A mesék szerepe gyermekeink fejlődésében

A mesék szerepe gyermekeink fejlődésében

Címlap / Életmód / Család / A mesék szerepe gyermekeink fejlődésében

Az elmúlt években csak kapkodjuk a fekünket az erőszakosabbnál erőszakosabb meséket látva.

Azonban a televíziótól való eltiltás helyett érdemes inkább a lurkók életkorának megfelelő mesét választanunk, hiszen a mese fontos szerepet tölt be gyermekeink érzelmi fejlődésében.

Miért is olyan fontos a mese?

A híres pszichológus, Bettelheim szerint a mese segítséget nyújt „az ember belső problémáinak megértéséhez és megoldásához, bármilyen társadalomban éljen is”. Továbbá a mese segít abban, hogy az ember megértse, hogy hol a helye a világban. A mese szerepe, hogy közvetítse, hogy az életben a súlyos nehézségeket nem tudjuk elkerülni, éppen ezért küzdeni kell ellenük, és ez a harc elválaszthatatlanul hozzátartozik az emberi léthez.

Szelíd lányok helyett harcos amazonok

Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy pár év alatt mennyit fejlődtek a mesékben a lány és a női szereplők. Régen az ártatlan, szerelemre vágyó, kedves, türelmes, csendes, titokzatos, gondoskodó, odaadó lányalak jelent meg a mesékben, mely egyfajta tradicionális nő szerepet jelentett. Ma egy amazontípussal találkozhatunk, aki céltudatos, kalandra vágyik és maga irányítja az életét. Hogy minek köszönhetőek ezek a változások?

Meséink mindig régi időkre nyúltak vissza, a hagyományos világ szabályait képviselték, azonban mivel szükséges elsajátítani a mindig aktuális világ normáit, ezért újabb meséknek kell közvetíteniük azokat a motívumokat, amelyek által a gyermek felkészül a társadalomra.

Tehát elmondhatjuk, hogy a mese fontos része a szocializációs folyamatnak. Ma már tény, hogy a női szerepek megváltoztak – persze ez hatással van a férfi szerepre is, gondoljunk csak például az egyre több mesében kifigurázott buta, de szépfiú hercegekre és a szegény fiú értékes, bátor jellemére -, a két nem közötti határok már nem olyan élesek, ennek következtében egy újfajta nőtípust közvetítenek a mesék.

Bettelheim szerint „a gyermekek már nem a nagy család vagy a jól integrált közösség biztonságos közegében nőnek fel”. Ezért ma még fontosabb, mint a régi meséink keletkezésének idején, hogy a modern kor gyermeke megismerkedjen olyan hősökkel, akik egyedül vágnak neki a világnak, és bár induláskor még nem tudják végső céljukat, bíznak magukban, és a helyes utat követve, meg is találják biztos helyüket a világban.

A fiúkat tekintve hagyományosabb az a szerep, amikor a szegény, egyszerű fiú is sikert arat. Érdekes a királyfik és hercegek esetlensége, de ez a példa csak azt tanítja meg gyermekeinknek, hogy nem a pénz és a hatalom, hanem a jellem az, ami igazán fontos, tehát a hagyományos értékeket szerencsére még mindig közvetítik ezek a mesék. Azonban szintén érdemes elgondolkoznunk azon, hogy mennyire közvetítik a férfi szerepeket a fiúk felé ezek a mesék, hiszen sokszor ez az amazontípusú nőalak szinte már-már elnyomja a férfias tulajdonságokkal az egyszerű fiú figurákat.

Válogassuk meg a meséket

A fejkapkodás és ámulás helyett érdemes inkább kézbe vennünk a távirányítót és szabályozni, hogy mit lehet és mit nem. Fontos, hogy ne tiltsunk mindent, hiszen a tiltott dolgok mindig jobban vonzzák a gyerekeket. A klasszikus mesék mellett engedjünk teret a mai modern meséknek is, de amennyiben lehet, nézzük ezeket együtt gyermekünkkel, hiszen nem mindegy, hogy egyes jeleneteket hogyan értelmeznek, tehát ha mi is ott vagyunk, akkor sokkal jobban tudjuk ellenőrizni, hogy mit és milyen hatással engedünk be a gyermekünk életébe.

Amennyiben a gyermek már tud olvasni, fontos, hogy ne csupán lássa, de olvassa is a meséket, hiszen az olvasás során kénytelen gyakorolni az olvasást, ami később egyre többet kamatozik majd a tanulásban is, hiszen ha ügyesen, értelmezően tud olvasni a gyermek, akkor később a tanulás is gyorsabban megy. Továbbá fontos az olvasás a képzelőerő miatt is, mivel míg a képernyő előtt olyan dolgokat is lát, amiket nem ismer, és nem feltétlen gyakorolnak rá jó hatást, addig a könyv olvasása közben csak azt tudja elképzelni, amit ismer, így szintén kizárhatunk pár nem kívánatos tényezőt.
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást