Hozzávalók:
– 7 g száraz élesztő
– 50 ml meleg víz (40 C fokos)
– 350 ml langyos tej
– 625 g fehér liszt
– 100 g kristálycukor
– 1 teáskanál só
– 2 tojás
– 75 g vaj
– 1 liter növényi olaj a sütéshez
A glazúrhoz:
– 75 g vaj
– 200 g porcukor
– 1 tasak vaníliás cukor
– 4 evőkanál forró víz
Elkészítése:
1. Futtassuk fel az élesztőt a meleg vízben (kb. 5 perc)
2. Egy nagy tálban keverjük össze az élesztőt, tejet, cukrot, sót, tojást, lisztet, vajat és lisztet. A legegyszerűbb ha mixerrel keverjük alacsony fordulatszámon, de fakanállal is lehet. Amikor masszává állt össze, kezdjük el gyúrni. Hagyjunk kevés lisztet a gyúrásra, hogy kevésbé tapadjon.
3. Gyúrjuk kb. 5 percig, amíg simává és rugalmassá nem válik. Kelyezzük a tésztát egy kiolajozott tálba, és fedjük le. Tegyük meleg helyre és hagyjuk kétszeresére nőni.
4. Ha megkelt a tészta, tegyük egy tiszta liszttel beszórt munkafelületre és nyújtsuk 1-1,5 cm vastagra. Vágjunk ki fánkvágóval (vékony üvegpohár is jó, egy nagyobb és egy kisebb a fánk közepén levő lyuknak) kerek lyukas formákat. A formákat hagyjuk kelni, míg kétszeresére nem nőnek.
5. Közben olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon, keverjük hozzá a porcukrot és vaníliát. Vegyük le a tűzről és kanalanként adjuk hozzá a forró vizet, amíg egy vastagabb cukormázat nem kapunk. Tegyük félre.
6. Forrósítsuk fel az olajat egy mély serpenyőben. Süssük aranysárgára a fánkokat mindkét oldalukon. Tegyük rácsra vagy papírtörlőre a fánkokat, majd forgassuk bele a vajas cukros mázba még melegen. Hagyjuk kicsit hűlni. Már langyosan fogyaszthatjuk!
Tipp: A cukros glazúr után kókuszba vagy dióba is márthatjuk a fánkokat, vagy csokoládéba is forgathatjuk.
Jó étvágyat kívánunk!