Életmód / Egészség

Vigyázz: a gyengébb menstruáció terhesség jele is lehet

Terhesség

A kimaradó vérzés a menstruáció jele, aki pedig menstruál, az nem lehet terhes, ez ilyen egyszerű, ugye? Azért nem egészen – a gyenge, vagy akár teljesen elmaradó menstruációnak a terhességen kívül más okai is lehetnek, ahogy a várandósság sem jelenti feltétlenül azt, hogy rögtön elmaradnak a vérzések.

Bár a legtöbb nő esetében a fogantatás után a menstruáció elmarad, vannak nők, akik különböző okoknál fogva még néhány hónapig termékenyek maradnak, és lehet pecsételő vérzésük, vagy gyengébb menstruációjuk.

A rendkívül gyenge vérzés egyébként bizonyos esetekben méhen kívüli terhességet is jelezhet, és bár nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ez is egy újabb nyomós érv, hogy felkeresd a nőgyógyászodat egy ellenőrzés végett.

Túl sokat stresszeltél

A mindennapi feszültségek, de még egy munkahelyi konfliktus, vagy akár az anyagi nehézségek is olyan problémaforrások lehetnek, amikkel többnyire képesek vagyunk fizikálisan boldogulni. Azok az érzelmi megrázkódtatások azonban, amelyek az egész életedet megváltoztatják, például egy szülő elvesztése, már nem ritkán fizikai tüneteket is produkálnak.

A megugró stresszhormonok ilyenkor – nagyon leegyszerűsítve – lekapcsolják a termékenységet, mert úgy ítélik meg, hogy a tested nem bírna most el még egy várandósságot is.

Olvastad már?  Minden idők legforróbb filmes szex jelenetei: aki látta, sose felejti el őket

Jó hír, hogy a lelki egyensúly helyreállásával többnyire a fizikai tünetek is maguktól elmúlnak, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene felkeresned az orvosodat, hogy kizárjatok minden más fizikai panaszt, és természetesen mindez intő jel lehet arra is, hogy ideje segítséget kérned a mentális egészséged érdekében. Ez éppen olyan fontos, mint a fizikai vizsgálatok!

Közelgő menopauza

A gyengébb menstruáció korántsem egyenlő az alacsonyabb termékenységi szinttel, de egyes nőknél az életkor előrehaladtával változhat a vérzés erőssége.

A gyengülő menstruáció lehet jele a közelgő menopauzának bizonyos esetekben, de egyszerűen csak egy életkori változás is lehet. Sok nő tapasztalja, hogy a 40-es évei elején gyengébb felszívó képességű betétet vagy tampont is használhat, mint például a 20-as éveiben.

Ha az egészségügyi okokat kizártad, akkor egyszerűen csak örülj neki, hogy kevesebbet kell költened egészségügyi termékekre!

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást