka és nem is egy sál. Pedig a szemüvegek megvédik a szemet a csípős, fagyos időjárástól, ugyanis a lencsék mögött a test melegétől kevésbé van hideg, mint azon kívül.
Síeléshez vagy bármi más téli sporthoz különösen hasznos, sőt nélkülözhetetlen darab lehet egy jól megválasztott napszemüveg.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást