Május 1., József nap és egyebek: A legnagyobb májusi ünnepek és szokások

Május 1., József nap és egyebek: A legnagyobb májusi ünnepek és szokások

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Május 1., József nap és egyebek: A legnagyobb májusi ünnepek és szokások

Utánajártunk, hogy mi az eredete és a jelentése a májusi szokásoknak.

A munka ünnepe

Gyökerei a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza. Robert Owen gyártulajdonos 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, hogy a 10-16 órás munkaidő csökkenjen le 8 órásra. Ekkor jött létre a „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” szlogen. A munkások kisebb tüntetést és sztrájkot is tartottak, de megmozdulásuk eredménytelen volt. Elbocsátották őket, más gyárakba pedig ezután már nem tudtak elszegődni.
Majdnem 40 év múlva az ausztráliai Melbourne-ben az építőmunkások egészen a parlamenthez terjesztették fel igényüket a munkaidő csökkentésével kapcsolatban. Ez az akció már eredményesnek bizonyult. A világon először sikerült egy munkáscsoportnak retorzió nélkül előrelépést elérnie a saját érdekében. A munka ünnepét ennek a sikernek a hatására kezdték ünnepelni.

József, az ácsmenter napja

Május 1-je Munkás Szent József ünnepe is. A katolikus egyház ezen a napon megemlékezik Jézus nevelőapjáról, Józsefről, aki ácsmester volt. A munkások védőszentjének is tartják. A biblia szerint Jézus felnőtt ifjúként eleinte vele dolgozott.
Tette a szorgos kétkezi munkát végző emberek és a család iránti hűség tiszteletét példázza. Később Jézus a tanítványai körébe is megvilágosodott, bölcs gondolkozású kétkezi munkásokat vett fel. A fizikai és a lelki, szellemi munka művelése egyformán fontos volt, és fontos a mai napig is.

Májusfaállítás

Germán eredetű hagyomány, de az ősi indiai és egyiptomi termékenységi szokásokban gyökerezik. A májusfa a megújuló élet jelképe, abban a reményben állítják, hogy a termés egész évben bőséges lesz. A termékenység, a nőiesség jeleként a kiválasztott fát színes szalagokkal, kendőkkel, virágfüzérekkel és zöld ágakkal ékesítik fel.
A májusfát a szerelmi varázslás eszközeként is használták, bízva abban, hogy a lány, akit a fiú megajándékoz vele, feleségül megy hozzá, és házasságuk termékeny lesz. A fiúk körében legnépszerűbb lányok egyszerre több májusfát is kaptak. A fa kidöntését táncmulatság követte.

Maia istennő hónapja

Május első napjának megünneplése pogány eredetű szokás. A hónap Maia istennőről kapta a nevét, aki a föld termékenységének oltalmazója volt, és évről évre ezen a napon emlékeztek meg róla.
A görög mitológiában ő és Zeusz együtt nemzették Hermészt, a kereskedők és szónokok istenét, az istenek hírnökét. Az Ikrek hava Hermész hónapja, amely május 21-én veszi kezdetét.

Majális

Május 1-jére vagy pünkösd másnapjára esik. Pogány hatásra, a munka ünnepének bevezetése hatására alakult ki. Ezen a napon Magyarországon a családok, a baráti társaságok kivonulnak a szabadba, egy közeli erdőbe vagy rétre, és földre terített pokrócokon, beszélgetéssel, evés-ivással ünneplik a természet zöldbe borulását.
Este virágokkal és zöld ágakkal térnek haza, magukkal viszik otthonukba a tavaszt.

Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja

Május 4-én ünnepli az egyház Flóriánt, a tűzoltók patrónusát. Elsősorban Ausztriában és Németországban tisztelik. Flórián római katona volt, aki már gyerekkorában, imádsága révén képes volt tüzet oltani.
Különleges képességére újabb bizonyíték, hogy katona korában az erődjében keletkezett tűzvészt szintén így fékezte meg, megvédve ezzel katonatársai életét. A kéményseprők szintén oltalmazójukat tisztelik benne. Kultusza átterjedt Magyarországra is. Képe köztereken és templomokban látható, azokon a településeken, ahol tűzvész volt.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!