5 zenekar a ’60-as, ’70-es évekből, amelyek ma is a top 10-ben vannak

5 zenekar a ’60-as, ’70-es évekből, amelyek ma is a top 10-ben vannak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 zenekar a ’60-as, ’70-es évekből, amelyek ma is a top 10-ben vannak

#1. The Beatles

Tagadhatatlanul a 20. század legsikeresebb zenekara volt. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr olyan zenei alapokat tettek le az asztalra, amelyekből még a mai zenészek is szívesen csemegéznek.

A Yesterday című dal, ami Paul McCartney szerzeménye, a legtöbbet feldolgozott dal a világon. 1963-ban tűntek fel először, koncertjeiken sikítoztak a lányok, és mindenhova követték a zenekar tagjait. A brit sajtó erre a jelenségre találta ki a „Beetlemánia” szót.

A The Beatles volt az első brit zenekar, amely népszerű lett az Amerikai Egyesült Államokban, 1964-ben.

Elsöprő sikerükhöz a menedzserük, Brian Epstein munkája is kellett, aki jól fazonírozott, a rajongók szülei által is elfogadható előadókat kreált.

A zenekar nagyon sokféle stílust kipróbált zenei pályafutása során. A pop és a rock volt az alap, de country, blues, soul, rockabilly, R&B és doo-wop is fellelhető a dalaikban. Ahogy az új hallucinogén drog, az LSD elterjedt a zenei világban (is), észrevehető egy óriási váltás a The Beatles alkotói vonalában. Az 1966-ban megjelent albumuk, a Revolver már egyértelműen a pszichedelikus korszak lenyomata volt. Az utána következő Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című album már egyértelműen ebben az irányban haladt tovább.

Egy képzeletbeli zenekar tagjai lettek a gombafejűek, akik egyre hosszabb hajjal és szakállal, színes álruhában jelentek meg. Jó poénnak tartották ezt, de aztán nem ragaszkodtak hozzá az album egészében. A leghíresebb szám erről a lemezről a Lucy in the Sky with Diamonds, amit John Lennon fiának, Juliannek egyik rajza ihletett. McCartney később elismerte, hogy az LSD is hatott rájuk a dalszerzés közben.

Érdekelte őket a keleti miszticizmus, amit előszeretettel kutattak is (még Indiában is jártak egy hosszabb időre). Sok mindenben voltak elsők a zenei világban. Ők használtak először a dalaikban nagyzenekari hangszereket, komolyzenei hatást, ők honosították meg az elektronikus zenei effekteket (pl. visszafelé lejátszott hangszalagok).

Folyamatosan feszegették a határaikat, újdonságokat próbáltak ki a zenében, ezzel pedig egy egész zenei generációt neveltek ki a hatásukkal.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3 4 5

»

2 hozzászólás

 • parfitt
  2021.07.08., 21:36

  Status Quo!!!!!

  Válasz
 • Kovács-Hain Zsuzsi
  2021.07.08., 23:50

  Bizony! És még lehetne sokakat, sokáig sorolni. Led Zeppelin, Pink Floyd, Kool and the Gang…

  Válasz

Írj egy hozzászólást