A legkisebb otthonban is elférnek: bámulatos lépcső alatti tárolók és extra helyiségek

A legkisebb otthonban is elférnek: bámulatos lépcső alatti tárolók és extra helyiségek

Címlap / Otthon / Dekor / A legkisebb otthonban is elférnek: bámulatos lépcső alatti tárolók és extra helyiségek

Mindig nagy szívfájdalmam volt, hogy a saját házunkban egyelőre nincs lépcsősorunk – legalábbis idebenn. Nagyon tetszenek a modern kialakítású, időnként futurisztikus beütésű lépcsők, amik ugyan sok helyet foglalnak el, egy kis odafigyeléssel mégis praktikussá és izgalmassá tehetők. A lépcsők alatti holtteret pedig nem csak hogy lehetséges, egyenes érdemes beépíteni, különösen akkor, ha nem túl nagy alapterület áll a rendelkezésedre.

Nyitott és zárt szekrények

Gyakori, hogy az emeletre vezető lépcsők az előszobában kapnak helyet, márpedig itt nagy szükség van az extra tárolóra: helyet kell találni a vastag télikabátoknak, a csizmáknak és a sálaknak is. A célra tökéletes egy méretes beépített szekrény, ami akár a lépcső alatt is helyet kaphat, így egy egyébként kihasználatlan terület segítségével tudtok hatalmas extra térhez jutni.

A méretre szabott fiókok remek választásnak bizonyulnak, de sokszor nagyon drágák az egyedi kivitelezés miatt. Valamivel olcsóbb lehet, ha sikerült előre gyártott bútort találnotok a lehető legideálisabb méretben, majd akár ehhez készítettek gondosan kimért polcokat. Nem szükséges ugyanis, hogy teljesen egybefüggő bútort építsetek be a lépcső alatti területen, itt is megengedett a kreativitás. 

Előszobabútor

Már azzal is sok teret nyerhettek magatoknak, ha legalább részben sikerül felszabadítani a helyet a lépcsősor alatt, ugyanis sokszor a feljárók kialakítása nem engedi, hogy mindent beépítsetek. A süllyesztett megoldások ugyanakkor alkalmasak tárolók kialakítására éppúgy, mint hogy itt szorítsatok helyet egy mutatós előszobabútornak.

Olvasósarok

Ha te is állandóan bújod a könyveket, akkor biztos szívesen fogadnál egy olyan kis zugot, ahova elbújhatsz a világ elől. Nos, keresve sem találnál jobb helyet erre, mint a lépcső alatti terület, ami alighanem sokak kedvence lett a Harry Potter kötetek megjelenése óta. Tényleg varázslatos hangulata tud lenni egy ilyen saját, eldugott zugnak még akkor is, ha az alapterülete gyakran hagy némi kívánnivalót maga után.

Kutyafekhely

A házi kedvenceknek éppúgy szükségük van egy nyugalmas helyre, ahova elvonulhatnak, mint nekünk: sokan erre a célra egy egyszerű kennelt használnak, pedig a lépcső alatti rész nem csak nagyobb, jóval kényelmesebb és komfortosabb is lehet az ebek számára. Persze, nem muszáj ajtót szerelni a kisebb-nagyobb fekhely elé, akár nyitott is lehet a tér, de egy praktikus lengőajtót ugyancsak beépíthettek.

Bár és bortároló

Sok modern lakásban az i-re a pontot egy bár, vagy éppen egy izgalmas és szobaméretű borhűtő teszi fel. Nos, a legtöbb otthonban nincs túl sok esély arra, hogy külön helyiség jusson a borkülönlegességek tárolására, kivéve akkor, ha sikerül felszabadítani a lépcső alatti területet. Van rá mód, hogy a teljes terület borhűtőként funkcionáljon, de a kisebb-nagyobb bárrészek, esetleg pulttal, hűtőszekrénnyel, poharakkal kiegészítve mindig otthonossá tudják varázsolni a teret.

Mosókonyha

A garzonokban minden négyzetcentiméter számít, és a mosókonyha tipikusan olyan helyiség, aminek helyet kell szorítani, és sokszor óriási dilemma, hol lehetne kivitelezni. Bár a vízvezetékek miatt nem mindegy, mikor jut eszedbe ez a megoldás, ha teljes felújítás, vagy építkezés előtt állsz, érdemes meggondolni, hogy akár a lépcsőd alatt is helyet kaphat a mosó- és a szárítógép.

Iroda

A járvány után valószínűleg sokan gondolkodnak azon, hogy kialakítanak az otthonukban is egy irodát, ám sok, már kész lakásban nem éppen könnyű feladat elhelyezni egy íróasztalt és néhány tárolót. De gondoltál már arra, hogy a lépcső alatti terület sokszor teljesen kihasználatlan? Gyakran azért hagyjuk figyelmen kívül ezt a részt, mert túl alacsony és nem férünk el alatta kényelmesen. Ám ha munkavégzés közben ülsz, akkor nem igazán mérvadó szempont a belmagasság. Ráadásul, ha egyáltalán nincs beépítve ez a terület, akkor a lehető legolcsóbb módja a kihasználtságnak beszerezni ide egy íróasztalt a hozzá tartozó székkel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást