Az ünnepi készülődés elkezdődött! Ezúttal a klasszikus mézeskalács még egészségesebb változatát sütöttük ki bio hozzávalókból. Kipróbált, jól bevált recept, amit lényegében nem lehet elrontani, így legalább van egy biztos pontod az ünnepi sürgés-forgás közepette!
Mézeskalács recept
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 500 g dmBio tönkölybúzaliszt T630
- 1 tk dmBio borkő sütőpor
- 120 g dmBio finomítatlan nádcukor
- 200 ml dmBio A típusú juharszirup
- 1 ek dmBio kakaópor
- ¼ tk só
- 6 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 120 g szobahőmérsékletű vaj
- 1 tojás
- 200 g porcukor
- 4 ek víz
Elkészítés
A lisztet, sütőport, mézeskalács fűszerkeveréket, sót és kakaót keverjük össze egy nagy tálban. Robotgép segítségével dolgozzuk össze a kockára vágott vajat és apránként adagoljuk a nádcukorhoz.
Keverjük hozzá a tojást, valamint a juharszirupot is. Ez után fokozatosan adjuk hozzá a lisztkeveréket és addig gyúrjuk, míg egynemű, rugalmas tésztát nem kapunk. A tésztát 2 részre osztjuk, majd 1 órán át pihentetjük a hűtőben.
A pihentetést követően a tésztát sütőpapír közé téve egyenként nyújtsuk 0,5-1 cm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk, majd egymástól kb. 3 cm távolságra elhelyezzük a formákat egy sütőpapírral bélelt tepsiben – ne túl szorosan, mert sülés közben összenőhetnek – és a 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt arany barnára sütjük a mézeskalácsot.
Díszítés: Hagyjuk kihűlni, majd a porcukor és víz keverékével dekorálhatjuk a formákat!
Elkészítési idő: 1 óra (+1 óra pihentetés)
Ezeket a termékeket használtuk a sütéshez:
A kiváló sütési tulajdonságokkal és lágy aromával bíró fehér tönkölybúzaliszt a modern konyha egyik legkedveltebb hozzávalója. Nagyon finomra őrölt, ezáltal nyeri el egészen világos színét, amely ideális többek között világos színű péksütemények sütéséhez.
A dmBio borkő sütőpor könnyeddé, levegősebb textúrájúvá varázsolja a tésztákat. A természetes borkőből készült sütőpor vegán, és tökéletesen alkalmas kevert tészták, péksütemények és kekszek készítéséhez.
A dmBio nádcukrot a cukornád levéből készítik, melyet felfőznek, szárítanak és kristályosítanak. A végső centrifugálási folyamat során a szirupot a cukorkristályoktól elválasztják, ezáltal nyeri el a nádcukor kellemes ízét és világos színét.
A dmBio A-minősítésű juharszirup édesítőszer rendkívül magas minőséget garantál, mivel a szüreti időszak első két hetében nyerik ki a juharfából.
A dmBio kakaó a legszigorúbb minőségi előírások szerint gondosan válogatott, legfinomabb kakaóbabból készült. Az intenzív ízű, kissé fanyar aroma, valamint a sötét szín tökéletes sütési eredményt garantál.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!