A macskának tényleg a házikoszt az ideális táplálék? Számoljunk le a tévhitekkel!

A macskának tényleg a házikoszt az ideális táplálék? Számoljunk le a tévhitekkel!

Címlap / Életmód / Család / A macskának tényleg a házikoszt az ideális táplálék? Számoljunk le a tévhitekkel!

Habár a macskatartás kultúráján még mindig volna mit javítani, szerencsére azzal egyre több gazdi tisztában van, hogy a házikoszt nem éppen a legjobb választás kedvence számára. Ám még mindig akadnak olyanok, akik továbbra is emellett teszik le a voksukat. Nézzük most meg, hogy melyek a leggyakoribb érvek a házikoszt mellett, és ezek miért nem állják meg a helyüket! (x)

„A bolti macskatápba bármit beletehetnek, a házikosztnál legalább tudom, hogy mit adok enni a macskámnak”

Sok macskagazdi azért ózdkozik az eledelektől, mert “biztosan tele van mindenféle káros adalékanyaggal”. Kár tagadni, sajnos tényleg vannak ilyen tápok is, jellemzően a nagyon olcsó, silány minőségűeknél figyelhető meg ez a tendencia. 

Viszont nem szabad néhány rossz hírű termék miatt negatívan megítélni az összes macskaeledelt! Hisz rengeteg olyan prémiumminőségű márka is van – például a Petguru oldalán kapható Whiskas eledelek – ahol a gyártó szigorú minőségi követelményeket szab meg, és a termékeiket úgy állítják össze, hogy az megfeleljen a macskák tápanyagigényének.

Ezek az eledelek tartalmaznak minden olyan vitamint, ásványi- és tápanyagot, amire az állat szervezetének szüksége van ahhoz, hogy egészséges legyen. Egy minőségi terméknél tehát nem kell tartani attól, hogy az állat káros táplálékot fogyaszt.

Akit pedig még ez sem győzött meg, annak további opció a BARF, azaz a nyers etetés, de ez közel sem egyenlő a házikoszttal, hanem egy friss alapanyagokból álló, precízen összeállított étrendet takar.

„Olcsóbb a macskát házikoszttal etetni, mint mindig megvásárolni a drága macskatápot”

Habár az állítás önmagában igaz, mégis felvet két fontos kérdést: a kedves gazdi nem számolt azzal, mikor macskája lett, hogy az állattartásnak megvannak a maga költségei? Másrészt: ez a fajta spórolás nem bosszulja meg magát később? 

Tisztázzuk tehát: a macskatartásnak bizony megvan az anyagi vonzata, aminek része a jó minőségű eledel megvásárlása is. Ennek bele kell, hogy férjen a keretbe, nem szabad csak azért házikoszttal etetni az állatot, hogy ezzel spóroljunk!

Már csak azért sem, mert az emberi fogyasztásra szánt étel nem megfelelő a macskák számára, ezért hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Amikor pedig egy nagyobb összeget kell majd otthagyni az állatorvosnál vagy a patikában, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy nem lett volna-e kifizetődőbb, ha a gondos etetéssel inkább megelőztük volna a bajt.

Ha pedig az érdekel, hogy melyek a kutyák tiltó listás ételei, olvasd el a Kutyakajás cikkét

„Ha a macska megeszi a maradékot, legalább nincs ételpazarlás”

Ez az egyik legnagyobb butaság, a macska ugyanis nem konyhamalac! Nem az a dolga, hogy elfogyassza a család maradékát, hiszen komoly bajai is származhatnak abból, ha olyasmit eszik, ami káros az egészségére!

A megmaradt ételről gondoskodjunk más módon: fagyasszuk le, használjuk fel másképp, ha pedig már romlott, akkor főleg ne adjuk a cicának (és semmilyen más állatnak sem), hanem ilyenkor a szemetesben van a helye, bármennyire is sajnáljuk kidobni!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!