Meddig állnak el? A sminktermékek szavatossági ideje

Meddig állnak el? A sminktermékek szavatossági ideje

Címlap / Stílus / Arc / Meddig állnak el? A sminktermékek szavatossági ideje

Sokan vagyunk úgy, hogy nem gondolunk arra, hogy bizony a sminkszerek esetében sem árt a szavatossági határidőt gondosan ellenőrizni. Fontos, hogy nézzük meg, mikor is jár le a kedvenc rúzsunk vagy szempillaspirálunk szavatossági határideje!

A lejárt szavatosságú sminktermék használata sok esetben ugyanis komoly fertőzéseket és bőrproblémákat okozhat. Általánosságban elmondható, hogy hazánkban a nők 6 évig használják a sminktáskájuk kincseit, fittyet hányva arra, hogy esetleg már lejárt azoknak a szavatossági határidejük.

A hűtőnk mélyéről napi rendszerességgel dobjuk ki a megromlott élelmiszereket, bezzeg a neszeszerünk tartalmát akár több át sem szelektáljuk. Szerencsére a legtöbb kozmetikai márka már feltünteti a termékein, hogy mikor jár le az adott termék szavatossági ideje.

Ezt a termék csomagolásán, a termékösszetevőket részletező lista oldalán találjátok meg, egy olyan ábrán, amelyik úgy néz ki, mintha egy krémes tégely lenne kinyitva és abba beleírva egy szám. Ez a szám jelöli a felbontás utáni hónapot, ameddig a gyártó kezességet vállal termék használatáért, a minőségért. 

Szempillaspirál (szavatossági idő: 0,5 – 1 év)

A kutatók szerint a szempillaspirál nem megfelelő használata tartogatja a legveszélyesebb következményeket, ugyanis baktériumok telepedhetnek meg rajtuk, amivel egy jó kis szemfertőzést bekövetkezését kockáztatjuk. Amennyiben napi szinten használod a szempillaspirált, akkor nincs sok gondod vele, ugyanis 2-3 hónap után el is szokott fogyni belőle a festék. 

Szemhéjtus (szavatossági idő: 0,5 – 1 év) 

Tapasztalataim azt mutatják, hogy a folyékony szemhéjtus az a termék, ami a leghamarabb megromlik. Amennyiben nap végére apró pici darabkákban tudod csak leszedni a festéket a szemhéjadról, az bizony azt jelenti, hogy meg kell szabadulnod kedvenc tusodtól.

Ha már megromlott a termék, azt úgy is észre lehet venni, hogy a festék apró darabkákban összeáll a tégelyben. Az javaslom, hogy ez esetben már ne húzd meg vele a cicavonalad.

Szemhéjfesték (szavatossági idő: 2 év) 

A púder állagú szemhéjfestékek kibírják akár 2-3 évig is, csak arra kell nagyon ügyelni, hogy az ecset vagy applikátor (amivel felveszed az anyagot) mindig tiszta legyen. Azt is tudom még ajánlani, hogy 2-3 havonta egy nedves törlőkendővel töröld át a púder tetejét, ezzel ugyanis felfrissíted, és friss anyag fog az ecsetedre kerülni.

Rúzs/szájfény (szavatossági idő: 2 év)

Ezeket a termékeket nem érdemes 2 évnél tovább használni, hiszen hamar bebüdösödnek és a romlott sminkszer állaga meg is változik. Biztosan maradtak meg anyukátok tinikorából rúzsok, amit nem odafigyelve felkentetek a szátokra, majd megéreztétek az avas szagot és ízt. Ne feledjétek, a pár éves rúzs a baktériumok melegágya lehet, tehát igyekezz gyorsan megszabadulni az ilyen termékektől!

Alapozó (szavatossági idő: 1,5-2 év) 

Bőrünk tökéletesítésére használt alapozók vagy korrektorok szavatossági ideje általában egy év, de ha beteszed hűtőbe vagy hűvös helyen tárolod – főleg nyáron, akkor belefér akár 2 év is addig, amíg megromlik. Ha azt tapasztalod, hogy már bizony enyhén avas szaga van, vagy netalántán elválnak az összetevők az üvegcsében, akkor ne tétlenkedj, gyorsan szabadulj meg tőle!

Szemceruza: (szavatossági idő: 3 év)

A szemceruza a legkevésbé romlandó termék, bátran használhatod akár 3 évig is. Ügyelj azonban arra, hogy rendszeresen hegyezd és tisztítsd meg a ceruza végét.

Végezetül pár jó tanács a sminkszerek használatához:

– Tárold hűvös helyen a termékeket!
– Jelöld meg, mikor bontottad ki a sminktermékedet!
– Ne közösködj senkivel!
– Rendszeresen tisztítsd meg az ecseteidet!
– Félévente tarts egy szelektálást a sminktáskádban!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!