A legjobb akupresszúrás pontok

A legjobb akupresszúrás pontok

Címlap / Életmód / Egészség / A legjobb akupresszúrás pontok

Bizonyára tudod, vannak a testeden úgynevezett akupresszúrás pontok, melyek stimulálása számtalan problémára megoldás nyújthat. Lássuk, hol helyezkednek el ezek pontosan!

Nyomás erőssége

Először is fontos leszögezni, hogy nem mindegy, hogyan stimuláljuk ezeket a pontokat!

A nyomás erőssége a problémától függően mindig más legyen, valamint ügyelj arra, hogy több percen keresztül ismételd, és tartsd ott az ujjaid kb. 3 másodpercig, ne ereszd fel egyből őket!

Álmatlanság ellen

Az álmatlanság, illetve a felületes alvás nagyrészt a túlságosan aktív agytevékenység jele, így a cél a belső nyugalom megteremtése.

Ahelyett, hogy rögtön altatókhoz nyúlnánk, érdemes enyhe nyomást gyakorolnunk az orrnyergen, a két szemöldök közötti részre! 3-5 percig ismételjük, közben a légzésünk legyen lassú, egyenletes!

Derékfájás ellen

Akár a porckorongok kopása, akár az ülőmunka miatt, de elmondható minden második ember küzd valamilyen fokú derékfájással.

Kérd meg a párodat, vagy egy ismerősödet, hogy stimulálja a medencecsontod feletti pontokat jobb és bal oldalt (egyszerre) erős nyomással, kb. 10-15 percig.

A legjobb, ha Te közben hason fekszel, így maximálisan ellazulhatsz közben!

Farkaséhség ellen

Amennyiben farkaséhségtől szenvedsz, nyomkodd enyhén a szád feletti bemélyedést 30-90 másodpercig, ezáltal hatást gyakorolhatsz az étvágyközpontodra.

Alkalmazd, amint el kezded érezni, hogy éhségérzeted támad!

Akár körkörös mozdulatokat is leírhatsz, miközben nyomást fejtesz ki. Amennyiben erősebben és tovább stimulálod, fájdalomcsillapító hatása is érvényesül.

Fejfájás ellen

Több akupresszúrás pont is létezik fejfájás ellen, bár a leghatékonyabbnak a fejen találhatóak bizonyulnak. Hamar elmúlik a fájdalom, ha a belső szemzugokat közepesen erősen nyomkodod, majd 4 ujjal a szemöldök feletti részre térsz, az ívet követve.

Minimum 10 percig alkalmazd, ezalatt ellazulnak az izmok, a vérkeringés pedig fokozódik.

Hányinger csillapítására

Gyorsan elmulaszthatod az émelygést és a hányingert azzal, ha az alkarod belső oldalán, az inak között, a csuklótól 3 harántujjnyira lévő pontot akupresszúrálod kb. 5 percen át.

Kutatások bebizonyították, hogy így 10-ből 7 embernek gyógyszerek nélkül is elmúlt ez a kellemetlen panasza.

Csuklás megszüntetésére

Ahelyett, hogy ijesztgetésre szorulnánk, a csuklást megszüntethetjük kevésbé rémisztő módon is.

Stimuláljuk a kulcscsont alatti, a mellbimbóval egy vonalban lévő részt közepes nyomással 2-3 percig.

Ugyanezt a hatást érhetjük el azzal, ha a mellkas középvonalában, a mellcsont alatti végződésre gyakorolunk nyomást.

Fogfájás csillapítása

Igaz, a fogfájást sajnos nem lehet megszüntetni, de csillapíthatjuk, amíg az orvoshoz eljutunk. A legjobb akupresszúrás pontok erre a kézfejen találhatóak: az egyik, a kézháton, a középső, valamint a gyűrűsujjak ízületei közt helyezkedik el.

A másikat úgy találod meg, ha széttárod a hüvelyk-és a mutatóujjad, majd az oldalt keletkezett háromszög alakú terület végén, a csuklóhoz legközelebb eső bemélyedést megkeresed. Ezeket nyomkodd enyhén, 10-15 percen keresztül!

Idegesség

Idegesség ellen is számos akupresszúrás pontot tudnánk ingerelni, mégis leggyakrabban a kézfejen lévőt szokták ajánlani, mert például a munkahelyen nem biztos, hogy az alsó lábszárunkat szeretnénk nyomkodni.

Ehelyett stimuláld inkább a csukló belső oldalán, a kisujj vonalában lévő pontot enyhe nyomással, addig, amíg oldódik a feszültség! Ezen kívül a fejtető közepesen erős nyomkodása is ugyanilyen hatásos lehet.

Nyakmerevség ellen

Az emberek többségének nyaka állandó feszülésben van, ami gyakran fejfájást idéz elő. Ennek megszüntetésére keresd meg a vállaid legmagasabb pontját, és közepes, vagy erős nyomással stimuláld!

Érezni fogod, ennek a területnek az izmai is mennyire be vannak állva, és az akupresszúra folyamán egyre elernyednek. Addig végezd, amíg csak jól esik!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást