A gyengébb menstruáció lehetséges okai – Nem csak terhesség lehet!

A gyengébb menstruáció lehetséges okai – Nem csak terhesség lehet!

Címlap / Életmód / Egészség / A gyengébb menstruáció lehetséges okai – Nem csak terhesség lehet!

Ha a menstruációd bármiben jelentősen eltér a megszokottól, tovább tart, késik, kimarad, esetleg sokkal erősebb, vagy lényegesen gyengébb, mint szokott, mindenképpen érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, mert csak ő tudja minden kétséget kizáróan megállapítani, mi állhat a háttérben. A gyengébb menstruáció például ilyen sok féle állapot tünete lehet.

Terhesség

A kimaradó vérzés a menstruáció jele, aki pedig menstruál, az nem lehet terhes, ez ilyen egyszerű, ugye? Azért nem egészen – a gyenge, vagy akár teljesen elmaradó menstruációnak a terhességen kívül más okai is lehetnek, ahogy a várandósság sem jelenti feltétlenül azt, hogy rögtön elmaradnak a vérzések.

Bár a legtöbb nő esetében a fogantatás után a menstruáció elmarad, vannak nők, akik különböző okoknál fogva még néhány hónapig termékenyek maradnak, és lehet pecsételő vérzésük, vagy gyengébb menstruációjuk.

A rendkívül gyenge vérzés egyébként bizonyos esetekben méhen kívüli terhességet is jelezhet, és bár nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ez is egy újabb nyomós érv, hogy felkeresd a nőgyógyászodat egy ellenőrzés végett.

Túl sokat stresszeltél

A mindennapi feszültségek, de még egy munkahelyi konfliktus, vagy akár az anyagi nehézségek is olyan problémaforrások lehetnek, amikkel többnyire képesek vagyunk fizikálisan boldogulni. Azok az érzelmi megrázkódtatások azonban, amelyek az egész életedet megváltoztatják, például egy szülő elvesztése, már nem ritkán fizikai tüneteket is produkálnak.

A megugró stresszhormonok ilyenkor – nagyon leegyszerűsítve – lekapcsolják a termékenységet, mert úgy ítélik meg, hogy a tested nem bírna most el még egy várandósságot is.

Jó hír, hogy a lelki egyensúly helyreállásával többnyire a fizikai tünetek is maguktól elmúlnak, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene felkeresned az orvosodat, hogy kizárjatok minden más fizikai panaszt, és természetesen mindez intő jel lehet arra is, hogy ideje segítséget kérned a mentális egészséged érdekében. Ez éppen olyan fontos, mint a fizikai vizsgálatok!

Közelgő menopauza

A gyengébb menstruáció korántsem egyenlő az alacsonyabb termékenységi szinttel, de egyes nőknél az életkor előrehaladtával változhat a vérzés erőssége.

A gyengülő menstruáció lehet jele a közelgő menopauzának bizonyos esetekben, de egyszerűen csak egy életkori változás is lehet. Sok nő tapasztalja, hogy a 40-es évei elején gyengébb felszívó képességű betétet vagy tampont is használhat, mint például a 20-as éveiben.

Ha az egészségügyi okokat kizártad, akkor egyszerűen csak örülj neki, hogy kevesebbet kell költened egészségügyi termékekre!

Méhnyaki szűkület

Sajnos az is előfordulhat, hogy valamilyen komolyabb fizikai probléma áll a menstruáció megváltozása mögött. A méhnyak összeszűkülése vagy teljes összezáródása például egy ritka, de létező állapot, ami ahhoz vezet, hogy a vér nehezebben jut ki, és lassabban tud távozni a szervezetedből.

Ha gyenge vérzést, de annál erősebb görcsöket tapasztalsz, semmi esetre se halogasd a dolgot, és mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét!

Sebszövetek a méhben

A legtöbb nő, akinél valamilyen nőgyógyászati műtétet hajtottak végre, probléma nélkül lábadozik és épül fel. Előfordulhat azonban, hogy a méhen belül sebszövetek maradnak, amelyek összetapadnak, ezzel megakadályozva a vér kijutását.

A jelenség viszonylag ritka, ezért pánikra semmi ok, de ha volt nőgyógyászati műtéted, és ez után tapasztalsz változást, gyengébb, lassabb vérzést, akkor nem rát tudni, hogy ez is egy lehetséges ok, és fontos, hogy tájékoztasd róla az orvosodat.

A legjobb, ami történhet, hogy elvégeznek egy vizsgálatot, és kiderül, hogy semmi bajod, és problémamentesen gyógyulsz, de az is lehet, hogy műtéti úton kell eltávolítani a sebszöveteket.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!