Az emésztési problémák csodaszere, a madársóska

Az emésztési problémák csodaszere, a madársóska

Címlap / Életmód / Egészség / Az emésztési problémák csodaszere, a madársóska

A varázsszőnyeg

Az erdei madársóska (Oxalis acetosella) a nemzetség névadója, amely egész Európában gyakori, Magyarországon bükkösökben találkozhatsz vele. Szőnyegszerűen terpeszkedő évelő növény, mely fényszegény erdei helyeken fordul elő, a nyílt területeket elkerüli.

A szívformájú részekből álló, jelentős mennyiségű C- vitamint tartalmazó, savanykás ízű leveleket frissen érdemes felhasználnod, pl.: szendvicsekre, levesekre szórhatod, belecsempészheted pitetöltelékbe, mártásba, szendvicskrémekbe, turmixitalokba, édességekbe. Bájos virágait dekorációs elemként alkalmazhatod.

Teaként is fogyaszthatod, mivel gyulladásgátló, baktériumölő, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, köptető és hűsítő hatású. Segítségedre lehet emésztési zavarok, gyomorégés, székrekedés, érelmeszedés, fokozott menstruációs vérzés esetén. Egy csésze forró vízbe 1 evőkanálnyi friss levelet tegyél.

erdei madársóska
Francisco Herrera/istockphoto.com

Gyakran szomjaznak, maguk mégis szomjoltók

A további három, hazánkban vadon előforduló faj inkább a fényesebb élőhelyeket részesíti előnyben, még az sem riasztja vissza őket, hogy sokszor kell szembenézniük a szinte kibírhatatlanul forró, szomjas napokkal.

A szürke madársóska (Oxalis corniculata) terjedő tövű egynyári növény, mely a tűző napon, a perzselő szárazságban is megél. Levele lázcsillapító, összehúzó, diuretikus, tisztító, menstruációt elősegítő hatással bír. Az antibiotikus hatású nedve csillapítja a rovarcsípések, égési sérülések, bőrkiütések kellemetlenségeit. C- vitamin mellett béta- karotint, niacint, kalciumot, vasat és foszfort találunk benne még. 

A felálló madársóska (Oxalis stricta) és a parlagi madársóska (Oxalis dillenii) is kedveli a napsütést.

Igencsak gyorsan szaporodnak, tavasztól késő őszig virágoznak, és jókora levéltömeget szolgáltatnak. Leveleik kellemesen savanykásak, de egy kis édesség, és gyümölcsösség is érződik rajtuk. Virágai szintén megállják a helyüket ehető díszként. Legjobb frissen szedni, és nyersen fogyasztani, de főzve is használhatod a sóska helyettesítésére. Teájuk lázat, gyomorgörcsöt, hányingert csillapít. Külsőleg duzzanatokra használható borogatásként. 

Madársóskaszirup: egy csésze forralt vízbe 1 marék madársóskalevelet dobsz, és egy éjszakát állni hagyod. Másnap visszaméred a folyadékot és ugyanannyi cukorral felfőzöd. A kellemes ízű szirupot üdítők, limonádék, koktélok ízesítésére használhatod. 

A legszerencsésebb

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást