Otthon / Szórakozás

A legjobb vallási vonatkozású filmek, amik elgondolkodtatnak

A legjobb vallási vonatkozású filmek, amik elgondolkodtatnak

Lehet provokatív, lehet felemelő, lehet vicces vagy brutális – de unalmas biztosan nem! Olyan vallási vonatkozású filmeket gyűjtöttünk össze, amiket Te is érdekesnek és elgondolkodtatónak találhatsz, függetlenül attól, hogy hívő vagy-e.

Krisztus utolsó megkísértése

Martin Scorsese filmje annak idején hatalmas botrányt kavart, hiszen szemtelenül provokatív alapötletre épül: milyen életet élhetett volna Jézus, ha nem vállalja fel a sorsát.

Franciaországban tiltakozásképpen mozikat gyújtottak fel a katolikusok, a rendezőnek testőröket kellett fogadnia a fenyegetések miatt, Bulgáriában pedig a mai napig nem adhatta le a filmet a tévé az ortodox egyház közbenjárására.

A Krisztus utolsó megkísértése minden idők egyik legmegosztóbb filmje – éppen ezért kötelező darab!

Brian élete

Karácsony napján megszületett Jézus – és ugyanekkor született egy másik kisfiú is a szomszéd istállóban, Brian, akit aztán pechére egész életében összekevernek a Megváltóval.

A Brian életét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: a Monty Python csoport egyik legviccesebb filmje nem annyira megbotránkoztató, inkább tanulságos – hiszen a történelem alulnézetből mindig sokkal szórakoztatóbb és könnyebben átélhető.

A misszió

A misszióban a vallás és a hittérítés a nagypolitika árnyékában jelenik meg: a főszereplő jezsuita atyák a dél-amerikai őserdőben térítenek, de a személyes, majd a spanyol-portugál ellentétek lehetetlenné teszik a munkát, végül a virágzó telepet elsöprik a föld színéről.

Roland Joffé gyönyörű és megindító filmjét Ennio Morricone Oscar-díjas zenéje teszi feledhetetlenné.

A hetedik pecsét

A keresztes lovag, aki sakkjátszmába kezd a Halállal elborzadva szembesül a középkori élet nehézségeivel – s mivel nem találja meg Istent, azaz az élet értelmét, a Halál elragadja.

A legendás svéd rendező, Ingmar Bergman minden filmjében a legsúlyosabb kérdéseket, köztük a létezés feltételeit és értelmét feszegeti – nincs ez másként A hetedik pecsétben sem, ami ugyanakkor egy könnyebben befogadható alkotás.

Némaság

Martin Scorsese hosszú kihagyás után tért vissza egyik legfontosabb filmtémájához, a hithez – és ismét megosztó filmet készített.

A Némaság nagyon súlyos kérdéseket feszeget: a japán keresztényüldözések korában a hitről, engedelmességről, önfeláldozásról nyit vitát, bemutatva a rég elfeledett japán jezsuita missziókat.

Az év egyik legfontosabb és legkomorabb filmje már a mozikban!

Napfivér, holdnővér

Franco Zeffirelli csodálatos és felemelő műve azt a folyamatot követi végig, ahogy egy gazdag kereskedő léhűtő fiából a katolikus egyház egyik legfontosabb megújítója, Assisi Szent Ferenc lett.

A film érzékletesen és hitelesen mutatja be Francisco küldetéstudatát és lelkesedését, de a külvilág értetlenségét sem hallgatja el.

A Napfivér, holdnővér igazi lelki felüdülés, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell!

A Da Vinci-kód

Dan Brown bestsellere az ezredforduló egyik legnagyobb szenzációja volt – nem csoda hát, hogy a belőle készült film is sikeres lett.

A Da Vinci-kód hemzseg a provokatív ötletektől (a legsúlyosabb természetesen az, hogy Jézus leszármazottai ma is köztünk élnek), de a legnagyobb érdeme mégis az, hogy Téged is nyomozásra késztet: hiszen ki tudná megállni, hogy ne járjon utána a botrányos állításoknak?

Berlin felett az ég

A Berlin felett az ég minden idők leggiccsesebb filmje lehetne – ha nem olyan hiperérzékeny és egyedi látásmódú rendező készíti, mint Wim Wenders.

A földlakókat figyelő, majd szerelembe eső, ezért halandóságra vágyó angyal története éteri tisztaságú és különleges szépségű alkotás – ha már meguntad a megszokott szerelmesfilmeket és a szürke realizmust, tökéletes választás!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást