Mi az a lábanalízis és miért szükséges futócipő vásárlás esetén?

Mi az a lábanalízis és miért szükséges futócipő vásárlás esetén?

Címlap / Életmód / Futásra fel! / Mi az a lábanalízis és miért szükséges futócipő vásárlás esetén?

A tökéletes futócipő megtalálása a megfelelő segítséggel egyáltalán nem nehéz dolog, de nem is olyasmi, amit egy-két cikk elolvasása után, látatlanban megsaccol az ember. A futáshoz ugyan kell a lendület, de az elkezdése előtt egy kicsit még érdemes visszafogni magadat – egy rossz cipőben, vagy mondjuk inkább úgy, egy számodra rossz cipőben ugyanis nem csak kényelmetlenebb lesz futni, de a sérüléseknek is nagyobb az esélye.

És ebből a szempontból mindegy, hányan zengenek ódákat egy futócipőről a neten: ha az nem a te lábadhoz, futótechnikádhoz, terepedhez illik, hiába álomcipője millióknak, nálad nem fog működni. Neked ugyanis nem csak egy jó futócipőre, hanem egy SZÁMODRA jó futócipőre van szükséged. És hogy az milyen, az nem mások lábán, hanem a te lábadon múlik.

herraez/depositphotos.com

„Kitöltöttem egy online tesztet, ez miért nem elég?”

Vannak általános jellemzők, amelyekből nagy vonalakban látatlanban is meg lehet tippelni, hogy milyen valakinek a lábtartása, de a dolog azért nem ilyen fekete-fehér.

Gyerekkorunktól kezdve rengeteget változik a lábunk szokásainknak, mozgásunknak, sérüléseinknek, valamint a hétköznapi cipőhasználatunknak köszönhetően. Nincs két egyforma láb.

Az otthoni módszerek, saccolgatások, tippelgetések helyett érdemes tehát olyan helyre menni inkább, ahol professzionális lábanalízist végeznek és segítenek az ideális modellek megtalálásában.

A lábanalízis során meg kell állapítani, hogyan viselkedik a láb a futás során, és ennek megfelelően olyan futócipőt kell választani, amely támogatja a lábat a teljes mozgásfolyamat során. Ezért az INTERSPORT nem csak statikus, de dinamikus lábanalízis szolgáltatást is kínál.

Bien tipp:

Az Intersportban most számítógépes lábanalízist vehetsz igénybe. A lábanalízis díja futócipő vásárlása esetén díjtalan. A részletekért érdeklődj a hozzád  legközelebbi Intersportban!

Mi történik a lábanalízis során?

A lábanalízis során – számos paramétert megvizsgálva – megállapítják, hogy a vásárlók lába milyen mozdulatsort hajt végre futás közben. Azok esetében, amikor valakinek a lába kifelé dől (szupinál) vagy semlegesen viselkedik, neutrális cipőt javasolnak. Azoknak pedig, akik befelé dőlő lábbal (túlzott pronáció) futnak, stabil cipőt ajánlanak.

A megfelelő típus kiválasztása a sérülések elkerülése és a tökéletes futókomfort megtalálása miatt rendkívül fontos. Fontos megjegyezni, hogy a lábanalízis az aszfaltos cipők esetében releváns.

chika_milan/depositphotos.com

A statikus lábanalíziskor megvizsgálják a láb formáját, rögzítenek egy hőképes talplenyomatot. Ekkor megvizsgálják, hogy milyen állapotban van a láb hosszanti boltozata, pl. van-e lúdtalpa a futónak. Hogy a kiválaszthassátok a tökéletes futócipőt, meg kell nézni  a lábat a mozgás közben is. Erre használják a dinamikus, futópados-kamerás lábanalízist. A dinamikus lábanalízis esetében felvételeket készítenek a lábról egy mezítlábas futás során, valamint összehasonlítják a potenciális futócipőket.

A lábanalízis alkalmas még a meglévő cipők elemzésére, valamint egy használt és egy új modell összehasonlítására.

Az így kapott eredmények kiértékelésével már nem csak tippeket, de biztos választ kaphatsz arra vonatkozóan, hogy egy futócipő megfelelő-e neked, és segítségedre lesz-e az ízületeid hosszútávú védelmében, valamint a teljesítményed javításában.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást