Így legyél hatékonyabb a munkában! – Trükkök, hogy jobban be tudd osztani az idődet

Így legyél hatékonyabb a munkában! – Trükkök, hogy jobban be tudd osztani az idődet

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így legyél hatékonyabb a munkában! – Trükkök, hogy jobban be tudd osztani az idődet

Veled is biztosan elő szokott fordulni, hogy elkalandozol munka közben, semmi kedved nincs nekikezdeni egy feladatnak, és legszívesebben csak hazamennél és feküdnél az ágyban, amíg rád nem esteledik. Keveseknek adatik meg, hogy saját maguk osszák be az idejüket, sajnos legtöbbünknek a nyolcórás munkaidőből kell kihoznunk a maximumot. Van, aki erősen hajlamos a halogatásra (ahogy én is), és képes elveszni a Pinterest-Instagram-Facebook szentháromságában akár órákig, hogy a csajos csetelésekről már ne is ejtsünk szót. Hogyan tudsz kilépni ebből az ördögi körből, rendszerezni a munkádat, és időben készen lenni mindennel? Összegyűjtöttem néhány apró trükköt – saját tapasztalataimból is merítve – , ami a segítségedre lehet ebben.

Oszd fel az idődet szakaszokra!

Miután a bevezetőt megírtam, megengedtem magamnak pár perc Pinterest-időt – persze ha minden mondat után így tennék, sosem lennék kész semmivel. De ha szükséged van egy kis szünetre, ne szégyelld kihasználni! 

Én szeretek szép képeket nézegetni, ha befejezek egy gondolatmenetet, mert ez segít átlendülni a következőre, és újabb lendületet ad a munkához.

Próbáld ki, hogy reggel egyszerre válaszolsz az összes e-mailre, utána pihensz egy kicsit, és csak kora délután térsz vissza egy újabb adaghoz – persze csak akkor, ha egyik sem túl sürgős.

Ha még mindig úgy érzed, nagyon sok a munka, bontsd még rövidebb szakaszokra a munkaidőt! Hidd el, sokkal jobban jársz, ha emiatt haladsz egy kicsit lassabban, mintha vég nélkül halogatnál mindent.

Tedd rendbe az asztalod!

És itt most nem csak a tisztaságra gondolok: egy szép, hangulatos asztal nagyon sokat tud dobni a munkamorálodon.

Egy-egy virág, egy szép naptár, aranyos kiegészítők és némi fény – ezek azok, amik széppé teszik a környezetedet, és így kevésbé érzed majd nyűgnek, hogy dolgoznod kell.

Én pont ezért szeretek otthonról dolgozni – ott olyan az íróasztalom, ami lelkesít.

Próbáld ki, hogy viszel néhány barátságos dolgot az asztalodra!

Ha mással osztod meg a benti helyedet, ő sem fog ódzkodni egy szép növénytől vagy egy aranyos naptártól.

Szabj magadnak szűkösebb határidőket!

Ha olyan típus vagy, mint én, akkor szereted az utolsó utáni pillanatig kitolni a feladatokat.

Bár ez egy darabig kényelmesnek tűnhet, hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő, hiszen minden csak lóhalálában lesz kész, és ezért nem biztos, hogy a legjobb minőségben.

Viszont ha kicsit “átvered” magad, javíthatsz a halogatós személyiségeden – mondjuk azzal, hogy mindennek korábbi határidőt szabsz, mint amit eredetileg kaptál rá!

Ez hasonló módszer ahhoz, mint amikor otthon előbbre állítod kicsit az órát, hogy el ne késs – a naptáradba minden feladatot egy-két órával, vagy egy-két nappal előbbre írj fel, de még véletlenül se jelezd benne, hogy igazából mikorra kellene kész lenned vele.

Ha egy hét múlva ránézel a naptárra, már nem fog beugrani, hogy az adott feladat valójában péntekre kell, nem is csütörtökre, csak az, hogy csütörtökre bizony készen kell lennie, különben elkésel vele.

Vedd körül magad olyanokkal, akik inspirálnak!

Nincs is jobb érzés, mint egy inspiráló találkozás után fellelkesülve, ötletekkel tele távozni!

Vedd körül magad olyan emberekkel, akikről úgy gondolod, hogy sokat tanulhatsz tőlük.

Biztosan van a baráti körödben olyan, akinek csodálod a munkáját, az energiáját vagy a lelkesedését – ne szégyenlősködj, beszélgess vele!

Hívd el kávézni, és faggasd ki az ötleteiről, terveiről, és arról, honnan szerzi az inspirációját! Kérdezd meg tőle, hogy a te munkádban milyen lehetőségeket lát.

Mondd el másoknak a terveidet!

Benne vagy egy nagy projektben, és nagyon jól haladsz a megvalósításával? Blogot indítanál, de még nem mertél belevágni? Előléptetésért folyamodnál, de még gyűjtöd hozzá a bátorságot?

Meséld el ezeket a terveidet valaki olyannak, akinek számít a véleménye!

Biztosan megjegyzi majd, és időnként rákérdez, hogy haladsz. Így neked is folyton a szemed előtt lesz a téma, és nem tudod az asztal alá söpörni, hogy ne foglalkozz vele.

A másik előnye a dolognak az, hogy ennek a személynek a lelkesedése rád is átragadhat, így újra és újra szembesülhetsz vele, hogy tényleg milyen jó ötleteid vannak, hiszen folyton emlékeztetnek rá.

Ne komplikáld túl a dolgokat!

Mindig arra vársz, hogy minden tökéletesen a helyén legyen ahhoz, hogy elkezdj valamit? Nem válaszolsz az e-mailekre, amíg nem mentél el pisilni, nem csináltad meg a kávét, nem takarítottál ki, nem mentél le egy csokiért, nem igazítottad meg a sminkedet, nem beszéltél a kolléganőddel arról, hogy milyen volt a napja?

Ezeket felejtsd el – mindenen átnyálazni magad maximum negyed óra, úgyhogy ne gondolj bele többet, mint ami.

Gondolj arra, hogy mire végigmész a szokásos wc-kávé-kolléganő körön, már előrébb leszel a munkával, és annyival is kevesebb dolgot kell elvégezned aznap.

Ha időben kész vagy vele, elképesztően felszabadító tud lenni, hogy már magad mögött tudhatod!

Csak csináld meg!

Az összes praktika mind hiábavaló, ha nem erőszakolod kicsit meg magad, és kezdesz neki a dolognak.

Minél tovább halogatod, annál jobban a fejedre nő a munka, úgyhogy sóhajts egy nagyot, és kezdd el!

Ez a legnehezebb része, és hidd el, az első lépés után már könnyebben megy minden.

Készítsd be azt a jó erős kávét, rázd meg magad, és vágj bele – elvégre nem véletlenül ülsz a munkahelyeden nyolc órát, mutasd meg mindenkinek, hogy te vagy a legjobb!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást