Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

5 meghökkentő tény, amit nem tudtál az orangutánokról

Nap mint nap hallani arról, hogy mekkora veszélyben vannak ezek a különleges állatok. De tényleg tudod, hogy mekkora a veszély? És azt, hogy valóban mennyire különlegesek? Cikkünkből nem csak ezekre kapsz választ, de az is kiderül, hogy több a közös vonás ezen emlősök és az emberek között, mint ahogyan azt talán elsőre gondolnád.

1. Ritkák között a legritkább

A világon jelenleg létező három orangutánfaj közül az egyik, a Borneo orangutan, ahogy a neve is sugallja, a Borneo szigetén található, a Csendes-óceán déli részén. Kritikusan veszélyeztetettek, és csak 104 700 példány él belőlük a vadonban.

A szumátrai orangután, azaz Pongo abelii kisebb, világosabb, keskenyebb arccal és hosszabb szakállal bír, mint borneói unokatestvére, és még inkább veszélyeztetett: csupán 7500 egyed maradt vadon.

Mind közül a legritkább azonban a tapanuli orangután, azaz Pongo tapanuliensis, amit csak 2017-ben azonosítottak. Az észak-szumátrai erdei élőhelyek 475 négyzetkilométeres területén osztozik mindössze 800 példány, így minden nagymajom közül ez a legritkább faj. Szinte hihetetlen, de a WWF jelentése szerint az orangutánoknak ez a csoportja 20 ezer éven át elkülönülve maradt a közeli szumátrai orangutánoktól, akikre egyébként sokban hasonlítanak, csak a hajuk borzasabb.

2. Az igazi hurciklub

Számos tanulmány jelent már meg arról, hogy milyen jót tesz az embergyerekeknek is, ha az édesanyjuk hordozza őket, de az orangutánoknak nem kell a helyi hurciklubba menni egy kis támogatásért.

Az orangután babák életül első két hónapjában gyakorlatilag matricaként tapadnak az édesanyjukra, a köztük lévő fizikai kontaktus ebben az időszakban soha, egyetlen pillanatra sem szűnik meg.

Ezt követően még két éves korukig előszeretettel csimpaszkodnak az anyjuk mellkasán, és körülbelül hét éves korukig utaznak a hátukon.

3. Családi kötelékek

A nőstény orangutánok 15, a hímek 20 éves koruk körül érik el a felnőtt kort, sokáig maradnak az anyjuk mellett. A nőstény orangutánok egyszerre egy, ritkán két utódnak adnak életet, általában 7-8 évente szülnek, így nem ritka, hogy még egy nagyobb kölyökről is gondoskodnak, miközben kistesó érkezik – a különböző életkorú orangutántestvérek egyébként nagyban segítik egymás szocializációját.

Ugyanakkor ez a szoros és sokáig kitartó kapocs megakadályozza az orangutánokat abban, hogy gyorsabban szaporodjanak, mint ahogyan az élőhelyük irtása és az illegális vadászat miatt fogyatkozik a számuk.

4. Hüvelykujj… lábon

Tudósok szerint az evolúcióban komoly szerepet játszott, hogy az embernek hüvelykujja van, ami alkalmassá teszi a kezünket a kifinomult eszközhasználatra. Ebben a tekintetben az orangutánok nem maradnak el tőlünk, sőt túl is tesznek az emberen, hiszen nem csak a kezükön, de a lábukon is van hüvelykujj, ami a mászás és kapaszkodás során segíti őket.

5. Egy lépésre az embertől

Kutatások szerint elképzelhető, hogy az orangutánok még a csimpánzoknál is közelebbi rokonai lehetnek az embernek.

A BBC szerint egy Rocky nevű orangután volt az első állat, mely képes volt mímelni az emberi beszédhangokat, de ennél kézzel foghatóbb bizonyítékok is vannak a rokonságra: a National Geographic szerint genetikánk 96 százaléka, az őrlőfogak zománcborítása, valamint a lapockánk formája is a közös vonások közé sorolható.

Kép forrása: GUDKOVANDREY/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW