Sajnos nem mindenkinek van olyan szerencséje, hogy büntetlenül ehet bármit, amit megkíván. Az ételallergiában szenvedőknek szigorúan oda kell figyelniük az étkezésükre. De nézzük csak, hogy mi is az a 9 élelmiszer, ami a leggyakrabban okoz allergiát!
Eper
Sajnos ez a közkedvelt, mennyeien finom, piros gyümölcs is kiválthat allergiás tüneteket.
Az erre érzékeny emberek szervezetébe bekerülve hisztamin szabadul fel, ami csalánkiütést okoz. Így a csúnya pöttyöket elkerülve, sem megenni, sem szépítkezési célokra nem ajánlatos felhasználni az epret.
Az erre érzékeny emberek szervezetébe bekerülve hisztamin szabadul fel, ami csalánkiütést okoz. Így a csúnya pöttyöket elkerülve, sem megenni, sem szépítkezési célokra nem ajánlatos felhasználni az epret.
Tojás
A tojásallergia azt jelenti, hogy az ebben szenvedő személy érzékeny a tyúktojás valamelyik összetevőjére.
Fogyasztása bőrviszketést, száj körüli zsibbadást, légzésnehézséget és hasmenést okoz.
Fogyasztása bőrviszketést, száj körüli zsibbadást, légzésnehézséget és hasmenést okoz.
Halfélék
A halfélék igen komoly allergiás reakciókat váltanak ki. A bőrviszketéssel, hasmenéssel és hányingerrel járó tüneteket a halhúsban lévő fehérje okozza. Emellett a nyelv és a torok duzzanata is előfordulhat.
Kagylófélék
A kagylófogyasztás okozta allergiás tünetek általában az evés utáni két órában jelentkeznek, a tünetek pedig a következők: bőrkiütés,- és viszketés, gyomor,- és bélrendszeri problémák és légzésnehézség.
Szerencsére a kagylóféléket nem nehéz elkerülni, mert hazánkban nem jellemző a fogyasztása és a különböző élelmiszerek alkotóelemeiként sincsenek jelen.
Szerencsére a kagylóféléket nem nehéz elkerülni, mert hazánkban nem jellemző a fogyasztása és a különböző élelmiszerek alkotóelemeiként sincsenek jelen.
Tejtermékek
Hazánkban legyakrabban a tejtermékek fogyasztása okoz allergiás reakciókat. Ezt nevezzük tejcukor intoleranciának, ami azt jelenti, hogy a tejcukor lebontásáért felelős enzim hiányosan működik.
Teljes mértékben genetikai eredetű betegségről van szó, a tünetek pedig igen kellemetlenek: hasmenés, felfúvódás és általános rossz közérzet kínozza az ebben szenvedő embereket. Mindössze annyi a teendő, hogy kerülni kell a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.
Teljes mértékben genetikai eredetű betegségről van szó, a tünetek pedig igen kellemetlenek: hasmenés, felfúvódás és általános rossz közérzet kínozza az ebben szenvedő embereket. Mindössze annyi a teendő, hogy kerülni kell a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.
Rákfélék
Bár nagyon egészséges rákot fogyasztani, de sajnos gyakran okoz allergiát.
A tünetek hasonlóak a kagylóallergia során előfordulókhoz: bőrkiütés, hányás, hasmenés és fulladás jelentkezik az erre érzékenyeknél.
A tünetek hasonlóak a kagylóallergia során előfordulókhoz: bőrkiütés, hányás, hasmenés és fulladás jelentkezik az erre érzékenyeknél.
Szója
Ez a természetes húspótlóként funkcionáló élelmiszer is az allergiát okozó ételek csoportjába tartozik.
Bizonyos összetevői váltják ki az intoleranciát. Sajnos sokféle élelmiszerben található szója, így kerülni kell például a mélyhűtött, előre panírozott húskészítmények fogyasztását.
Bizonyos összetevői váltják ki az intoleranciát. Sajnos sokféle élelmiszerben található szója, így kerülni kell például a mélyhűtött, előre panírozott húskészítmények fogyasztását.
Búzát vagy más lisztféleséget tartalmazó élelmiszerek
Ezek az élelmiszerek, mint pédául a kenyér, a különböző kész,- és félkész ételek vagy konzervek, lisztérzékenységet okoznak. Ezt az örökletes intoleranciát a gluténérzékenység váltja ki.
A búzában, árpában, rozsban és zabban található glutént tartalmazó fehérje károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezáltal pedig felszívódási zavarokat idéz elő. Az ebben a betegségben szenvedő személyeknek egész életükben gluténmentes étrendet kell követniük.
A búzában, árpában, rozsban és zabban található glutént tartalmazó fehérje károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezáltal pedig felszívódási zavarokat idéz elő. Az ebben a betegségben szenvedő személyeknek egész életükben gluténmentes étrendet kell követniük.
Földimogyoró
A benne található szalicilátok az erre az anyagra érzékeny embereknél kiütést, bőrviszketést, súlyosabb esetben pedig akár fulladást is okozhat.
Aki allergiás a földimogyoróra, annak kötelező részletesen elolvasni az élelmiszerek összetevőit, ugyanis rengeteg ételféleség alkotóeleme ez az élelmiszer.
Aki allergiás a földimogyoróra, annak kötelező részletesen elolvasni az élelmiszerek összetevőit, ugyanis rengeteg ételféleség alkotóeleme ez az élelmiszer.