Életmód / Receptek / Táplálkozás

Lyukas mázas fánk

Lyukas mázas fánk

A rengeteg fánkrecept közül, amit eddig kipróbáltunk, végül ez lett a legjobb. Kívülről ropogós, belülről puha és omlós…


Hozzávalók:

– 7 g száraz élesztő
– 50 ml meleg víz (40 C fokos)
– 350 ml langyos tej
– 625 g fehér liszt
– 100 g kristálycukor
– 1 teáskanál só
– 2 tojás
– 75 g vaj
– 1 liter növényi olaj a sütéshez

A glazúrhoz:
– 75 g vaj
– 200 g porcukor
– 1 tasak vaníliás cukor
– 4 evőkanál forró víz

Elkészítése:

1. Futtassuk fel az élesztőt a meleg vízben (kb. 5 perc)

2. Egy nagy tálban keverjük össze az élesztőt, tejet, cukrot, sót, tojást, lisztet, vajat és lisztet. A legegyszerűbb ha mixerrel keverjük alacsony fordulatszámon, de fakanállal is lehet. Amikor masszává állt össze, kezdjük el gyúrni. Hagyjunk kevés lisztet a gyúrásra, hogy kevésbé tapadjon.

3. Gyúrjuk kb. 5 percig, amíg simává és rugalmassá nem válik. Kelyezzük a  tésztát egy kiolajozott tálba, és fedjük le. Tegyük meleg helyre és hagyjuk kétszeresére nőni.

4.
Ha megkelt a tészta, tegyük egy tiszta liszttel beszórt munkafelületre és nyújtsuk 1-1,5 cm vastagra. Vágjunk ki fánkvágóval (vékony üvegpohár is jó, egy nagyobb és egy kisebb a fánk közepén levő lyuknak) kerek lyukas formákat. A formákat hagyjuk kelni, míg kétszeresére nem nőnek.

5. Közben olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon, keverjük hozzá a porcukrot és vaníliát. Vegyük le a tűzről és kanalanként adjuk hozzá a forró vizet, amíg egy vastagabb cukormázat nem kapunk. Tegyük félre.

6. Forrósítsuk fel az olajat egy mély serpenyőben. Süssük aranysárgára a fánkokat mindkét oldalukon. Tegyük rácsra vagy papírtörlőre a fánkokat, majd forgassuk bele a vajas cukros mázba még melegen. Hagyjuk kicsit hűlni. Már langyosan fogyaszthatjuk!

Tipp: A cukros glazúr után kókuszba vagy dióba is márthatjuk a fánkokat, vagy csokoládéba is forgathatjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást