A 9 leggyakoribb allergiát okozó étel

A 9 leggyakoribb allergiát okozó étel

Címlap / Életmód / Egészség / A 9 leggyakoribb allergiát okozó étel

Sajnos nem mindenkinek van olyan szerencséje, hogy büntetlenül ehet bármit, amit megkíván. Az ételallergiában szenvedőknek szigorúan oda kell figyelniük az étkezésükre. De nézzük csak, hogy mi is az a 9 élelmiszer, ami a leggyakrabban okoz allergiát!

Eper

Sajnos ez a közkedvelt, mennyeien finom, piros gyümölcs is kiválthat allergiás tüneteket.
Az erre érzékeny emberek szervezetébe bekerülve hisztamin szabadul fel, ami csalánkiütést okoz. Így a csúnya pöttyöket elkerülve, sem megenni, sem szépítkezési célokra nem ajánlatos felhasználni az epret.

Tojás

A tojásallergia azt jelenti, hogy az ebben szenvedő személy érzékeny a tyúktojás valamelyik összetevőjére.
Fogyasztása bőrviszketést, száj körüli zsibbadást, légzésnehézséget és hasmenést okoz.

Halfélék

A halfélék igen komoly allergiás reakciókat váltanak ki. A bőrviszketéssel, hasmenéssel és hányingerrel járó tüneteket a halhúsban lévő fehérje okozza. Emellett a nyelv és a torok duzzanata is előfordulhat. 

Kagylófélék

A kagylófogyasztás okozta allergiás tünetek általában az evés utáni két órában jelentkeznek, a tünetek pedig a következők: bőrkiütés,- és viszketés, gyomor,- és bélrendszeri problémák és légzésnehézség.
Szerencsére a kagylóféléket nem nehéz elkerülni, mert hazánkban nem jellemző a fogyasztása és a különböző élelmiszerek alkotóelemeiként sincsenek jelen.

Tejtermékek

Hazánkban legyakrabban a tejtermékek fogyasztása okoz allergiás reakciókat. Ezt nevezzük tejcukor intoleranciának, ami azt jelenti, hogy a tejcukor lebontásáért felelős enzim hiányosan működik.
Teljes mértékben genetikai eredetű betegségről van szó, a tünetek pedig igen kellemetlenek: hasmenés, felfúvódás és általános rossz közérzet kínozza az ebben szenvedő embereket. Mindössze annyi a teendő, hogy kerülni kell a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

Rákfélék

Bár nagyon egészséges rákot fogyasztani, de sajnos gyakran okoz allergiát.
A tünetek hasonlóak a kagylóallergia során előfordulókhoz: bőrkiütés, hányás, hasmenés és fulladás jelentkezik az erre érzékenyeknél.

Szója

Ez a természetes húspótlóként funkcionáló élelmiszer is az allergiát okozó ételek csoportjába tartozik.
Bizonyos összetevői váltják ki az intoleranciát. Sajnos sokféle élelmiszerben található szója, így kerülni kell például a mélyhűtött, előre panírozott húskészítmények fogyasztását.

Búzát vagy más lisztféleséget tartalmazó élelmiszerek

Ezek az élelmiszerek, mint pédául a kenyér, a különböző kész,- és félkész ételek vagy konzervek, lisztérzékenységet okoznak. Ezt az örökletes intoleranciát a gluténérzékenység váltja ki.
A búzában, árpában, rozsban és zabban található glutént tartalmazó fehérje károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezáltal pedig felszívódási zavarokat idéz elő. Az ebben a betegségben szenvedő személyeknek egész életükben gluténmentes étrendet kell követniük.

Földimogyoró

A benne található szalicilátok az erre az anyagra érzékeny embereknél kiütést, bőrviszketést, súlyosabb esetben pedig akár fulladást is okozhat.
Aki allergiás a földimogyoróra, annak kötelező részletesen elolvasni az élelmiszerek összetevőit, ugyanis rengeteg ételféleség alkotóeleme ez az élelmiszer.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást