Az AIDS és a korrupció ellen: 5 decemberi világnap, amiről tudnod kell

Az AIDS és a korrupció ellen: 5 decemberi világnap, amiről tudnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Az AIDS és a korrupció ellen: 5 decemberi világnap, amiről tudnod kell

Újabb hónap, újabb világnap-lista! Decemberben ugyancsak olyan célokra hívjuk fel a figyelmedet, amelyeken akár otthon, a fotel kényelmében is elgondolkodhatsz. Az AIDS világnappal induló hónap tematikája nem piskóta…

AIDS világnap

A decemberi 1-jei esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a szerzett immunhiányos szindróma megelőzésére, illetve a kezelés terén elért tudományos sikerekre.

A vörös szalaggal fémjelzett világnapon hírességek, közéleti szereplők és civilek is kifejezhetik az embléma segítségével, hogy nem kirekesztésre okot adó stigmának tartják a betegséget, hanem világméretű problémának, amelynél összefogásra van szükség a megoldáshoz.

Szerencsére ma már érdeklődőként is rengeteg hiteles információt szerezhetsz a HIV-fertőzés nyomán kialakuló AIDS-ről, és az érintettekkel készült videóinterjúkat is megtekinthetsz, hogy meggyőződj róla: ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más.

Fogyatékkal élők világnapja

Az ENSZ december 3-ára tűzte ki a fogyatékkal élők világnapját, amelynek idén a fenntartható fejlődés a témája, valamint az érintettek mindennapjait megkönnyítő technológiai fejlődés.

Az ipari forradalom óta egyre több eszköz áll a testi vagy szellemi fogyatékkal élők rendelkezésére – de még mindig messze nem elég, hiszen az életminőségükről árulkodik, mennyire fenyegeti őket a nincstelenség.

Döbbenetes, de a globális szegénység ötödét ők teszik ki. 2014-ben olyan konferenciákat szerveznek a világnap alkalmából, amelyeknek a következtetései a fejlődő országokban is hozzájárulhatnak a helyzet javításához.

A technológiai vívmányokkal ugyanis az a legfőbb probléma, hogy roppant drágák, így csak a kivételes helyzetben lévők engedhetik meg őket maguknak.

Az önkéntesek világnapja

Sűrűn indul a december: 5-én újabb jeles világnap következik, mégpedig az önkénteseké.

Noha a nyugati társadalmakban lassan magától értetődővé vált az önkéntesség, amelyhez kortól, társadalmi státusztól és anyagi helyzettől függetlenül szinte mindenki csatlakozik, Közép-Kelet-Európában még mindig egyfajta „úri passziónak” számít.

Az esemény célja, hogy bemutassa az önkéntesség előnyeit, támogassa az ezzel kapcsolatos döntéshozatalt, illetve globális és lokális szinten egyaránt megteremtse a hozzá szükséges összefogást.

Ideje végiggondolnod, hogy te miként csatlakozhatsz az önkéntesek táborához, és magadban köszönetet mondani azoknak, akik jó példával járnak elöl a témában!

Korrupcióellenes világnap

December 9-én rendezik a kényes témával kapcsolatos világnapot, amikor politikusok, szervezetek és magánszemélyek egymással összefogva cselekszenek a kenőpénzek átadásának gyakorlata ellen.

A program a beszédeken kívül a korrupcióval kapcsolatos színdarabok vetítéséből, cikk- és esszéíró versenyekből, továbbá képi és multimediális tartalmak előállítására kiírt pályázatokból áll.

Ilyenkor ismerik el azoknak a munkáját, akik valamilyen területen sokat tettek a korrupció leleplezéséért.

Noha tény, hogy egyetlen nap alatt nem lehet megoldani ezt a világméretű problémát, ám mindenképpen hasznos nyíltan beszélni róla, s egy kicsit előtérbe helyezni a társadalmi diskurzusban.

Az emberi jogok világnapja

Miután az ENSZ közgyűlése 1948. december 10-én írta alá Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, ezen az évfordulón tartják a szervezet egyik legfontosabb világnapját.

Nem szabad megfeledkezned róla, hogy míg számodra teljesen természetesnek tűnik bizonyos jogok gyakorlása, vannak olyan helyek a világon, ahol egyelőre hiú ábránd egy ilyen társadalmi együttélési forma.

S bizony nálunk is akadnak olyan egyének, csoportok és rétegek, akik hátrányos helyzetüknél fogva jogfosztottként élnek. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet, mennyi tennivaló akad még ezen a téren.

Ne hidd, hogy a baj megoldása kizárólag a vezetők dolga – a fejlett országok lakosságának megfelelő hozzáállása, illetve a társadalmi összefogás is rengeteget segíthet a dologban!

Jövőre újabb összeállítással jelentkezünk, immáron januári világnapokkal.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást