Az „érzelmi fertőzés”, avagy mások érzelmei ránk ragadhatnak

Az „érzelmi fertőzés”, avagy mások érzelmei  ránk ragadhatnak

Címlap / Életmód / Lélek / Az „érzelmi fertőzés”, avagy mások érzelmei ránk ragadhatnak

Ragadós érzelmek

Az érzelmi fertőzés során az ember automatikusan utánozza mások arckifejezéseit, hanglejtését, testtartását és mozdulatait, és emiatt érzelmileg is azonosul az illetővel. A jelek, amiket sugároznak felénk, nem tudatosan, de hatással vannak ránk. 

Ha a párod morcosan, enerváltan érkezik haza és a lelkes üdvözlésedre sem reagál vidáman, akkor te is könnyen átveheted az ő hangulatát. Ismerős helyzet?

A ragadós érzelmek minden élethelyzetben jelen vannak. Egy ideges ügyintéző haragossá tehet téged akkor is, ha éppen nyugodtan érkeztél az irodába. A negatív kisugárzás negatív érzelmeket generál. Ha megérkezel a munkahelyedre és többen is rosszkedvűek, egy idő után azon kapod magad, hogy belőled is elszáll a jókedv. Ugyanez érvényes fordítva is, ha fáradtan és nyomott hangulatban érkezel meg, de a társaid már éppen nevetgélnek valamin, könnyen rád ragadhat a jókedvük.

Ha mondjuk ráfüggtél egy sorozatra vagy egy szuper könyvet olvasol és nagyon azonosulsz valamelyik szereplővel, akkor tapasztalhatod magadon, hogy beléd költözik a karakter hangulata. Sokszor megesik, hogy az adott film vagy könyv atmoszférája annyira nagy hatással van valakire, hogy még hosszú órákig érzi azt az érzést, amit a történet váltott ki belőle. Nyomta már le a te hangulatodat is egy szomorú film vagy regény?

Sajnos teljesen nem tudjuk kizárni ezeket a hatásunkat az életünkből, és ez talány így van jól, hiszen érző, empatikus egyének lévén folyamatos interakcióban vagyunk a környezetünkkel.

Azon viszont dolgozhatunk, hogy mások rosszkedve ne határozza meg a miénket is: tudnunk kell elengedni a mások problémáját és csak annyit engedni be, amennyi feltétlenül szükséges az illetővel való kapcsolatunk szempontjából.

Túlfűtöttség

Csoportban, közösségben sokkal erősebbnek érezheted magad, mert sok ember energiája és ereje jön össze egy helyen egy időben. Ez jól és rosszul is elsülhet, hiszen a felfokozott érzelmek és a felelősségmegoszlás felelőtlenebbé teszi az embert. Osztályközösségekben, munkahelyi közegben megfigyelheted, hogy sopánkodni vagy lázadozni valami miatt csoportban sokkal erőteljesebb érzelmeket vált ki. Ugyanakkor bátrabbá is teszi az embert mások motiváló jelenléte.

Tömegben, nagyobb csoportban az embernek elszállhat a félelemérzete.

Gondolj például arra, hogy mennyivel meggyőzhetőbbé válik valaki akkor, ha sokan hajtogatják neki ugyanazt, még a saját elveit és értékrendjét is képes felborítani a túlfűtött érzelmű csoport láttán.

Mondjuk egy baráti társaságban, egy felfokozott érzelmi hangulatban olyasmit teszel meg, amit egyedül sosem tennél. Ezek kellemes, pozitív dolgok is lehetnek, például megpróbálod legyőzni egy félelmed, fóbiád, hallva a társak motiváló mondatait.

A jóindulat pozitív hatása

A jószándékú megnyilvánulások és gesztusok is ragadósak lehetnek. Az adakozás látványa sokakat sarkall arra, hogy ők maguk is adakozzanak. Ha látsz valakit, hogy jót cselekszik, téged is elönthet a vágy, hogy örömöt szerezz másnak. Én például múltkor egy állateledel boltban vásároltam, ahol megkérdezte a pénztáros, hogy nem veszek-e egy karkötőt, amivel állatvédő egyesületet támogathatok. Vettem, és utánam a sorban még sokat megtették. Másokra is hatottam ezzel. A kedvesség, az odafigyelés, a jóság sokszor ragályos lehet. Próbáld ki!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást