7 meseszép növény, ami késő őszig virágba borítja a teraszt

7 meseszép növény, ami késő őszig virágba borítja a teraszt

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 7 meseszép növény, ami késő őszig virágba borítja a teraszt

Becsöngettek, a strandra járásnak és a fagyizásnak talán idénre már befellegzett, de az erkélyeden még néhány hónapig megtarthatsz egy csipetet a nyárból. Összeállításunkban olyan színpompás balkonnövények következnek, amelyek késő őszig az erkélyed díszei lehetnek, így gyorsan elfeledtetik veled a borongósabb napok szürkeségét is.

Veronikacserje – Hebe hybrida

A veronikacserje nyáron is mutatós, kedves kis dísznövény, azonban igazi szépségét akkorra tartogatja, amikor a korán nyíló virágok már kezdenek kifulladni: apró, fehér vagy sárga virágai a nyár végén jelennek meg, és még bájosabbá teszik a félgömb alakú bokrocskát.

A veronikacserje igazi nagyvárosi növény, mivel jól bírja a szennyezett levegőt, és az árnyékos balkonokon is jól érzi magát.

Őszi rózsa – Aster

Ha őszi növényekről van szó, természetesen nem maradhat ki az összeállításból az őszi rózsa, amely egyszerre elegáns és romantikus, talán nincs is olyan, aki a dús szirmú virágot ne szeretné. 

Az őszi rózsa akkor virágzik, amikor a legtöbb növény már elhervadt, és egészen a fagyok beköszöntéig kápráztat el színével és illatával. Mivel sokféle méretben kapható, az egészen apró növényektől a termetesebb bokrokig, minden erkélyre vagy kertbe találhatsz megfelelőt.

Krizantém – Chrysanthemum

A krizantém, vagy margitvirág eredetileg az őszi rózsák népes családjába tartozik, noha külseje alapján nem biztos, hogy ezt azok is meg tudnák mondani, akik nem járatosak a botanikában. 

Számos változata létezik, gyakorlatilag minden színben megtalálható, és az ősz utolsóként virágba boruló növényei közé tartozik.

Díszkáposzta – Brassica oleracea

Ugyan igazából nincs virágja, a díszkáposzta középső, színes levelei nagy virágfejnek hatnak, nem is csoda, hogy a néhány éve még különlegességnek számító növény egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. 

Ugyan ehető, szépsége miatt mégis inkább dísznövényként terjedt el. Üdítő árnyalataival a zöldtől a kéken és a rózsaszínen át a mély liláig színes foltja lehet a teraszodnak késő ősszel is, egyedül arra ügyelj, hogy minden tőnek hagyj legalább 30 centiméternyi helyet akkor is, ha balkonládába ülteted.

Árvácska – Viola × wittrockiana

Apró szárakon hatalmas, színpompás virágfejek – lehet ennél szebb balkonnövényt elképzelni? 

Az árvácska a nemesítők körében is népszerű, ezért ma már szinte nincs olyan színkombináció, amiben ne lenne elérhető, és ugyan népszerűsége miatt néhányan ma már kissé unalmasnak tartják, még mindig nehéz kevésbé igényes, de szebb balkonvirágot találni nála. 

Mivel az árvácska a hideget is jól tűri, kora tavasztól késő őszig virágba boríthatja a balkonládáidat.

Legyezővirág – Scaevola aemula

A legyezővirág örökzöld növény, ami érdekes, gömb alakba rendeződő, kék virágait egész nyáron, sőt ősszel is hozza. 

Mivel hajlamos bokrosodni, akár függőkosárba is ültetheted, a kék virágokkal díszített zöld hajtások szépen mutatnak majd a ládából aláereszkedve. Jó választás akkor is, ha huzatos az erkélyed, mert a húsos szárak az erősebb szélnek is ellenállnak.

Karácsonyi kaktusz – Schlumbergera

A karácsonyi kaktusz nevével ellentétben nem emlékeztet a klasszikus kaktuszokra, levelei inkább húsosak, virágai viszont annál pazarabbak, a fehértől a rózsaszínen át az élénkpirosig sokféle árnyalatúak lehetnek. 

A növény örökzöld, virágait pedig ősszel és télen hozza. A hideget is jól viseli, ezért az időjárástól függetlenül akár késő őszig is az erkélyen tarthatod, csak akkor kell a lakásba vinned, ha a hőmérő higanyszála 18 fok alá süllyed.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!