Lenne mit eltanulni a japánok életmódjából – 5+1 dolog, amit érdemes átvenni

Lenne mit eltanulni a japánok életmódjából – 5+1 dolog, amit érdemes átvenni

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Lenne mit eltanulni a japánok életmódjából – 5+1 dolog, amit érdemes átvenni

A felkelő nap országaként szokták emlegetni, kultúrája pedig egyszerre modern és mégis nagy hangsúlyt fektet a hagyományokra. Különleges nép a japán egy különleges országban, ahova sokan vágyunk, nemcsak azért, mert gyönyörű és izgalmas a táj, a gasztronómia és a kultúra, hanem azért is, mert aki hazajött onnan, szinte mind azt meséli: lenne mit eltanulnunk a japán életmódból.

Tisztelet

A tisztelet rendkívül fontos a japán kultúrában, így ha eljutsz az országba, mindenképp felejtsd el a sokszor goromba és elutasító hazai hozzáállást és vedd fel az ő ritmusukat.

A köszönés, a meghajlás, a cipő levétele, az udvarias viselkedés, a megszólítás mind ennek a része és hidd el, ez olyasvalami, amiben igazán nem lehet túlzásba esni.

Bár itthon talán nehezebb „ellenszélben” megtartani ezt a hozzáállást, ha jól megfigyeled, rájössz majd, hogy mennyivel többre jutsz vele és mennyivel jobban érzed magad, ha mindenki felé alapvető tisztelettel viszonyulsz, legyen az egy idős ember, egy fiatal, vagy bárki, akivel szembesodor az élet.

Az egyszerű dolgok élvezete

Legyen szó egy ételről, vagy akár csak az étel elkészítéséről, a természet közelségéről, egy jó teáról, egy utazásról, a japánok képesek teljesen átadni magukat a dolgok egyszerű szépségének és élvezni azokat.

Néha azt vesszük észre magunkon, hogy egy rohanás az életünk és a hétköznapi tevékenységekben már nem látjuk a szépet, csupán a terhet és a nehézséget.

A japánok büszkék az olyan rituáléikra, mint a teaszertartás, vagy a sushi-készítés, mivel mélyen gyökerezik bennük a múlt és a kultúra iránti tisztelet, ebből pedig egyfajta megnyugtató bizonyosság is ered.

Tanuljuk meg értékelni azt, amink van, adjuk meg a módját egy kellemes étkezésnek, egy ráérős sétának és sokkal könnyebb lesz észrevennünk a körülöttünk lévő rengeteg szépséget.

Zero waste

Nemcsak környezetvédelmi szempontból, semmilyen szempontból nem szeretnek pazarolni a japánok, sem szemetet, sem időt, sem pénzt.

Elég, ha eszünkbe jut Marie Kondo, aki rakodási technikájával arra tanítja az egész világot, hogy a kevesebb több és a tárgyak halmozása felesleges és pazarló.

A japánok figyelnek az energiahatékonyságra is, ahogy nem szeretik szabadidejüket semmittevéssel eltölteni, így minden percük értékes és élvezetes.

Higiénia

Étkezés előtti nedves törlőkendőbe törölköznek, bárhova lépnek be, leveszik a cipőjüket a bejáratnál, a boltokban a pénz átadása is érintkezés nélkül történik.

Ha kicsit is betegnek érzik magukat, azonnal maszkot tesznek az arcuk elé, így óvva meg környezetüket attól, hogy elkapják.

Persze nem kell átesni a ló túlsó oldalára, de az alapvető higiénia megtartásával sok mindent megelőzhetünk és mennyivel könnyebb tisztaságot tartani az otthonunkban, ha soha nem trappolunk be cipővel és nem ülünk utcai ruhában az ágyunkra – tegyük mi is a mindennapjaink részévé ezeket a szokásokat.

Pontosság

A késés a tiszteletlenség jele, ezért a japánok sosem késnek, mindig időben kezdődik az értekezlet, időben ott van mindenki a találkozón és a vonatok is másodpercre pontosan indulnak, hiszen a késés az egész utazóközönséggel szembeni tiszteletlenség lenne.

Érdemes eltanulnunk a pontosságot, hiszen ezzel a pozitív tulajdonsággal azt sugalljuk, hogy a találkozó fontos számunkra.

Test és lélek

Japán az egyik olyan ország, ahol a legtöbben érik meg a száz év feletti kort, a titok pedig az egészséges életmódban, a test és a lélek karbantartásában és a rendszeres meditációban rejlik.

Ne sajnáld az időt és a pénzt arra, hogy jól bánj magaddal, jó dolgokkal tápláld a szervezetedet és ugyanannyi energiát fordíts a lelked egészségre, mint a testedére, talán ez a legfontosabb, amit érdemes eltanulnunk a szigetország lakóitól.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást