A 6 legfontosabb dolog, amitől jó vezető leszel

A 6 legfontosabb dolog, amitől jó vezető leszel

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A 6 legfontosabb dolog, amitől jó vezető leszel

„Az a fajta vezető legyél, akit az emberek akkor is önként követnek, ha nincs rangja vagy beosztása.” – Brian Tracy

Inspiráld a beosztottjaid

Lelkes emberekre van szükséged a csapatodban! A demotivált vagy önbizalomhiánnyal küszködő alkalmazott bármennyire is jó a munkájában, a hangulatával hatással van az irodai környezetére is.

Jó vezetőként inspiráld őt! Dicsérd meg szavakkal mások előtt is, és adj neki olyan feladatot, amivel a komfortzónájából való kilépésre bátorítod. A feladat közben biztasd őt, és így a projekt végén olyan érzés szabadul majd fel benne, ami megváltoztatja a munkához való hozzáállását.

Ez motiválóan hat majd rá és a környezetére is.

 

Lépj ki néha a szerepedből

Vezetőnek lenni nem mindig fenékig tejfel. Példát kell mutatni, és ha azt szeretnéd, hogy alázattal kövessenek, akkor néha neked kell a legjobb követőnek lenned, és kilépned a saját szerepkörödből.

Ez nem azt jelenti, hogy átadod a helyed másoknak, hanem megmutatod, mi volt az a lépés, ami a jelenlegi pozíciódhoz vezetett.

Ezzel közelebb kerülhetsz beosztottjaidhoz, ami rövid- és hosszú távon is gördülékenyebbé teszi a munkafolyamatokat.

Ünnepeld meg a sikereket

A projektek lezárásakor szánj időt annak értékelésére egyénileg és csapatszinten is.

A kritikák és pozitív visszajelzések megfogalmazása elengedhetetlen a jövőbeli projektek sikerességéhez.

A sikert meg kell tudni ünnepelni, a hibákat pedig ki kell küszöbölni. A formális rész után szervezz egy közös programot a projektben dolgozókkal, ahol mindenki kifújhatja a gőzt, és másnap újult erővel tud belekezdeni a következő feladatba.

Add önmagad

Előfordulhat, hogy idő előtt vezetővé válsz, és úgy érzed, nem állsz készen a feladatra. Ha nincs kellő tapasztalatod, akkor sem kell más szerepébe bújnod, mert az hosszú távon teher lesz számodra.

Hidd el, hogy ott van benned a vezetői képesség, amit feletteseid megláttak benned. A karizma éppoly erős vezetői készség, mint a sokéves tanulással szerzett tapasztalat.

A tudásbázis állandóan változik, és neked kell a legtöbbet tanulnod, hogy azt át tudd adni másoknak. Az igyekezet nem önmegtagadás, hanem azon bölcs belátás, hogy a tanulás egy állandó folyamat.

 

Tehermentesíts

A tehermentesítés nem csak a beosztottak feladata, hanem egy kölcsönös reakció.

Ha úgy látod, hogy valamelyik beosztottad túl sok időt tölt az irodában, vagy hetek óta nincs ideje kimenni ebédelni, akkor vegyél át a munkájából.

Érezze a támogatásod szakmailag és emberileg is. Ezzel nem csak közkedvelt vezetővé válhatsz, hanem elkerülheted a kimerültségből adódó hibázási lehetőségeket is.

Engedd szabadjára a humort

Igazán jó eredmény csak jó hangulatban születhet. Ne csak akkor legyen jókedv az irodában, ha nem vagy ott!

Hozd meg te a jó hangulatot!

A nevetés hatására az agy másképp reagál a különböző ingerekre, és ezáltal a mindennapi élet apróbb terheinek jelentősége is kisebbnek tűnik majd.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást