Életmód / Táplálkozás

A legnagyobb bakik, amiket elkövetünk a csirke elkészítésekor

A legnagyobb bakik, amiket elkövetünk a csirke elkészítésekor

Te is előszeretettel főzöl és sütsz csirkét, mert gyorsan megvan, miközben isteni finom ételeket készíthetsz a felhasználásával? Noha ez tény, ettől függetlenül van pár dolog, amire fontos lenne odafigyelned; az alábbi hibákat ugyanis rengetegen elkövetik a nyers csirkével.

Túl sokáig hagyjuk elől

Akkor se felejtsd kint a konyhapulton a nyers csirkét, ha tudod, hogy nemsokára neki is állsz a főzésnek.

Mert bár rövid idő alatt nem lesz baja a húsnak, a szobahőmérsékleten egy idő után rengeteg káros baktérium jelenik meg a felületén, amelyek komoly betegségeket, sőt, ételmérgezést is okozhatnak.

A legjobb, ha a lakásba lépve azonnal beteszed a hűtőbe a húst.

Amennyiben fagyasztott állapotban vásároltad meg, úgy szakértők szerint az a jobb opció, ha két napig a hűtőben hagyod olvadozni, és utána csinálod meg.

 

Rosszul tesszük a hűtőbe

Amikor a csirkét elteszed a hűtőbe, figyelj oda arra, hogy megfelelően pakolod el.

A hús ugyanis könnyen levet ereszt, ami aztán a hűtődtől függően lecsöppenhet az eggyel lentebbi polcon tárolt ételekre.

Ez pedig ugyancsak nagyon veszélyes az egészségedre!

Mindig tedd rá egy tányérra, és lehetőleg az alsó polcon keress neki helyet, hogy ilyenkor más ételek ne kerüljenek veszélybe.

Arról nem is beszélve, hogy ha már bontott a csirke, könnyen kiszáradhat a hűtőszekrényben, így figyelj oda arra, hogy mindig alaposan csomagold zacskóba.

 

Fűszerezés után elől hagyjuk

A csirke ízét nagyon jól lehet variálni a különféle fűszerekkel és pácokkal. Azonban még ilyenkor is el lehet követni egy nagyon fontos hibát.

Amikor megfűszerezted a nyers csirkét, és hagyod, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek, jobb, ha nem hagyod a húst szobahőmérsékleten állni.

Ilyenkor is fellép az a probléma, hogy a baktériumok elkezdenek megtelepedni rajta, ami aztán egészségügyi problémákhoz vezet.

Tedd bele zacskóba, majd utána a hűtőbe egy kis időre.

 

Ugyanazt a kést használjuk

Figyelj oda arra, hogy sose használd kétszer ugyanazt az evőeszközt, amivel hozzáértél a csirkéhez.

Persze jó dolog, ha tudsz időt spórolni, és egyszerre foglalkozol a csirkével és a zöldségekkel; de sose vágd fel őket például ugyanazzal a késsel!

Sőt, a vágódeszkán, fakanálon is könnyen megtelepszenek a baktériumok, ha pedig ezek érintkeznek más élelmiszerekkel, könnyen szalmonella fertőzést kaphattok el.

Folyamatosan mosd el őket a biztonság kedvéért.

 

Nem mossuk sűrűn a kezünket

Miután a kezeddel megfogtad a nyers csirkét, ennek leve rátapad az ujjaidra.

Ha nem mosod meg gyakran a kezed, akkor az ebben található baktériumokat gyorsan átviszed más helyekre; a kilincsre, egy pohárra, ruhadarabra…

Sajnos ezek viszont elég sokáig elélnek a különféle felületeken, így nagyon veszélyes lehet, ha ezt követően például a gyermeked megérint valamit, és utána a kezét a szájába veszi.

Figyelj oda arra, hogy alaposan megmosd a kezed, lehetőleg minél gyakrabban.

 

A mosogatószivacsot nem cseréljük

Miután nyers csirkét főztél vagy sütöttél, az edényeket, evőeszközöket el is kell mosni.

Ezért is javasolják a szakértők, hogy próbáld meg minél gyakrabban cserélni a szivacsot, amit a mosogatás során használsz.

Ez ugyanis talán a konyha leginkább baktériumokkal teli eszköze, amely könnyedén terjeszti a kórokozókat tovább más tárgyakra is.

Jó ötlet, ha megpróbálod fertőtleníteni a szivacsot például úgy, hogy beleteszed a mikróba egy-két percre.

De így is elengedhetetlen, hogy legalább három hetente új szivacsot vegyél elő.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást