Párkapcsolat / Szerelem

5 lélekromboló embertípus, akit kerülj el

5 lélekromboló embertípus, akit kerülj el

Biztosan tapasztalod te is sokszor, hogy egyes emberek társaságában lenni kifejezetten kellemetlen, mintha kiszippantanák belőled az életenergiát. Vannak, akik megnehezítik az életed, elveszik a kedved a feladataidtól, vagy éppen elbizonytalanítanak, megingatnak és gyengítik az elhatározásaidat. Most 5 embertípust gyűjtöttünk össze, akiket ismerj fel időben, hogy ne okozzanak neked lelki sérüléseket.

1. Energiavámpír

Ezek az emberek állandóan a keserűségeik árnyékában élnek. Nem tartják tiszteletben mások hangulatát, a lelkesedést percek alatt le tudják rombolni. Olyan, mintha akkor éreznék jól magukat, ha panaszkodhatnak, ha konfliktushelyzeteket találhatnak.

Ez a szellemes kifejezés azonban nem véletlen jött létre, az energiavámpírok a szervezetük működéséhez szükséges energia egy részét másoktól lopják el.

Az energiavámpír áldozata enerváltnak, levertnek érzi magát, mert kiszívták belőle az életkedvet. 

Ha voltál már ilyen munkatárs, haver, ismerős közelében, akkor tudod, hogy ők a feszült légkörben érzik igazán jól magukat. Szeretnek negatív dolgokról beszélni, s ha azt tapasztalják, hogy a másik boldog, képesek valami lehangoló történettel előállni. Frusztrációikat másokon vezetik le. Ne hagyd, hogy te legyél az, akiből kiszívják az energiát!

2. Érdekember

A behízelgő ember nagyon meg tudja téveszteni azokat is, akik figyelnek arra, hogy ne vágják át őket. A csakis a saját érdekeit szem előtt tartó, mások érzelmein keresztülgázoló ember csak addig tűnik empatikusnak, amíg el nem éri, amit akar. 

Az érdekemberek érvényesülni akarnak a munkahelyükön, az emberi kapcsolataikat eszközként használják a saját boldogulásukhoz. Addig azonban, amíg meg nem szerzik, ami kell neki, roppant előzékenynek és kedvesnek tűnhetnek. Néha nagy csalódást tudnak okozni. Ne dőlj be nekik!

3. Becsmérlő

Mindenben lehet hibát találni, ha az ember túl kritikusan áll a dolgokhoz. A folyton kritizáló munkatársak például nem hagyják, hogy elárasszon az elégedettség érzése egy jól sikerült projekt vagy munkafolyamat után. A becsmérlés pedig a másik elbizonytalanodásához vezet és komplexusokat tud generálni.

Nagyon idegesítő az is, ha valaki folyton másokhoz mér, mások teljesítményéhez, kinézetéhez hasonlít és megjegyzéseket tesz rád vagy a szokásaidra. Ha volt már ilyen személy az életedben, tudod, hogy meg tudja keseríteni a napjaidat, és belerondít az öröm pillanataiba is.

Az ilyen típusú emberek néha túlzott elvárásokat támasztanak maguk és mások elé is, és mindig arra utalnak, hogy mennyivel jobban is sikerülhettek volna a dolgok, mennyivel jobb körülmények is lehetnének. Ne hagyd, hogy ez a szemlélet átragadjon rád!

4. Szenvedélybeteg

A függőség nem játék, nagyon keményen tudja uralni az illető személyiségét. A szenvedélybetegség befolyásolja az ember döntéseit, hangulatát, világlátását.

A szenvedélybetegségnek természetesen vannak árnyalatai, fokozatai, és az sem mindegy, hogy mi a függőség tárgy és oka.

Ha egy kedves vagy közeli barátodat érinti, próbálj meg vele beszélni, segíteni neki, de ha új ismeretségnél találkozol a jeleivel, akkor igyekezz távol tartani magad az illetőtől. 

5. Agresszív 

Vitán felül áll, hogy az agresszió minden formája elutasítandó. A szavakkal történő bántás is nagyon mély sebeket tud ejteni a másikon. A testbeszéddel is üzenhet valaki feléd ellenséges viselkedést, túlzott dominanciát. A robbanékony, agresszív ember veszélyes, mert nem mindig tudja kontrollálni a tetteit. 

Sajnos sokan ragadnak bele olyan kapcsolatba, ahol elnyomja őket a másik fél, szavakkal és tettekkel is uralkodik felettük. Komoly probléma ez, mert nagyon szerethetőnek tűnő emberekből is kitörhet az elnyomott feszültség gonoszkodás és nem megengedett viselkedés formájában. 

Persze ennek is vannak fokozatai, de ha azt látod valakin, hogy könnyen és hamar kiborul semmiségektől és erőszakos, légy résen, kerüld el! 

Képek forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást