Ez a fajta szerelem tart a legtovább

Ez a fajta szerelem tart a legtovább

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ez a fajta szerelem tart a legtovább

A stabilitásban, a közös élményekben, a kölcsönös tiszteletben és a mély megértésben gyökerező társas szeretet tartós kapcsolathoz vezet. A Psychology and Aging című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a partnerünkkel együtt töltött idő befolyásolja a boldogságot, különösen akkor, ha elégedettek vagyunk a házasságunkkal. A házasságunkkal való elégedettség ugyanis pajzsként működik, mindkét nem esetében ellensúlyozva az észlelt egészségügyi kihívások negatív hatását a napi boldogságra, ezzel kiemelve a társas szeretet szerepét a jólét megőrzésében a tartós párkapcsolatokban.

De vajon min múlik, hogy a szerelem meddig tart ki?

A szenvedélyes szerelem társas szerelemmé alakítása azt jelenti, hogy a kapcsolat intenzív, rajongás által vezérelt szakaszából át kell térni egy mélyebb, stabilabb és tartósabb kapcsolatra. Íme két módszer, amellyel megkönnyíthetjük ezt az átmenetet:

PatriciaEnciso/istockphoto.com

1. Bánj úgy a partnereddel, mint a barátoddal

A Journal of Happiness Studies című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az egyének, akik a partnerüket a legközelebbi barátjuknak tekintik, a legnagyobb hatást tapasztalják a jólétükre mind a házasság, mind az együttélés során.

Íme néhány módszer, amellyel baráti köteléket alakíthatsz ki a partnereddel:

  1. Kommunikálj! Szánj időt arra, hogy szívből jövő beszélgetéseket folytass a partnereddel. Bátorítsd a partneredet arra, hogy kifejezze magát, és ne kelljen attól félnie, hogy ítélkezni fogsz fölötte
  2. Töltsetek együtt minőségi időt! Foglalkozzatok olyan tevékenységekkel, amelyeket mindketten élveztek. Legyen szó egy új recept kipróbálásáról, túrázásról vagy egy tévésorozat nézéséről, a közös élmények maradandó emlékeket teremtenek és erősítik a kapcsolatotokat.
  3. Maximalizáljátok a nevetés pillanatait! A barátok gyakran osztoznak a nevetés és a könnyedség pillanataiban. Vigyetek játékosságot a kapcsolatotokba ugratásokkal vagy meglepő gesztusokkal. A közös humorérzék segít pozitív szemlélettel átvészelni a kihívásokat, és erősíti az érzelmi kapcsolatotokat.
  4. Legyél a szurkolója! Ahogyan egy barátod törekvéseinek szurkolnál, legyél a partnered legnagyobb támogatója is. Ünnepeld az eredményeit, bátorítsd a kudarcok idején, és biztosíts teret számra, hogy megbeszélhessék törekvéseiket. A rendíthetetlen támogatásod hozzájárul a biztonság és a bizalom érzéséhez.
stockbusters/istockphoto.com

2. Fókuszáljatok a barátságra a partnerségeteken túl

Hosszú távú kutatások azonosították a romantikus kapcsolaton túli szövetségek fenntartásának fontosságát. Egy 2018-as tanulmány például arra utal, hogy közvetlen kapcsolat van az egyén életelégedettségi szintje és  a barátságok két kulcsfontosságú aspektusa között:

Az egyének barátaikkal való interakcióinak gyakorisága, intenzitása bizonyítottan jelentős hatással van az általános életelégedettségre. A barátságok minősége, amelyet azzal mérnek, hogy az egyének mennyire elégedettek a kapcsolataikkal, szintén jelentős szerepet játszik az életelégedettség befolyásolásában.

Egy másik, a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a támogató baráti, családi vagy egyéb társadalmi kapcsolatokból álló hálózat segíthet az egyéneknek jobban megbirkózni a házasságukban felmerülő kihívásokkal és konfliktusokkal. Úgy tűnik, hogy ezek a külső kapcsolatok puffert jelentenek a negatív hatásokkal szemben, mint például a házassági konfliktusok során jelentkező stressz és elszigeteltség, amelyek hatással vannak az általános mentális és fizikai egészségre.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást