Meg kell-e mosni a csirkehúst?
Azt tudjuk, hogy a nyers húson – és ez különösen igaz a csirkehúsra – olyan baktériumok lehetnek, amelyek nagyon súlyos fertőzéseket okozhatnak, elég csak a szalmonellára gondolni.
Emiatt sokan még előkészítés előtt a csap alá teszik a csirkehúst, aminek viszont a szakértők szerint nem túl sok értelme van: a húsról lefröccsenő víz ugyanis csak elviszi a baktériumokat a konyha olyan kis zugaiba, ahonnan szinte lehetetlen kitakarítani őket, de egy-egy elrepülő vízcsepp könnyen más ételre is átkerülhet, amit aztán később esetleg nem fogsz hőkezelni, és már meg is van a baj.
A szakértők szerint inkább arra ügyelj, hogy azok az eszközök és felületek, amelyekkel a nyers hús érintkezik, ne érjenek más élelmiszerekhez, azonnal és alaposan tisztítsd meg őket, a csirkehúst pedig mindig csak teljesen átsütve vagy megfőzve fogyaszd.
Emiatt sokan még előkészítés előtt a csap alá teszik a csirkehúst, aminek viszont a szakértők szerint nem túl sok értelme van: a húsról lefröccsenő víz ugyanis csak elviszi a baktériumokat a konyha olyan kis zugaiba, ahonnan szinte lehetetlen kitakarítani őket, de egy-egy elrepülő vízcsepp könnyen más ételre is átkerülhet, amit aztán később esetleg nem fogsz hőkezelni, és már meg is van a baj.
A szakértők szerint inkább arra ügyelj, hogy azok az eszközök és felületek, amelyekkel a nyers hús érintkezik, ne érjenek más élelmiszerekhez, azonnal és alaposan tisztítsd meg őket, a csirkehúst pedig mindig csak teljesen átsütve vagy megfőzve fogyaszd.
1 hozzászólás
Kuckómackó
2021.07.23., 18:10Kedves Margit!
Ezt a csacsiságot már többen és többször leírták, kérem, Ön ne álljon be ezeknek a sorába!
A csirkehúst – főzés vagy sütés előtt – jól le kell mosni, de nem a zuhogó vízcsap alá tartva, hogy a víz szétfröccsenjen a konyhában, hanem csak szolidan.
Minden hús számtalan kézen átmegy, koszos ládákban szállíthatják az árut, tehát a megmosást semmiképpen sem lehet elhagyni.
Üdvözlöm!