5 ok, amiért igazi gyógyír a kertészkedés

5 ok, amiért igazi gyógyír a kertészkedés

Címlap / Életmód / Egészség / 5 ok, amiért igazi gyógyír a kertészkedés

Hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz

A kertészkedés egészségtudatosságra nevel: helyben megtermő, szezonális alapanyagokra építheted általa az étrendedet, ami kulcsfontosságú a betegségmegelőzés szempontjából. Nem csak a kedvenceidet termelheted meg nagyobb mennyiségben, hiszen a kertészkedésnek köszönhetően egész évben a lehető legfrissebb gyümölcsök és zöldségek landolhatnak az asztalodon.

Mindezt kiegészítheted gyógy- és fűszernövényekkel, amikkel nem csak ízletesebbek, hanem még inkább teljes értékűek lehetnek a fogások.

Arról nem beszélve, hogy akár teljesen vegyszermentesen is termelhetsz, ami manapság korántsem utolsó szempont… Jó hír a szülőknek: felmérések támasztották alá, hogy azok a gyerekek, akik valamilyen formában részt vesznek a kertészkedésben, nagyobb arányban és többféle gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak, mint azok, akik nem vesznek részt ilyen tevékenységben.

Teljesen zero waste

A kertészkedés olyan hobbi, aminek mindig kézzel fogható haszna, eredménye van, ám mégsem jár hulladékkal.

Persze, szükség van rá, hogy megvásárold a kerti szerszámokat és időnként óhatatlan keletkezik egy kis hulladék, az többségében teljesen újrahasznosítható, vagy ami még jobb, komposztálható.

Ha van egy kerted, akkor kell, hogy legyen komposztálód is, hiszen a zöldhulladékot valahova el kell helyezned – erre a célra a lehető legjobb megoldás a komposztáló, amivel eltüntetheted sőt, újrahasznosíthatod a zöld hulladékodat. Nem csak azt, ami a kertedben, hanem azt is, ami a konyhádban keletkezik. Így aztán sem trágyára, sem virágföldre nem kell majd többé költened. 

Retha Ferguson/pexels.com

Fogyhatsz is vele

A kertészkedés ugyan könnyűnek tűnik, valójában gyakran komoly fizikai munkával jár, és több izomcsoportot is megmozgat rajtad.

Már eleve egészséges, hogy kinn vagy a friss levegőn és mozogsz, de az ásás, a fák metszése, a gyomok eltávolítása, vagy éppen a nagyobb növények átültetése korántsem könnyű feladat.

Egy óra kényelmes kertészkedés könnyen elégethet akár 180-200 kalóriát egy átlagos testsúlyú nő esetében, márpedig, ha a hobbid az ültetés és a termesztés, akkor néhány óra villámgyorsan elrepül, akár minden nap.

Kiváló stresszűző

A kertészkedés már sokszorosan bizonyított, számos kutatás alátámasztotta, hogy hozzájárul a lelki béke megtalálásához és remek stresszűző időtöltés is egyben.

Hatékonyan eltereli a figyelmet a napközben minket ért feszült helyzetekről, oldja a szorongást és segít meglátni a szépséget mindenben.

Tovább erősíti mindezt, hogy növeli az önértékelést, hiszen számos sikerélményt hordoz magában: egy-egy szép új virág, a csodásan növekvő palánták, a termő növények mind-mind pozitív visszacsatolásoknak számítanak.

Olyan kutatások is vannak, amik szerint a kertészkedők elégedettebbek az életükkel, mint nem kertészkedő társaik, illetve úgy vélik, hogy a szabadban töltött idő jobban kikapcsolta őket, mint pl. az olvasás, vagy az edzés.

Közösségformáló ereje van

A kertészkedés olyan hobbi, amit jó megosztani másokkal, akárcsak a vele járó javakat. Kisebb településeken rendszeresen cserélik az emberek egymást között a tapasztalatokat és a terményeket egyaránt, míg városokban a közösségi kertészkedés az, ami összehozza a társaságot.

A közös kertészkedés alkalmával számos új emberrel ismerkedhetsz meg, akikkel ráadásul a téma is nyomban adott lesz, így fesztelen, pihentető körülmények között lelhetsz társaságra, új barátokra. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást