Tudományos magyarázata van annak, hogy a macskánkkal gyerekként bánunk

Tudományos magyarázata van annak, hogy a macskánkkal gyerekként bánunk

Címlap / Életmód / Család / Tudományos magyarázata van annak, hogy a macskánkkal gyerekként bánunk

Minden háziállat családtagnak számít és gazdájuk tényleg úgy bánik velük, mint a gyerekével, de a macskatartók mintha jobban el lennének varázsolva kedvencüktől. Mi lehet az oka?

Kezdjük ott, hogy a többi háziállattal ellentétben a macska nagymértékben megtartotta genetikai hasonlóságát őseihez. Hiába élnek 12 000 éve az ember mellett, jórészt megőrizték vadmacskához hasonlító felépítésüket és képességeiket, például ennek köszönhető, hogy még képesek maguknak táplálékot és menedéket találni. Éppen ezért van valami ellentmondásos abban, hogy ezeket az önálló, független lényeket szeretjük kisbabaként kezelni. Mi visz rá minket?

Helena Lopes/pexels.com

A babaséma elmélet

Az egyik ok, hogy a macskák neotén tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy felnőtt korukban is megőriznek a fajtájuk fiatal egyedeire jellemző tulajdonságokat. Jól tetten érhető mindez már a külső jegyeikben is: nagy, kerekded fej, a fejhez képest hatalmas szemek, kicsi orr és száj. Az emberekben hamar kialakul az az attitűd, hogy a kisgyerekekhez kedvesen, védelmezően viszonyuljon és ugyanezt az érzést váltja ki legtöbbünkből a kölyökállatok látványa is.

Azzal, hogy a macska felnőttként is magán hordozza egy kiscica aranyos jegyeit, ösztönösen kiváltja belőlünk az érzést, hogy elolvadunk tőle.

Ugyanilyen neotén tulajdonság a macskanyávogás. A kiscicák anyjuk felé adnak ki ilyen hangot, hogy védelmet és figyelmet kapjanak tőle. Felnőttként egymással már nem kommunikálnak így, egyedül az embernek nyávognak. A vadmacskák nem adnak ki efféle hangot, tehát a nyávogás a szocializált házi macskák sajátja. Magyarán az emberre úgy tekint a macska, mint annak idején az anyjára és a nyávogással védelmet és odafigyelést szeretne elérni nála.

A kutatók még azt is felfedezték, hogy a nyávogás hasonlít a kisbabák sírásához, a macskák az idők során tehát egyre hasonlóbb hangszínt próbáltak elérni az emberrel való kapcsolatteremtés érdekében.

A tanulmányok azt bizonyítják, hogy a macskák az emberi beszédre is érzékenyek, különösen, ha olyan módon szólunk hozzájuk, mint ahogyan a kisgyerekekhez is szoktunk. Értik a jelzéseinket és reagálnak is rájuk, ha azt kedves, kicsit gügyögő hangon mondjuk. De ezt minden macskatulajdonos tudja. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást