A macskáknak 7 személyiségtípusa van – Egy érdekes kutatás

A macskáknak 7 személyiségtípusa van – Egy érdekes kutatás

Címlap / Életmód / Család / A macskáknak 7 személyiségtípusa van – Egy érdekes kutatás

Aki bolondul a macskákért, elnézi kedvence minden furcsa szokását, sőt igazi egyéniségnek tartja azért, mert a maga útját járja és bátran kifejezi véleményét. Mások viszont problémásnak látják ugyanezt a viselkedést és ódzkodnak még a gondolattól is, hogy befogadjanak egy ilyen különc négylábút.

A problémás viselkedés gondolata valahogy kötődik a macskákhoz, sokan tartanak a jelölgetéstől, a durva játéktól, a karomélesítésnek köszönhető pusztítástól, a folytonos nyávogástól és az éjszakai ébresztgetéstől. 

A macskaviselkedést elemző kutatások száma növekszik, mivel keveset tudunk a személyiségükről, annak ellenére, hogy világszerte több macskát tartanak kedvtelésből, mint kutyát. A személyiségjegyek szoros kapcsolatot mutatnak a viselkedéssel, így a vizsgálatok magyarázhatják az együttélési problémák előfordulását egyes személyiségtípusoknál. Egyébként a leggyakrabban felmerülő nehézség a macskákkal kapcsolatban az agresszív viselkedés és a nem megfelelő ürítési szokások. A furcsa viselkedésre a legtöbbször van magyarázat.

Érdekes kutatási eredmények

A Helsinki Egyetem kutatói több, mint 4000, 26 különböző fajta macska viselkedését és személyiségét elemezte kérdőíves adatgyűjtés útján. Végül hét csoportot állított fel, melyek jelentősen különböző viselkedést mutattak.

Az alábbi személyiségtípusokra osztották a cicákat: játékos-aktív, félelmetes, emberek társaságát kedvelő, emberekkel agresszív, más macskák társaságát kedvelő, ürítési problémákkal küzdő (kényes az alom tisztaságára vagy nem használja az almot) túlzott mosakodási késztetéssel bíró. Igaz, hogy az alomhasználat és a mosakodási kedv nem személyiségjegy önmagában, de sokat elmond a stressztűrő képességről.

A kutatás során bebizonyosodott, hogy egyes macskafajtákra jellemzőek bizonyos személyiségjegyek, így adott viselkedésminták gyakrabban előfordulnak ezen fajtáknál. Minezek alapján elmondható, hogy például a legaktívabb a bengáli macska, míg a perzsa a leglustább.  Az orosz kék a legfélelmetesebb, az abesszin a legjámborabb típus.

Marina Khrapova/unsplash.com

A török Van a legagresszívabb az emberekkel és kevéssé tűri más macskák jelenlétét. Az emberrel legbarátságosabb a balinéz és a sziámi, a fajtársakkal pedig a keleti rövidszőrű. Az alomhasználat problémája leginkább a norvég erdei macskákra jellemző, legkevésbé a koratnál.  A gyakoribb mosakodás a sziámi és balinéz cicák jellegzetessége, az amerikai görbefülűre jellemző legkevésbé.

A kutatás eredményei megbízhatóak, mivel két alkalommal is kikérdezték a gazdikat.  Az egyes fajtákhoz köthető személyiségjellemzők ismeretében pedig bátrabban választhatunk macskát. Saját életvitelünkkel, személyiségünkkel, habitusunkkal szinkronba hozva könnyebben megtalálhatjuk, milyen típus és fajta illik hozzánk, így a viselkedési zavarok esélyét is csökkenthetjük.

Megfontolandó tehát nem kizárólag az alapján választani bizonyos fajtájú macskát, mert a külleme alapján beleszerettünk, hanem kicsit beleásni magunkat a fajta jellemzőinek megismerésébe.

Elkerülhetők a későbbi problémák, ha például kisgyerekes családba nem viszünk magánakvaló, agresszív viselkedésre hajlamos cicát, vagy magányos életvitelhez nem a legaktívabb típust választjuk. A macskák érzékeny lények, ha nem érzik jól magukat, számos – számunkra kellemetlen – módon képesek azt kommunikálni. Ha viszont teljes az összhang és a macska boldog velünk, legkedvesebb, legodaadóbb társunkká válhat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást