Család / Életmód

A legcsendesebb kutyafajták – ha nem házőrzőt szeretnél

A legcsendesebb kutyafajták – ha nem házőrzőt szeretnél

Saját nyugalmunk és a szomszédok miatt sem hagynám, hogy sokat legyen odakinn, mert pontosan tudom, milyen, amikor éjjel-nappal hangoskodó ebek laknak a környéken. Ennek a helyzetnek előbb, vagy utóbb tragédia a vége, mert vagy a gazdának fogy el a türelme, vagy valamelyik környékbelinek lesz elege abból, hogy képtelen normálisan pihenni. Mielőtt azonban kitérnénk a csendet előnyben részesítő kutyafajtákra, meg kell jegyeznünk, hogy a kutyák is egyedülálló személyiségek. Akadnak a fajtájukra jellemző vonások, amiket nem tudnak letagadni.

A mi tacskónk is például imád ásni az erdőben, és ahogy öregszik, úgy válik egyre morcosabbá, ráadásul a gyerekeket sem kedveli – a negatív tulajdonságait viszont számos olyan tulajdonságával, szokásával kompenzálja, hogy számunkra mégis ő a legtökéletesebb eb a világon. Egy alapvetően nyugodt, iszonyúan lusta kutya: a fajta energiabombáival én csak a tacskótalálkozókon futottam össze. Ott is megbizonyosodhattam róla, hogy a kutya személyisége sokszor merőben eltér az adott fajta természetesnek vett vonásaitól. Ezért lényeges, hogy ne kizárólag fajta alapján válassz, azt is alaposan nézd meg, az adott alomban milyen egyéniségek bontakoznak ki!

Mopsz

A mopszok valószínűsíthetően kínai eredetűek: azonnal felismerhetőek rövid szőrükről, lapos pofájukról, orrukról és persze a kunkori farkukról. A nyugodt természetű, érzékeny és szeretetre méltó fajta remekül érzi magát a lakásban és még a szomszédokat sem zavarja: nagyon ritkán ugat. Szereti a társaságot, a gyerekeket, egyáltalán nem agresszív, viszont az első két évben kiemelten sokat kell vele foglalkozni, mert különösen aktív.

Angol bulldog

A bulldog ősét bikák terelésére és őrzésére tenyésztették ki, a későbbiek során azonban már nem volt rájuk szükség eredeti szerepükben – ekkor keresztezték őket a mopszokkal. Így jelent meg a ma is ismeretes, nyugodt és békés természetű angol bulldog. Első ránézésre talán nem úgy tűnik, de a bulldogok nagyon szelídek és kiegyensúlyozottak. Imádnak a család közelében lenni, barátságosak és vidámak, jól kijönnek más háziállatokkal is. Ehhez csatlakozik, hogy toleránsak és nem könnyű őket kihozni a sodrukból – ők tényleg ritkán ugatnak.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást