Melyik állat szereti a vizet? Eloszlatjuk a tévhiteket!

Melyik állat szereti a vizet? Eloszlatjuk a tévhiteket!

Címlap / Életmód / Család / Melyik állat szereti a vizet? Eloszlatjuk a tévhiteket!

A víz az emberek és az állatok számára nélkülözhetetlen dolog. Nem csak inni szoktuk, inni szokták az állatok, hanem hűsölni is, játszani is szoktunk benne. Vannak bizonyos nézetek, melyek – megfigyeléseken alapulva – kimondják, hogy melyik állat szereti, és melyik nem szereti a vizet maga körül.

A macskák

Általános nézet az, hogy a macskák nem szeretik a vizet. Milliószor láttuk azt, hogy amikor véletlenül vízbe lép egy cica, elkezdi rázni a lábát, egészen addig, míg az utolsó csepp is le nem esik róla. Ám nagy tévedésben vagyunk.
Attól függetlenül, hogy a macskák nagy része utálja a vizet, mégis képes arra, hogy ússzon. Tehát nem reménytelenül víziszonyos. Sőt, vannak olyan macskák, akik kimondottan szeretnek vízben lenni.

A lovak

A lovak szeretik a vizet, jól is úsznak, ám nagyon ijedősek. Emiatt érdemes szoktatni őket a vízhez, az együtt úszáshoz. A ló nem hajlandó úszni, ha a lovas a hátán ül.
Alapvetően a lónak manapság nem sok szüksége van arra, hogy ússzon, de egy meleg nap után érdemes levinni őket a folyópartra kicsit hűsölni.

A kutyák

A kutyák között vannak, akik imádják a vizet, és vannak, akik félnek tőle. Minden csak a szoktatás kérdése. Ez utóbbi, a víztől való félelem akkor érhető tetten, amikor a kutya csak addig hajlandó bemenni a vízbe, ameddig az nem éri a hasát.
Vizi mentő kutyával pedig nem érdemes úszni menni a Dunára, mert ki fog minket cibálni lépten-nyomon a vízből…

Az elefántok

Mindenki fejében ott él a kép, hogy az elefánt imádja a vizet. Igen, azt biztosan, amit az ormányával magára fröcsköl, hűsítés céljából.
Alapvetően az a gond, hogy ahol az elefánt él, ott nem nagyon van olyan mély víz, amiben úszni tudnának. Emiatt nem is nagyon szoktak.

A rágcsálók

Alapvetően nem szeretik a vizet. Nem hallottam még, hogy valaki hörcsögöt vagy nyulat fürdetett volna. Úszni sem láttam őket. Az biztos, hogy a patkány képes arra, hogy ússzon, de ha lehet, inkább a végsőkig kitart, és menekül a víz elől.
Régen az emberek kihasználták ezt a tulajdonságát a hajókon, ugyanis amerre a patkány menekült – akár a tengerben úszva – arra volt a szárazföld.

És hogy egy kicsit átnézzünk a túloldalra is…

Van olyan hal, a réti csík, mely képes arra, amire más hal nem. Sokáig kibírni éltető víz nélkül. Ezt úgy éri el, hogy lenyelik a levegőt, amit a belükben tartanak meg.
Így ő az a hal, mely a legtovább képes víz nélkül meglenni. Kép forrása: horgaszcsmszov.hu

A víz az állatok életében

Ugyan olyan fontos szerepet játszik, mint az emberében. Nem csak szeretik, legalább annyira képesek pánikba esni tőle, vagy egyszerűen csak utálni. Víz nélkül ők sem élhetnek, pedig az emberek erről hajlamosak elfeledkezni. Fontos szerepe van a víznek az állatoknál a hőháztartás fenntartásában, ezen felül a víz a legjobb oldószer és vivőanyag.
Fontos a víz minősége is, hiszen – mondjuk egy béka esetén – a szennyezett, vagy magas sótartalmú víz akár az állat, állatok pusztulásához is vezet. Az állatok szempontjából fontos a víz hőmérséklete is, hiszen – mondjuk az itatáshoz használt – meleg víz nem oltja az állat szomját, míg a túl hideg víz az állat megbetegedéséhez, pusztulásához vezet.

És végül egy történet egy cicáról és egy fürdő emberről

Férjemhez, amikor a fürdőkádban ült, odament a macska. Nem látott még ilyen mennyiségű vizet, ezért hirtelen bátor lett. Felugrott és a fürdőkád csúszós szélén elkezdett peckesen és magabiztosan sétálni. Ám mielőtt levehettem volna onnan, beesett a fürdőkádba férjem mellé.
Nem tudom ki járt rosszabbul, a macska, mert elázott, vagy a férjem, akit szétszabdalt a macska ijedtében, miközben férjem mellkasán próbált kimászni a víz alól. Aznap sok töröközőt és sok sebfertőtlenítőt használtunk el… és egy darabig férjem csak a zuhanyzót használta…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást