Otthon / Szórakozás

A 4 legszebb téli kirándulóhely Magyarországon, ami energiával tölt fel

A 4 legszebb téli kirándulóhely Magyarországon, ami energiával tölt fel

Dacára a hidegnek, ne gubózz be a fűtött lakásba, töltekezz a természetből a téli hónapokban is! Hazánk annyi gyönyörű hellyel büszkélkedhet, hogy kár a bebarangolás élményét csak az év bizonyos szakaszaira korlátozni. Réteges öltözet, egy termosz forró tea, és máris nyakadba veheted a meseszép, hideg­ropogós erdőket! Bármilyen úti célt is tűzöl ki magad elé, nemcsak nagy élménnyel gazdagodsz, hanem idegrendszeredet is kisimíthatod, felvértezve magad a téli depresszió ellen!

Csússz egyet a Kékesen!

Ez a téli kirándulóhelyek Balatonja. Ha még nem voltál Magyarország legmagasabb pontján, az 1014 méter magasan elterülő Kékes­tetőn, feltétlenül iktasd be egyszer. Télen komoly vonzerőt ad a helynek a sízésre való lehetőség: itt létesült az ország leghosszabb sípályája a maga 1800 méteres szakaszával.

A Mátra szívében meghúzódó csúcs tehát kiemelt turisztikai központ, nem mellesleg hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, hiszen az itt tartózkodás kedvezően hat asztmatikus betegségekre. Csodás kilátást nyújt a vadregényes, hófehér tájra a Kékes tetején lévő tv-­torony, amely kilátóként látogatható. Ha itt jársz, feltétlenül menj fel!

Dobogókő, a tapasztalható nyugalom helyszíne

Őseink szerint a Visegrádi­-hegységben található Pilis legmagasabb pontját képező hely a Kárpát­-medence energetikailag kitüntetett szakrális helye. Úgy tartották, és tartják a mai napig, ez az a szakrális pont, ahol az ég és a föld összeér – spirituális szempontból Dobogókő a Föld szívközpontja, nem véletlen tehát az elnevezése sem. 

A Kékes­-tetőhöz hasonlóan szintén kiválóan alkalmas téli sportokra: itt már 1923 óta van lehetőség síelni, amelyet az elmúlt években nagyszabású fejlesztésekkel modernizáltak, kielégítendő széles rétegek igényeit. Aki hosszabb időt töltene itt, a hely szelleméhez méltó, Makovecz Imre által megtervezett fűthető jurtában kaphat szállást.

Fátyol­-vízesés és Szalajka-­völgy a Bükkben szívében

Hazánk egyik leggyönyörűbb természeti látnivalója a Fátyol-vízesés, ahol a természet alakította teraszos lépcsőkön csobogva hullik alá a víz. Érdemes kisgyerekes családoknak is ellátogatni ide, hiszen a terep a a legapróbb lábak számára sem jelent kihívást. 

A Szilvásvárad közelében található Szalajka-völgy hamar elvarázsolja az ide látogatókat a maga kis csordogáló patakjával, erdei vasútjával. Meg lehet kóstolni a hely specialitását, a füstölt, sült pisztrángot, hiszen a völgyben közel egy évszázada tenyésztik ezeket a halakat. Itt található a rövid szakaszon bejárható, cseppkőbarlangból előbukkanó Szalajka­-forrás, és a Szikla­-forrás is, amely egy hasadékból tör elő.

Egy eldugottabb hely, ha elbújnál a világ elől

A Börzsöny egyik fennsíkján húzódik meg a Salgó vár, amely gyalogosan hamar megközelíthető az aprócska faluból, Salgóbányából. Aki felkaptat a várromra, mélyeket szippantva a kristálytiszta levegőből, egyszerre gyönyörködhet a Börzsöny, a Bükk, a Mátra, és Cserhát nyújtotta lenyűgöző látványban – ha az időjárás is engedi, egész ellátni a Magas­-Tátra éles­-csipkés vonulatáig.

A szlovák határ közvetlen közelében emelkedik Somoskő vára is, amely Salgóbányától mindössze 3 km-­re található, ahol egy igencsak ritka földtörténeti nevezetességet is megcsodálhatsz, a 9 méter magas bazaltkúpot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást