A leginkább családbarát országok – És a legkevésbé az Unicef szerint

A leginkább családbarát országok – És a legkevésbé az Unicef szerint

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A leginkább családbarát országok – És a legkevésbé az Unicef szerint

Hol a legjobb gyereknek lenni, hol maradhat otthon a legtovább a szülő, hol támogatják, hogy otthon legyen apa is, és hol okoz a legkevesebb fejfájást anyagiak terén a gyermekvállalás? A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 41 országának gyermekgondozási és szülői szabadságára vonatkozó politikáját elemezték az Unicef kutatói.

Magyarország a középmezőnyben

Az átfogó vizsgálat eredményeként a kutatók 41 országot (31 európait és 10 európán kívülit) rangsoroltak az alapján, hogy mennyire családbarát az adott állam. A lista felállításához figyelembe vették az anyák számára elérhető szülési szabadságot, az apák számára felkínált szülési szabadságot, valamint a gyermek három éves koráig, illetve a három éves kor és iskolakezdés közötti gyermekgondozási lehetőségeket, tehát például a térítésmentes óvodai, bölcsődei helyeket, munkahelyi gyermekmegőrzőket, stb.

A kijelölt szempontok alapján az összesített listában végül Svédország került az első helyre, vagyis az OECD országai közül ez a leginkább családbarát.

A második Norvégia, a harmadik Izland, a negyedik Észtország, az ötödik pedig Portugália. Németország a hatodik, a finnek a 12. helyen állnak. Bár nyilvánvaló, hogy egy ország családpolitikáját nagyban meghatározza az ország mentalitása, a finnek országához nagyban hasonlító Észtország azért tudott ennyire elhúzni, mert 85 hetes szülési szabadságot kínál az anyáknak, a leghosszabbat a vizsgált országok között. Ezt egyébként Magyarország követi a 72 héttel, majd Bulgária 61 héttel, de a többi szempontot is figyelembe véve az összesített listán Magyarország csak a 17., Bulgária pedig a 20. helyen végzett.

Az Egyesült Királyság a 28., Ciprus a 29., Görögország és Svájc pedig a 30. és 31. helyen végeztek, vagyis ezek a legkevésbé családbarát országok Európában.

Hiába kínálják, az apák nem maradnak otthon

Az OECD nem Európai tagjai közül Japán kínálja a legtöbbet a gyermeket vállalóknak: ez az egyetlen listán szereplő ország, amely 6 hónap fizetett szabadságot kínál az apáknak is, igaz, az Unicef adatai alapján 2017-ben ezt csak 20-ból 1 apa vette igénybe.

Hasonló a helyzet Dél-Koreában is, ahol szintén hosszú időt maradhatnának otthon gyermekeikkel az édesapák is, de ezt csak minden hatodik férfi veszi igénybe.

Új-Zéland és Ausztrália a legrövidebb, nyolc hetes teljes szabadságot kínálja a frissen szült anyák számára, az Egyesült Államok pedig egyáltalán nem biztosít fizetett szülési szabadságot, ezzel ezen a téren ők a legrosszabb helyen végeztek.

Kép: lufimorgan/depositphotos.com

Az Unicef-jelentést összeállító kutatók szerint kutatók szerint a fizetett apasági szabadság segít az apáknak a csecsemőkkel való kötődésében, hozzájárul az egészséges csecsemő- és gyermekfejlődéshez, csökkenti az anyai depressziót és növeli a nemek közötti egyenlőséget. Ennek eredményeképpen a szervezet olyan nemzetközi politikákat sürget, amely biztosítja a fizetett apasági szabadságot, és arra ösztönzik az apákat, hogy használják is ki azt – hiszen ez jót tesz a családoknak, jót tesz a gyermekeknek, és így hosszú távon jót tenne mindannyiunknak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást