A sárga foltos dinnye lesz a jó! Ezért válaszd a legrondább dinnyét

A sárga foltos dinnye lesz a jó! Ezért válaszd a legrondább dinnyét

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A sárga foltos dinnye lesz a jó! Ezért válaszd a legrondább dinnyét

Az élelmiszerboltok és a zöldségesek kínálatában még javában sorakoznak a görögdinnyék. Minden bizonnyal te is rendszeresen látsz olyan vásárlókat, akiket érdekli is a sokszor hatalmas kínálat, és addig ácsorognak a dinnyés ládák fölött, ameddig meg nem találják a legszebb zöld gyümölcsöt, vagy talán te is éppen így szelektálsz. De biztos, hogy az a legjobb, amelyik a legkecsegtetőbbnek tűnik? Nos, a dinnye esetében ez éppen ellenkezőleg van.

Nem minden rossz, ami ronda

Nem véletlenül jelenik meg egyre több olyan élelmiszermárka, amelyek éppen arra az előfeltételre épülnek, hogy „csúnya” terményeknek adjanak esélyt a piacon. A legtöbb gyümölcs és zöldség tápanyagtartalmát tekintve ugyanolyan egészséges és értékes kissé elesettnek tűnően is, mint hibátlan hatást keltve. Az oly sokak által a legjobb nyári gyümölcsnek tartott dinnye pedig egyenesen akkor a legjobb befektetés, ha egy rondább darabot választasz.

Most, mielőtt ez a finomság kifutna a szezonból, jó, ha te is tudod és meg is érted a miértjét annak a titoknak, hogy az ízlelőbimbóidnak és az élelmiszerpazarlás csökkentésének is jobbat teszel azzal, ha kiválasztod az egész láda egyik legrondább dinnyéjét – legyen az elszíneződött, foltos vagy csíkokkal teli. Elfogyasztani úgyis a belsejét fogod, ami még valószínűleg finomabb is, mint a szinte makulátlan társai esetében.

Innen tudhatod, melyik dinnyét válaszd

A csúnya görögdinnyék kiválasztásáról sokan úgy tartják, teljesen biztos módszer arra, hogy egy igazán ízletes és édes gyümölcsöt emelj ki a ládából. Lehet, hogy ránézésre csábítóbb egy teljesen zöld héjú, mondhatni sértetlen dinnye, de könnyen lehet, hogy még nem érett be teljesen, vagy nem olyan zamatos, mint amiért sokan rajongói a kedvelt gyümölcsnek. Ezzel szemben egyes jelek kifejezetten finom dinnyéről árulkodnak.

Matt Hunt/istockphoto.com

1. Keress egy nagy sárga foltot

Ha te is azok közé tartozol, akik eddig a zöld egységes árnyalatait keresték az egész görögdinnyéken, és ódzkodtál a sárga foltosaktól, akkor érdemes újragondolnod a dinnyeszelektálási szokásaidat. Keress egy nagy sárga foltot a dinnyéken, mert ez az a rész, amit közvetlenül értek a napsugarak. Minél nagyobb a folt, annál tovább érett a talajon, vagyis az ilyen dinnyéket nagy valószínűséggel nem éretlenül szedték le. Azt pedig már sokszor hallhattuk, hogy a csúcsérettségi állapot csúcs édes és lédús ízt is jelent a legtöbb gyümölcs esetében.

2. Legyen rajta sok csík

A görögdinnyéken általában legalább néhány csík található. Nos, minél több van belőlük egy adott dinnyén, annál jobb lehet. Ezeket a csíkokat ugyanis a méhek beporzása okozza, tehát minél több csíkkal találkozol, annál valószínűbb, hogy édes az a dinnye. Még akkor is, ha rögtönzött karedzést kell bevetned, hogy alaposan megvizsgálj egy sok csíkkal ellátott görögdinnyét, rá fogsz jönni, hogy az erőfeszítéseid kifizetődőek. Amint hazaérsz, felvágod a dinnyét és beleharapsz az első mézédes falatba, máris semmiségnek fog tűnni ez a plusz odafigyelés.

3. A sötét foltok is előnyösek

Attól sem kell tartanod, ha találsz egy dinnyét néhány vagy akár sok sötét folttal. Ezek valójában azt jelzik, hogy a cukor elkezdett kiszivárogni a gyümölcsből, ami csak egy újabb jele annak, hogy az a görögdinnye nagyon édes. Ezt persze ne úgy képzeld el, hogy mikor megfogod, ragadós vagy sérült lesz. Mindössze a színe szembetűnő, amikor ezt a szempontot veszed figyelembe.

Mindezek a dolgok azt jelenti, hogy ha eddig hosszasan próbáltad megtalálni a tökéletesen szép görögdinnyét, itt az ideje, hogy csökkents a vizuális elvárásaidon: a kevésbé pompás külső csupán azt takarja, hogy az számít, ami belül van. Alapvetően ne hagyd, hogy a külső megtévesszen azzal, hogy egy idillien szép zöld dinnyét választasz. Ehelyett vidd haza a legrondább sérülésmentes görögdinnyét, amit csak találsz.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!