A legnagyobb félelmek műtétek előtt

A legnagyobb félelmek műtétek előtt

Címlap / Életmód / Egészség / A legnagyobb félelmek műtétek előtt

Amikor az ember kórházba kerül, és közlik vele, hogy műteni kell, egy kicsit összerezzen. Tudja, hogy az orvos is ember, hibázhat, tévedhet. Amikor akkora a probléma, hogy azonnali életmentés a cél, akkor nincs idő szorongani. Akkor is könnyebben vesszük az akadályt, ha akkora fájdalmaink vannak, mivel az ember mindenáron szeretne megszabadulni a kíntól. De mi van akkor, ha megelőző műtétre várunk, és van időnk gondolkozni?

Kiszolgáltatottság érzés

A kórház egy olyan hely, ahol minden ajtó csukva van, nem látunk be mögé, nem tudunk a műtéti folyamatról semmit, amit meg szeretnénk. Nem értjük meg minden részletében, mert annyira speciálisak az eljárások, sőt, az orvosi latin nyelvezet is megzavar minket.

A szobában, aki már túl van a műtéten, saját élményeit saját szemszögéből, ha úgy tetszik, saját félelmein keresztül átszűrve mondja el, amiből a másik ember csak annyit ért: az orvos megbízható-e vagy nem, emberséges-e vagy nem, látszik-e rajta a profizmus, vagy nem. A kiszolgáltatottság érzését csak azzal lehet megszüntetni, ha bizalmi kapcsolatban vagyunk a műtétet végző orvossal.

Kutakodás

Egy beteg egyetlen nagy hibát véthet maga ellen: azt, ha neki áll az interneten végig böngészni betegségét helyrehozó műtétjének leírását. Az átlagember messze nem ismeri azt a hatalmas mennyiségű változó tényezőt, amire az orvosok igenis fel vannak készülve. Nem is kell, hogy ismerje. Az orvos iránt sem érdemes a neten kérdezősködni, elég, ha csak általánosan utána nézünk, hogy nem volt-e komolyabb műhiba pere.

Egyéb irányú szakmai tudását botorság ,,pletyka” után megítélni.

Ha mindenképp biztos akarsz lenni döntésed helyességében, inkább annak nézz utána, hogy valóban az-e az egyetlen út, hogy felvágják a testedet. Kérj konzultációt, esetleg keress orvos ismerősöket, akiktől szigorúan a leleteid alapján tanácsot, önigazolást kaphatsz.

A kórházi ágyban

Amikor már a kórházban vagy, inkább tereld el a figyelmed, tégy meg mindent annak érdekében, hogy minél jobb testi-lelki kondíciókkal indulj a műtőbe.

Két jó tanács:

1. ne kérdezősködj a többi betegtől, csak az orvostól, nővértől.
2. mindig azt csináld, amit az orvos mond.

Ha kételyeid vannak, kérd meg hozzátartozódat, hogy nézzen utána dolgoknak, te magad ne fáraszd ezzel, mivel a műtét előtt az ember felfokozott lelki állapotban van, ami a racionális gondolkozást nagymértékben tudja befolyásolni.

A megérzésekre lehet és kell is hallgatni, ám a felesleges pánik csak hisztériához vezet, ami azt eredményezheti, hogy az orvos a valódi panaszt, meglátást is hisztiként fogja majd kezelni.

Az altatás

Mint mindennek, az altatásnak is vannak veszélyei. Régen úgynevezett kéjgázzal altattak, melynek mellékhatása az volt, hogy a beteg bélmozgása renyhe lett, ami miatt bélelhalás – nagyon komoly probléma – alakult ki. EZT A MÓDSZERT KÖRÜLBELÜL KÉT ÉVTIZEDE NEM ALKALMAZZÁK.

A mai altatószerek egyre jobb minőségűek, úgy vannak kifejlesztve, hogy már az idegi megterhelést is figyelembe veszik, azaz nem ,,hisztizik”, nincs önkívületi érzelmi állapotban az ébredező. Az altatást végző szakemberek olyan speciális, szigorú képzésben vesznek részt, ami által biztosak lehetünk abban, hogy fel is fogunk ébredni, ugyanis azt is megtanítják, hogyan kell felébreszteni egy embert.

És ami esetleg érdekes lehet: a maszkból, amit az arcunkra tesznek, oxigén jön, hogy jobb kondíciókkal kezdjenek neki a műtétnek.

A statisztika

Az amerikai felmérések azt mutatják, hogy a pénteken elvégzett tervezett műtétek esetében nagyobb a műtéti kockázat. Ez nem csak hanyagságból adódhat, inkább abból, hogy fáradtabbak, ezáltal figyelmetlenebbek voltak a műtétet végzők.

A műtét után az első 48 óra a kritikus, mivel a vérzések, fertőzések ilyenkor jelentkeznek, tehát az is benne van a pakliban, hogy mivel a hétvégi ügyeleti személyzet sokkal kisebb létszámú, és bizonyos vizsgálatokra sincs lehetőség, nagyobb az esélye a műhibának. Mindent egybevetve, érdemes átgondolni, hogy valóban kell-e a műtét, megbízunk-e az orvosban. Ez a két sarkalatos pont, amit feltétlenül át kell gondolnunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást