A legszebb szobanövények, amelyek télen is zöldet csempésznek az otthonodba

A legszebb szobanövények, amelyek télen is zöldet csempésznek az otthonodba

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A legszebb szobanövények, amelyek télen is zöldet csempésznek az otthonodba

A szobanövényekkel munka van. Viszont ilyenkor, amikor a természet alszik, szín, illat és hang híján vagyunk, és hálát adunk kitartásunknak, ha van élő szobanövényünk. Életet, színt lop a lakásba szorult mindennapokba…

A zöld a „legtermészetesebb” szín

Az ember nem egy szobába, nem a TV elé, hanem a világ természeti csodájába lett teremtve. Éppen ezért hat a zöld szín olyan csodásan az emberre.

A zöld a tavasz, ezért a megújulás, az élet színe. Vágyunk a zöld közelségére, arra, hogy egy kicsit becsempésszük mindennapjainkba a szobanövények által a természetet. Kiegyensúlyoz, megnyugtat.

A növények gondozása, fejlődésük figyelemmel kísérése olyan elfoglaltság, ami mindennapi, megnyugtató, pár perces felüdülést jelent, sőt, napi ritmust.

Mindennapos „munkánk” által apró, értelmes pillanatokat adunk magunknak, és bár a növény nem képes érzelmekre, belőlünk érzelmeket vált ki, ami kiegyensúlyozottságunkhoz hozzájárul.

Télben tavasz

Télen felértékelődik a szobanövények szerepe. Ha nincs még szobanövényünk, és gyors hatást akarunk, ültessünk búzát, vagy épp a kicsírázott hagymákat is elültethetjük, ha annyira vágyjuk a természetet.

Ha egyszerűbb, szapora szobanövényeink vannak, szétültethetjük őket, hogy a lakás minden zugába kerülhessen belőlük.

A szobanövények elvitathatatlan előnye, hogy otthonosabbá teszik a lakást. Mielőtt neki állnánk telepakolni lakásunkat mindenféle növénnyel, számba kell venni sajátmagunk és a növény szükségleteit is.

Ha gyerek vagy kisállat van a lakásban, fontos meggyőződnünk arról, hogy a növény mérgező-e.

A növények szempontjából pedig fel kell mérni, hogy mennyi fényre, mekkora élettérre van szüksége, mert gyors kudarc érhet minket, ha erre nem vagyunk tekintettel.

Növény a fürdőszobában

A dizájn fotókon csodásan mutatnak az élő növények. A fürdés nem csupán tisztálkodás, hanem újjászületés is, ezért annyira vonzó látvány a fürdőszobában az élő növény.

Sajnos, az emberek többségének csak olyan fürdőszobája van, ahol nincs, vagy alig van ablak, tehát fény sincs elég. Márpedig a növény látványa csak akkor jóleső érzés, ha az egészséges.

Bár legvégső esetben a műnövény látványa is elégséges, annak még sincs olyan hatása, mint az igazi növényeknek.

Sokuk inkább giccses, így nagy körültekintéssel válasszunk közülük, és olyan helyre rakjuk, ami nincs direkt szem előtt, csak a periférián.

Ha van némi fény, érdemes inkább a fénytelenséget tűrő, elő növény mellett dönteni.

Igénytelen szobanövények

Az egyik legismertebb a majomkenyérfa, aminek apró levelei kerekítettek, húsosak.

Alapvetően nem igényel sok vizet, télen elég havonta egyszer-kétszer locsolni, csak nyáron kell több víz alá. Kicsit lassan nő, és virágot is csak ritkán hoz de önmagában is bájos, dekoratív növény.

A mozaiklevélnek sok vízre és napfényre van szüksége, meleg, napos lakásokba ajánlott. Nem nő magasra, így kisebb lakásokba ajánlott. 

A vénuszhajfodorka a párát és a meleget kedveli, így alkalmas a konyha díszítésére.

Az igénytelen növények előnye, hogy nem csak az ötletszerű gondozást, hanem a gyerekszoba mostoha körülményeit is jól tűrik.

Sok fényt nem igénylő növények

A sárkányfa a liliomfélékhez tartozik. Szinte alig igényli a fényt, így tökéletes a kis ablakkal rendelkező helységekbe, mint például a fürdőszobába. Viszont nagyon szereti a vizet.

A guzman-broméliának sem létszükség a napfürdő. Kis helyen elfér, így a kislakásokba tökéletes. Vízigénye minimális, tehát nem igényel nagy gondozást, viszont színei csodásan vidámak.

Az egyik leglátványosabb növény a zámia, aminek fontos tulajdonsága, hogy nagyon lassan nő, ami akár előny is lehet egy kislakásban.

Terasz-kert

Több millió ember él városban, azok közül is nagyon sokan olyanban, aminek nincs kertje, kicsi az élettere. Ők nem csak télen, hanem nyáron is szenvednek a „zöld” hiányától. Jobb esetben legalább egy kicsi terasz van.

Éppen ezért előre meg kell tervezni azt, hogy hová milyen növényt kívánunk rakni. Tavasszal annyi a könnyebbség, hogy a teraszt és a lépcsőházat is meg lehet tölteni virágokkal.

Ezt viszont érdemes végig gondolni, és a tél erre a megfelelő időszak. Ahogy arra is, hogy végig gondoljuk a virágcserepek majdani helyét, növény gyökereztessünk, hogy később, tavasszal cserépbe tudjunk ültetni.

… és egy apró tipp, hogy ne költs kaspóra, mégis szép legyen a virágcserép. Keverj gipszből és vízből tejbegríz sűrűségű masszát, majd egy kiszuperált pólót „gipszezz” össze, és tekerd egy használaton kívüli műanyag tál köré, gyűrögesd és formázd bátran – és gyorsan. Így, gyakorlatilag egy olyan mintát kapsz, mint mondjuk egy szobor szoknyája.

Ezt kedved szerint festheted, lakkozhatod, díszítheted. A kaspó vízálló, hiszen belseje műanyag. Jó munkát, és örömöt a növényekhez…

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!