Te megosztod az életedet? A viselkedésed igenis kiszámítható!

Te megosztod az életedet? A viselkedésed igenis kiszámítható!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Te megosztod az életedet? A viselkedésed igenis kiszámítható!

Az emberi viselkedés időben és térben precíz törvényszerűségeket követ. Az emberek közösségekbe tömörülnek, a szocializáció keretein belül átveszik egymás motivációit, reakciómintáit. Ők sokkal kiszámíthatóbbak, mint a saját utat követők. Az utóbbi mintát követők viselkedése kiszámíthatatlanabb, sőt egy krízishelyzetben hamarabb lelik meg a kiutat. Az emberi viselkedés kiszámíthatóságának haszna leginkább az üzleti életben fontos jelenleg.

Térbeli mozgások kiszámíthatósága

Ha számba vesszük azokat a helyeket, ahol napjainkat éljük, észrevehetünk bizonyos rendszerességet, és azt is, hogy mikor, milyen messzire vagyunk hajlandóak eltávolodni ezektől a helyektől.
Az emberek kategóriákra oszthatók: otthonülők, mozgékonyak, hipermozgékonyak, akik az egész Földet egy lehetőségnek tekintik.

Régebben

Korábban már vizsgálták a majmok, az albatroszok helyváltoztató cselekvéseit. Emberi helyváltoztatást pedig jelölt bankjegyek segítségével nézték, konkrétan az ember utazásait.
Azt viszont, hogy az emberi helyváltoztató cselekvések milyen mintázatokat követnek a tér- és időskálákon, csak hozzávetőleges matematikai összefüggésekkel tudták körülírni, az adatok hiánya miatt.

Modern támpontok

Rengeteg elektronikus, digitális nyomot hagyunk magunk után – használjuk a bankautomatát, telefonálunk, böngészünk a számítógépen – melyekből következtetni lehet az egyén szokásaira, és jövőbeli viselkedésére is.
Napjaink nagy részét rutinszerűen éljük. Egy kutatás során, anonim mobiltelefon-használók viselkedése alapján kiderült, igenis kiszámítható az emberi viselkedés. Ez a hálózat elmélet. Az emberi mozgás 93%-os pontossággal kiszámítható.

Fontos tényező: a lelkiállapot

Amikor az emberi viselkedés kiszámíthatóságát vizsgálják üzleti szempontból, mindig figyelembe veszik a lelkiállapotot.

Azaz, ha mondjuk, egy adott régió focicsapa jól teljesít, az minden máshoz megalapozza az emberek kedvét, hajlandóságát, aminek tudatában üzletek köttethetnek.
Nagy fontossággal bírnak a közösségi oldalak, ugyanis ott a megosztások alapján rálátást kaphatnak az elemzők bizonyos közösségek lelkiállapotára, amit a kalkulációk során felhasználnak. Pont emiatt – szerencsénkre – nem vagyunk teljesen kiszámíthatóak, ugyanis egy megosztás, egy csoporthoz tartozás nem mindig egyenlő velünk.

A statisztika

Ezek a számítások a statisztika alapján történnek. Van egy mondás: vannak kis hazugságok, vannak nagy hazugságok, és van a statisztika.
Nem egy adott csoport egyéneinek szokásait vizsgálják külön-külön – mert lehetetlen, mivel az egyén kreatív viselkedése kiszámíthatatlan, mérhetetlen – hanem egy csoport szokásait, és azt, hogy az mennyit változott bizonyos dolgok hatására, bizonyos idő alatt. Így jósolható meg az emberi viselkedés iránya, bizonyos dolgok iránti hajlandóság.

Összeesküvés elméletek

Ezeket a kutatásokat a gazdasági életben hasznosítják. Talán egyesek etikátlannak minősítik, ám ez is a tudomány egy ága lett. Alapvetően az emberek nem szeretik, ha betolakodnak mindennapjaikba, belelátnak életükbe, kiszámítható statisztikai adatként kezelik őket.
Van egy egészséges paranoiaszint, és pont emiatt túllövünk a célon, márpedig félelemben élni olyan, mint félig élni. Sok esetben összeesküvés elméletek látnak napvilágot, melyeknek nincs, vagy csak részben van alapja, nekünk pedig szelektálnunk kell.

A nagy testvér elmélete

A mai világ elengedhetetlen alkotórésze az információ, melyeket adatgyűjtéssel támogatnak. Mindig voltak, vannak és lesznek olyan jogi és egyéb kiskapuk, melyek a tudomány bizonyos ágait, így az emberi viselkedés dinamikájának kiszámítását is olyan célokra használják, amik már túllépik az etika és erkölcs határait.
Sőt, maga a tudat, hogy belelátnak életünkbe, meggátol minket abban, hogy szabadon cselekedhessünk. Ám elgondolkodtató, hogy míg egyesek paranoiásak, addig világszerte 500 millió ember minden kényszer nélkül megosztja életének részleteit

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást