A legjobb trükkök, amikkel rendet tarthatsz a lakás 5 legkényesebb pontján

A legjobb trükkök, amikkel rendet tarthatsz a lakás 5 legkényesebb pontján

Címlap / Otthon / Háztartás / A legjobb trükkök, amikkel rendet tarthatsz a lakás 5 legkényesebb pontján

Ha rászánod magad, hogy végre rendet raksz a lakásban, tippjeink segítségedre lesznek a dolgok rendszerezésében, és abban, hogy ne legyen megint káosz.

Hálószoba

Egy szekrény nem elég! Nézz körül, hogy hol tudnál még tárolóhelyeket kialakítani. Az éjjeliszekrény fiókjában sok kisebb dolog elfér. Egy nagy fiókokkal ellátott komódot vagy a franciaágy ágyneműtartóját is telepakolhatod.
A szekrény alatt és fölött, nagy dobozokban tarthatsz plédeket, vagy olyan ruhadarabokat, amiket éppen nem hordasz. Ha az ágy lábai elég hosszúak, ezért van alatta szabad hely, oda is kerülhetnek dobozok. Ha a boltban nem találsz olyan mintájú és színű dobozt, ami tetszene, akkor szuper- vagy hipermarketekből szerezhetsz fölöslegessé vált, nagy kartondobozokat, és bevonhatod tapétával, vagy díszítheted akár saját készítésű montázzsal is. 
A ruhaszárítót vagy a vasalódeszkát hetente néhány órára felállíthatod a hálószobában is, nem rontják nagyon az összképet, de alapvetően máshol legyen a helyük. Ha mégis a hálószobába kerülnek, akkor ügyelj arra, hogy az ágyból ne látsszanak. 
Ha véget ér egy szezon, azaz más évszak következik, az ideiglenesen fölöslegessé vált ruhákat hajtogasd össze és tedd el. Amit már végérvényesen kiselejtezel, add el, vagy vidd el egy használtruha-gyűjtőbe, de ne tartsd a lakásban, hogy más dolgokat tehess a helyükre.

 

Konyha, kamra

Sokan az evőeszközös fiókot teleszórják kacattal (pl. parafadugó, befőttes gumi, dugóhúzó, csavarok). Ezek egy részének igazából szerszámosdobozban, hálószobaszekrényben lenne a helyük, vagy legalábbis rendszerezni kellene őket, szétosztani kategória szerint, és részben visszatenni ugyanoda, ha valóban a konyhában van a helyük.
Ha a turmixgépet, a botmixert vagy a robotgépet éppen nem használjuk, akkor ne hagyjuk elöl, hanem tegyük el a konyhaszekrénybe. A terjedelmesebb eszközöket (pl. szita, merőkanál), ha máshol nincs hely, akasszuk kampókra, amiket egy fémrúdon helyezünk el. Bútoráruházakban, barkácsboltokban lehet ilyen tárolókat kapni.
A kamrában levő dolgokat is érdemes dobozokban, drótkosarakban tartani. A plafonra függeszthető, többszintes kosarak kiválóan alkalmasak gyümölcsök tárolására. Ugyan a kamra nincs szem előtt a lakásban, és ha vendég érkezik, valószínűleg nem néz be oda, a takarítóeszközöket ott is lehetőleg az ajtó mögé tegyük.

 

Fürdőszoba

Akinek nem tetszik a tusfürdős, habfürdős és samponos flakonok látványa, és elegánsabbá szeretné tenni a fürdőszobáját, töltse át a bennük lévő folyadékokat üvegpalackokba, alumínium- vagy porcelándobozokba. 
A hotelek fürdőszobáit azért kedveljük, mert ezeket a helyiségeket majdnem minden nap takarítják, szépen összehajtogatott, puha törülközők várnak minket, és a fürdőkád vagy a zuhanytálca szélén nincs semmi. Ezt a hatást otthon is elérhetjük, ha a berendezését mindennap gyorsan áttöröljük fertőtlenítőszeres kendővel, a régi, megunt törülközőinket lecseréljük dekoratív törülközőkre, és a fürdőkád, illetve a zuhanytálca széléről elpakolunk. 
Fényes lesz a mosdó és a fürdőkád, ha használat után nem hagyjuk megszáradni a vízcseppeket, hanem súrolószeres szivaccsal, majd frottír kendővel áttörölgetjük. 

 

Előszoba

Itt is ugyanaz érvényes a helyek kihasználására, mint a hálószoba esetében: ahol csak lehet, pakoljuk a holmikat dobozokba. 
A fekete kabátok, zakók, blézerek nem mutatnak jól felakasztva, inkább színes dolgokat akasszunk a fogasra, a feketéket pedig vállfára rakva tegyük be valamelyik szekrénybe.
Megelőzhetjük, hogy rendetlenség legyen, ha mindig mindent rögtön a helyére teszünk: a leveleket az íróasztalra, a reklámanyagokat egy papírgyűjtőbe, a kulcsokat a kulcsokhoz, a sapkákat a szekrénybe tesszük. 

 

Dolgozósarok

Szabadulj meg a használhatatlan golyóstollaktól, ceruzavégektől és radírcsonkoktól! Íróeszközökből 10-nél kevesebb is bőven elég, ezeket gyűjtsd össze, és rakd egy helyre. Ha van kedvenced, azt tartsd elöl. Ugyanez vonatkozik a jegyzettömbökre. 

Az ünnepi képeslapoktól nehéz szívvel szabadulunk meg. Ha nem szeretnél megválni tőlük, tedd őket bele egy dobozba. Ha túl sok lett belőlük, készíts róluk szkennelt másolatot, így a digitális káoszt már könnyebb lesz uralni.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást