Lakásban tartható madárfajták

Lakásban tartható madárfajták

Címlap / Életmód / Család / Lakásban tartható madárfajták

Odafigyeléssel, törődéssel, no meg persze sok-sok szeretettel a kis szárnyas nem érzi magát rabnak, sőt! Lássuk, melyek azok a madárfajok – a teljesség igénye nélkül-, melyek szeretnek az ember közvetlen közelében élni!

Kanári

Ezek az apró termetű, színes kis madarak üde színfoltjai lehetnek otthonunknak és persze életünknek. Csodálatosan énekelnek, főleg, ha jól érzik magukat! Hogy ezt biztosítani tudd, ügyelj arra, hogy ne tedd huzatra őket, mert arra nagyon érzékenyek, valamint sose tartsd egyedül, mert akkor depressziósak lesznek!
Érdekesség, hogy színe attól függően változik, hogy mivel etetjük, tehát ha sok piros kaliforniai paprikát kap, akkor előbb-utóbb gyönyörű naplemente árnyalatban fog tündökölni.

Nimfa papagáj

A kakaduk csoportjába tartozó madarak a legkedveltebb díszállatok közé tartoznak annak ellenére, hogy reggelenként és esténként elég nagy rikácsolásba kezdenek, viszont napközben nagyon nyugodt jószágok. Mozgásigényük viszonylag nagy, ezért nagyobb méretű kalitkára, vagy reptetőre van szükségük, illetve hogy pár órát kiengedjük őket a fogságból.
Mivel szívesen rágcsál, biztosítsunk mindig neki valamit, amit nem sajnálunk, különben ő maga választja ki, mihez is nyúl, aminek nem biztos, hogy mi örülnénk. Aki nimfapapagáj tartására vállalkozik, jól gondolja meg, ugyanis átlagéletkoruk 25 év! Viszont ha élete végéig odaadóan gondozzuk és szeretjük, nagyszerű társ válhat belőle!

Hullámos papagáj

A leggyakrabban tartott madárfajok egyike a hullámos papagáj. Népszerűségét gyönyörű tollazatának, valamint barátságos természetének köszönheti. Szívós, igénytelen állat, tartása egyszerű, a lényeg, hogy időközönként engedd ki- mint a többit- mivel elég nagy a mozgásigénye.
Nagyon emberközeli, miután kézhez szokott, képes hosszú időn keresztül az ember vállán, ujján tanyázni. Amennyiben sokat törődünk velük, a beszédünket is megtanulja, igazi „beszélgetőpartner”. Több mint 10, akár 15 évig is élhetnek, ezért sokáig mellettünk maradhatnak!

Zebrapinty

A hullámos papagáj után a második leggyakrabban tartott madár az országban. Tudni kell, hogy ezek a tollas kis jószágok nem arról híresek, hogy szeretnek csendben maradni, mert lényegében végigbeszélik a napot. Nagyon szeretnek fürdeni, ezért ha a kedvükben akarsz járni, tégy oda nekik egy kis tálat, amibe bele tudnak gázolni.
Figyelj arra, hogy nem bírják sem a hideget, sem a huzatot, ezért olyan helyre tedd, ahol biztos nem fáznak meg! Jól kijön más fajokkal is, ezért nyugodtan tartsd együtt másokkal is, főleg, mert igazán társasági lények.

Beó

Nagy termete miatt inkább röpdébe ajánlják, bár vannak, akik teljesen szabadon tartják a lakásban. Az egyik legjobb hangutánzó madár, mindent lemásol. Szó szerint, mindent: a kutya ugatását, a kávéfőző hangját, a kisbabák sírását, a mikro sípolását, no meg persze az emberi beszédet.
A papagájokhoz hasonlóan ő is imád hosszasan fürdőzni, amit persze kommentál is!

Kacagó gerle

Első ránézésre olyan, mint a közönséges házi galamb, nem csoda, hisz’ a galambfélék családjához tartozik. Nevét kacagásra emlékeztető hangjáról kapta, amit mindkét nem izgalmi állapotban ad. Érdemes párban tartani őket, főleg mert szívmelengető látvány, ahogy egymást tollásszák és közben turbékolnak.
Ezen kívül gyakran látni őket csőrözni is, amikor valójában etetik egymást, tehát lényegében nincs köze a valódi csókolózáshoz. Éppen ezért sokszor szokták szerelmespárok venni egymásnak, hogy ihletet kapjanak az otthonukban lakozó másik gerlepártól.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást