Kert és terasz / Otthon

A legszebb őszi kültéri virágok, akár balkonra is

A legszebb őszi kültéri virágok, akár balkonra is

Díszkáposzta

A díszkáposzta üdítő színfoltja lehet az őszi kerteknek és a dézsás dekorációknak egyaránt. Egyedi külleme, csipkézett levelei olyan textúrát biztosítanak, amire csak kevés más növény képes. Az ehető zöldség nem csak az ételeket dobja fel, hanem a környezetét is, ráadásul napról napra változik: ahogy romlik az idő, csökken a hőmérséklet, úgy lesz egyre színesebb és érdekesebb a díszkáposztás kompozíció. 

 

 Csarab

A csarabbal minden évben megpróbálkozom, és csodálatosan is mutat a balkonomon, de annak ellenére sem érzi jól magát a kertünkben, hogy vannak fenyőfáink. A csarab ugyanis a savanyú, jó vízelvezetésű talajt részesíti előnyben. Különlegessége ennek az évelő hangafélének, hogy télen a virágai megszáradnak, ám a színük megmarad, így olyan, mintha a hideg hónapokban is legszebb formájukban pompáznának. 

 

Mirtuszhanga

A mirtuszhanga egy örökzöld törpecserje, virágzása tavaszra, nyár elejére esik. Akkor mégis hogyan kaphat helyet ebben a felsorolásban? Nos, ez a különleges növény fantasztikusan látványos bogyókkal büszkélkedik az őszi hónapokban, így nagyszerűen feldobja mind a kiskertet, mind a balkonra készített kompozíciókat. A fényes, apró levelek között még kiemelkedőbbek az apró bogyók, amik nagyon sokáig díszesek, hiszen a mirtuszhanga teljesen fagyálló.

 

Pompás varjúháj

Míg a csarab nem érzi jól magát nálunk, a varjúháj annál szebben mutat, már hatalmas bokorrá nőtte ki magát. Éppen az elmúlt hetekben kezdte bontogatni méretes, tenyérnyi virágzatát, ami nálunk rózsaszínben pompázik, de a pompás varjúhájat többféle árnyalatban beszerezheted. A húsos szárak és levelek végén jól mutatnak a kerek formában elterülő, csillag alakú virágok.

 

Árvácska

Az árvácskák nagyon bájos, kedves kis virágok, és ma már rendkívül széles skáláról válogathatunk belőlük ősszel. A különböző méretű, formájú és persze változatos színű árvácskák jobban bírják a hideget, mint azt elsőre gondolnánk: a balkonon gond nélkül áttelelnek. Ne szabadulj meg tőlük akkor sem, ha úgy tűnik, megfagytak, mert amint jönnek az enyhébb napok, szépen magukhoz térnek, és ismét elkezdik bontogatni virágaikat. 

 

Krizantém

Ha ősz, akkor egyértelműen krizantém! A ragyogó színekben, eltérő méretekben és formákban beszerezhető virágokkal tökéletesen testre szabhatod a balkonodat és a kertedet egyaránt. Amennyiben szereted a tipikus őszi színeket, úgy érdemes sárgát, pirosat, narancsot vásárolnod belőlük, de ha egy másik irányvonalon indulnál el, nyugodtan válogathatsz a rózsaszín, fehér, lila krizantémok között is. A balkonon ugyancsak jól mutatnak ezek a virágok, de bátran ültesd ki őket a kertbe is – csodásak!

 

 Japán dérbabér

A japán dérbabér talán kicsit hasonlít a varjúhájra, legalábbis hasonlóan összetett, érdekes virágzattal örvendeztet meg minket. Az örökzöld, törpenövésű cserje fehér virágait nyáron hozza, viszont szeptemberben érnek be élénkpiros bogyói. Ezek – akárcsak a mirtuszhanga bogyói – nagyon sokáig megmaradnak, így nem csak ősszel, hanem télen is gyönyörködhetünk a feltűnő színekben és izgalmas textúrákban. 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást