Kert és terasz / Otthon

7 mérgező kerti növény, ami veszélyes lehet a kisgyerekekre

7 mérgező kerti növény, ami veszélyes lehet a kisgyerekekre

Rengeteget járunk az erdőbe, ezért az egyik első dolog, amit megtanítottunk a kislányunknak, hogy semmit ne vegyen a szájába szabadtéren. Sok szülő rémálma a félrenyelés, vagy a mérgezés, aminek sajnos van is alapja – akadnak olyan gyermekek, akik szinte válogatás nélkül, mindent megkóstolnak. Habár egyáltalán nem ajánlott, hogy a kicsi találomra bármit megegyen, amit a kertben talál, az alábbi, népszerű növényektől feltétlenül tartsd távol a gyermekedet!

Leander

Bármennyire csodás és népszerű is a leander, különösen a mediterrán típusú kertekben, az elhelyezését illetően nagyon körültekintően kell vele bánni.

A hazánkban teleltetést igénylő, kora nyártól virágzó növényt távol kell tartani a gyerekektől.

Már nagyon kevés is halálosan mérgező lehet, akár egyetlen levél is elegendő lehet ahhoz, hogy a mérgezés jellegzetes tüneteit lássuk a gyermekeken.

Ezek közé tartozik a bágyadtság, remegés, a csökkenő pulzusszám és az álmatagság.

 

Rebarbara

A rebarbara sok kertben megbújik – nem véletlenül. Az alapvetően igénytelen növény látványnak sem utolsó, ráadásul csodaszépek a leveli és a virágzata.

Pozitív tulajdonságaihoz tartozik, hogy a levélnyél ehető, mennyei dzsem, sütemény készülhet belőle, és ha kedveled a fanyar ízeket, nyersen is bátran fogyaszthatod.

Ám éppen ezért olyan csalóka a rebarbara, ugyanis míg a levélnyél ehető, addig a levél mérgező.

Persze, nem kell száműznöd a kertedből a rebarbarát, ugyanis egy átlagos testsúlyú embernek kb. 5 kg levelet kellene megennie a halálos dózishoz, de azért tartsd fejben, hogy a levelek nem ehetőek – főleg nem a gyermekeknek.

 

Tiszafa

A tiszafa egy izgalmas és látványos örökzöld, ami ráadásul tökéletesen érzi magát a hazai klímán, nem véletlen tehát, hogy sokan ültetnek belőle a kertjeikbe, vagy akár a házak elé.

Hosszasan, de lassan növekszik, és nagyon hosszú életű, ugyanakkor különösen veszélyes lehet a gyermekekre.

A teljes növény mérgező, ám a legveszélyesebb része a csábító, piros bogyó.

Ezek fogyasztása bénuláshoz, ájuláshoz, görcsökhöz vezethet és nehézlégzést, majd szívleállást is okozhat. Ennek megfelelően különösen fontos felhívni a gyermekek figyelmét, hogy a bogyók ehetetlenek és a tüskékkel sem szabad játszani.

 

Gyöngyvirág

Az igazi, meleg tavaszi hírnökeként is ismeretes, hófehéren pompázó, erősen illatozó gyöngyvirág ugyan szívet melengető látványt nyújt, valójában nagyon veszélyes.

Halálosan mérgező lehet, fogyasztása rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoz.

Legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy a leveleit az avatatlan szemek könnyen összekeverik a medvehagymával.

Bár utóbbi előbb bújik ki a földből és jellegzetesen fokhagymaszagú, ha korábban a gyerekeket is bevontátok a gyűjtésébe, akkor nem árt felhívni a figyelmüket arra, hogy bár a medvehagyma ehető, addig a gyöngyvirág levele súlyosan mérgező.

 

Kecskerágó

A kecskerágó nemzetség fajai között egyaránt találsz lombhullató és örökzöld növényeket is – a mutatósságukból ez mit sem von le.

A gyerekekre nézve különösen veszélyes a termés, ami csábítóan húsos és élénk narancsszínű, vöröses.

Ezeket előszeretettel fogyasztják a madarak, ami miatt sokan szeretik saját udvarukba is telepíteni a kecskerágókat.

Azonban ami a madaraknak áldás, az a gyermekekre nézve mérgező lehet: a kecskerágó termésének fogyasztása elsősorban gyomorpanaszokat, hányást és hasmenést okozhat.

 

Puszpáng

A puszpáng népszerű növénynemzetség hazánkban is, hiszen számos olyan előnnyel rendelkezik, amit imádnak a kertészek. A legtöbb puszpáng gyorsan nő, könnyen alakítható, remekül bírja a metszést, ezért gyakran sövényként használják.

Szaniterként ugyancsak tökéletese, akadnak olyan puszpángok, amikből látványos formákat faragnak tulajdonosaik.

Szintén előnyük közé tartozik, hogy örökzöldek, ezért télen és nyáron egyaránt díszítenek – akkor mi lehet a gond velük?

Sajnos mérgező a levelük, ezért nem árt távol tartani a kicsiket a velük való játéktól.

 

Magyal

A magyal igazán csodás növény: lehet fa, vagy cserje, többsége örökzöld és sötétzöld, bőrnemű leveleket növeszt.

Látványra feltétlenül egyedi, azonban a gyermekekre duplán veszélyes: a levelek szélét szúrós tüskék szegélyezik, a piros bogyók pedig mérgezőek.

Szerencsére nem súlyosak a tünetek, hányingert, rosszullétet, hasmenést, szapora pulzust és alacsony vérnyomást okoznak.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a kisebb termetük miatt a gyermekek fokozottan veszélyeztetettek, esetükben már egy-két bogyó is veszélyes lehet.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást