Párkapcsolat / Szerelem / Szex

Ez a 10 leggyakoribb nemi betegség: jelek és tünetek

Ez a 10 leggyakoribb nemi betegség: jelek és tünetek

AIDS (immunhiányos szindróma)

A HIV vírus elpusztítja a szervezet immunrendszerét, így minden betegség életveszélyessé válik. Lappangási idő 1-10 év. Nem létezik jelenleg védőoltás az AIDS ellen. A legveszélyeztetebbek azok, aki gyakran változtatják szexuális partnereiket, a homoszexuálisok, kábítószer-használók.

Hogyan lehet elkapni?

Védekezés nélküli orális, anális vagy genitális szex útján. Vér, sperma, hüvelyi folyadék útján terjed. A fertőzött nők továbbíthatják babájuknak. Normál érintéssel nem terjed.

Melyek a tünetek?

Sok esetben nincsenek korai tünetei. A pozitív antitesttel rendelkező személy nem érzi magát betegnek. A korai jelek: duzzadt nyirokcsomó, éjszakai izzadás, láz, hasmenés, fogyás, fáradtság, szájpenész és övsömör. A legveszélyesebb betegség. Korai diagnózissal, gyógyszeres kezeléssel javítani lehet az életminőségen, hosszabbítani lehet az élettartamot.

Hepatitisz

A hepatitisznek három fő típusa létezik (A, B, C), vírustól függően. A B és C típusú hepatitisz a legveszélyesebb, általában nem halálos, bár nő az esélye a májrák kialakulásának. Az A és B típus víz és élelmiszer útján terjed. A B és C típus többnyire testnedvekkel terjed.

Hogyan lehet elkapni?

B és C típus: Szájon, nemi szerveken át, szexuális érintkezés útján, tetoválás, piercing, kábítószer-használat. A-típus: (orális, anális, genitális) szex útján, fertőzött élelmiszer vagy víz.

Melyek a tünetek?

A tünetek egy hónappal a fertőzés után jelennek meg: izomfájdalmak, láz, fáradtság, étvágytalanság, fejfájás, szédülés. Egyéb esetekben: sötét vizelet, világos széklet, sárga szemek és bőr, érzékeny máj, influenza tünetei. Kezeletlenül súlyos májbetegség vagy májrák léphet fel. Minden esetben vegyük komolyan.

Genitális szemölcsök (HPV)

Vírusos fertőzés (HPV), mely szemölcsök megjelenéséhez vezet a péniszen, szeméremtesten, hüvelyen, méhnyakon, végbélnyíláson vagy torokban. Gyorsan növekszik, tinédzserek körében elterjedtebb. A szemölcsök lehetnek aprók, karfiol alakúak vagy laposak.

Hogyan lehet elkapni?

Anális vagy vaginális szex útján, szájon át. A szemölcsök megjelenhetnek néhány héttel vagy hónappal a fertőzés után.

Melyek a tünetei?

Tünetmentes is lehet az elején, majd 1-3 hónap után megjelennek a szemölcsök, amelyek gyorsan terjednek. A nők számára különösen veszélyes a HPV, ugyanis méhnyakrákhoz vezethet.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást