A menstruáció alatti hízás – és ami nekem bevált ez ellen

A menstruáció alatti hízás – és ami nekem bevált ez ellen

Címlap / Életmód / A menstruáció alatti hízás – és ami nekem bevált ez ellen

A várandósságom után nem folytattam a fogamzásgátló szedését, és azt vettem észre, hogy néhány hónap után tökéletesen kiismertem a ciklusomat.

Pontosan éreztem, mikor van peteérésem, éppen melyik szakaszában járok a ciklusomnak. Bár nem volt mindig napra pontos a menstruációm, egyértelmű jelei voltak annak is, mikorra várhatom az érkezését. Ez részben egy érdekes utazás volt számomra, hiszen végig figyeltem magamat, a testemet, részben viszont azt is sikerült felfedeznem, miként változik a testsúlyom.

Ahogy a barátnőimmel beszélgettünk erről, kiderült, hogy szinte mindannyian híznak, vagy legalább puffadnak a ciklusuk során, de egyáltalán nem volt általános, hogy ugyanabban a szakaszban tapasztaltuk volna a tüneteket. Több barátnőm pl. éppen akkor puffad jobban, illetve szed fel némi felesleget, amikor menstruál, ezzel szemben nekem pont az első napon a leglaposabb a hasam. Nem vagyunk tehát egyformák, de egyforma tényezők befolyásolják a ciklikusan jelentkező súlyingadozásunkat.

Hormonális változások

Azok közé a nők közé tartozom, akik a vérzésük előtt szednek fel magukra egy-két kiló pluszt. A jó hír, hogy ez a felesleg jellemző módon víz, így amint a menstruáció jelentkezik, már meg is szabadulunk tőle. A vízvisszatartás legfőbb oka az ösztrogén- és a progeszteronszint együttes csökkenése. Nekem még az emésztésem is lassul tőlük, amivel együtt már óhatatlan és kényelmetlen mellékhatás a puffadás és a teltségérzet. 

dragana991/istockphoto.com

Többet eszünk

Nem szépítem: amennyire könnyen odafigyelek az étkezésemre a menstruációmat követően, annyira nagy probléma ugyanez a ciklusom végén. Sokkal kívánósabb vagyok, és jellemző módon nem az imádott gyümölcseimre, vagy éppen az egészséges nassolnivalóimra ácsingózok. Ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk sós finomságokat, az már önmagában is hozzájárul a vízvisszatartáshoz. Mivel én még édességekkel is szoktam ezeket párosítani, bizony egy kis zsírt is felszedek.

Könnyen feljön néhány napi bűnözés után egy-két pluszkiló, de ezt az edzésekkel és a többi héten tartott étrendemmel egyelőre könnyen kompenzálni tudom.

Azt figyeltem meg, hogy kevésbé vagyok kívánós, ha napközben engedélyezek magamnak egy-egy desszertet, valamint ügyelek a vas-és magnéziumpótlásra. Egy kis spenót, kevés céklalé hatására sokkal kevesebbet nassolok, mint egyébként.

Hajlamosabbak vagyunk lustálkodni

Nálam az edzés szent, mert abban a heti pár órában töltődök fel, az az énidőm. Amikor már ott vagyok a teremben, nem is tart vissza semmi, na de odáig el is kell jutni… Főleg így, a borongós napok beköszöntével hajlamos vagyok elodázni a sportot. A ciklusom többi részében már a hét elején letudom a két-három alkalmat, mielőtt viszont megjönne, vagy éppen a menstruációm alatt, sokszor előfordul, hogy csak szombaton érek az edzések végére. El tudom képzelni, akinek nem jelent ekkora feltöltődést a sport, esetleg csak kínszenvedés a mozgás, az mennyire nehezen veszi rá magát arra, hogy ilyenkor is eljusson edzeni!

A lustálkodást ezekben a napokban szinte követeli a testünk, amiben egyébként nincs is semmi meglepő. Csodálatos folyamatok játszódnak le ilyenkor a szervezetünkben, ám ezek időnként kellemetlenek. Erre rátesz egy lapáttal a fáradtság, a nyűgösség, az általános diszkomfortérzet. Bár a mozgás ilyenkor is bizonyítottan jót tesz, ha lazábbak az edzéseid, vagy el sem mész rájuk, akkor az nem túl meglepő módon eredményez súlyfelesleget a ciklus végére

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!