Az „érzelmi fertőzés”, avagy mások érzelmei ránk ragadhatnak

Az „érzelmi fertőzés”, avagy mások érzelmei  ránk ragadhatnak

Címlap / Életmód / Lélek / Az „érzelmi fertőzés”, avagy mások érzelmei ránk ragadhatnak

Ragadós érzelmek

Az érzelmi fertőzés során az ember automatikusan utánozza mások arckifejezéseit, hanglejtését, testtartását és mozdulatait, és emiatt érzelmileg is azonosul az illetővel. A jelek, amiket sugároznak felénk, nem tudatosan, de hatással vannak ránk. 

Ha a párod morcosan, enerváltan érkezik haza és a lelkes üdvözlésedre sem reagál vidáman, akkor te is könnyen átveheted az ő hangulatát. Ismerős helyzet?

A ragadós érzelmek minden élethelyzetben jelen vannak. Egy ideges ügyintéző haragossá tehet téged akkor is, ha éppen nyugodtan érkeztél az irodába. A negatív kisugárzás negatív érzelmeket generál. Ha megérkezel a munkahelyedre és többen is rosszkedvűek, egy idő után azon kapod magad, hogy belőled is elszáll a jókedv. Ugyanez érvényes fordítva is, ha fáradtan és nyomott hangulatban érkezel meg, de a társaid már éppen nevetgélnek valamin, könnyen rád ragadhat a jókedvük.

Ha mondjuk ráfüggtél egy sorozatra vagy egy szuper könyvet olvasol és nagyon azonosulsz valamelyik szereplővel, akkor tapasztalhatod magadon, hogy beléd költözik a karakter hangulata. Sokszor megesik, hogy az adott film vagy könyv atmoszférája annyira nagy hatással van valakire, hogy még hosszú órákig érzi azt az érzést, amit a történet váltott ki belőle. Nyomta már le a te hangulatodat is egy szomorú film vagy regény?

Sajnos teljesen nem tudjuk kizárni ezeket a hatásunkat az életünkből, és ez talány így van jól, hiszen érző, empatikus egyének lévén folyamatos interakcióban vagyunk a környezetünkkel.

Azon viszont dolgozhatunk, hogy mások rosszkedve ne határozza meg a miénket is: tudnunk kell elengedni a mások problémáját és csak annyit engedni be, amennyi feltétlenül szükséges az illetővel való kapcsolatunk szempontjából.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást