Hírek

Ilyennek látja egy kutatás a generációmat – 30-asnak lenni küzdelmes

A harmincasok generációja kétségkívül érdekes abból a szempontból, hogy mi vagyunk azok, akik még az analóg világban születtünk, de már fiatalon megismerkedtünk a digitális kor vívmányaival. De milyenek is a mai harmincasok? Erre a kérdésre kereste a választ egy átfogó kutatás.

A harmincas évek kihívásokkal és feladatokkal teli időszak, és kulcsfontosságú, mert a biztos és nyugodt jövőt kell megalapoznia – vélik a generáció tagjai az UniCredit Bank és a Scale Research reprezentatív kutatása szerint. Fontos mérföldkő számukra, hogy ebben az életszakaszban már felelősséget kell vállalniuk tetteikért. Ezen kívül a legfontosabb életesemények – karrier, családalapítás, gyermek születése – miatt rájuk nehezedő társadalmi nyomással is meg kell birkózniuk.

A kutatás arra kereste a választ, hogy melyek a legfontosabb értékek a harmincasok számára, elégedettek-e az életükkel, milyen kihívásokkal küzdenek. Kíváncsiak voltak, mi motiválja őket, hogyan viszonyulnak az előttük lévő és utánuk jövő generációkhoz. Kiderítették azt is, hogyan állnak a fenntarthatóság, valamint a külföldi munkavégzés témaköréhez.

A kutatás szerint a „generáció felét azok az otthon- és családközpontú harmincasok (49%, 632 ezer fő) teszik ki, akik jellemzően már házasok (vagy házasságot terveznek), gyermeket nevelnek (vagy 1-2 éven belül gyermeket szeretnének).

Az életükben az otthon, a család és a barátok a legfontosabbak. Elégedettek az életükkel, megtalálták az útjukat, karrierjük épül, nem riasztja el őket a felelősségvállalás.

Jól érzik magukat a bőrükben, nem cserélnének más korosztállyal, legfeljebb az anyagi biztonság terén éreznek még némi hiányosságot. Többségük saját ingatlanban él, otthonuk az önkifejezésük része, hosszabb távú terveik pedig a lakásfelújításhoz, házépítéshez és gyermekvállaláshoz kapcsolódnak.

A generáció másik felét azok a harmincasok (51%, 646 000 fő) alkotják, akik még jobbára családalapítás vagy gyermekvállalás előtt állnak. Ők kevésbé elégedettek a jelenlegi anyagi vagy párkapcsolati helyzetükkel. Ezt az állapotot pedig hedonistán vagy épp ellenkezőleg, szorongva, reményvesztetten élik meg.”

iakovenko123/depositphotos.com

Ez az információ nekem azért elég érdekes volt, mert ezek szerint az Y-generáció még mindig a saját otthon, karikagyűrű, gyereksereg háromszögben gondolkodik. Nem mintha ezzel bármi baj lenne, én magam is ezt az utat járom. Azt hittem, a korosztályomban már sokkal többen vannak, akik tudatosan választják a félig-meddig nomád életmódot. Úgy gondoltam, sokan nem is szeretnének gyökeret verni sehol, mert akkor nem tudnak például egy álláslehetőség miatt akár másik országba költözni.

A kutatás szerint azonban hiába nyílt ki a világ, a kivándorlás a generáció negyede számára vonzó a magas bérek miatt, de legfeljebb egytizedük számára reális opció.

A kutatásból úgy tűnt, a saját otthon egyfajta anyagi biztonság és célba érés bójája. Azért itt sem lenne mindegy, hogy kik azok, akik – akár családi segítséggel – meg tudtak engedni maguknak egy saját lakást minimális hitellel, vagy akár kölcsön felvétele nélkül, és kik azok, akik mondjuk 20 évre eladósodtak. Egy saját ingatlan persze így is nagyobb biztonságot és állandóságot jelenthet, mint egy albérlet, de én azért a pénzügyi helyzetünk miatt még nem hajtom olyan nyugodtan álomra a fejemet. A jelentés szerint a generációm tagjai a 20-as éveiket a pörgős, bulizós időszaknak látják – ezt így látom én is. A 30-as és 40-es éveimről viszont már más elképzeléseim vannak.

A kutatás szerint a korosztályom többsége a 30-as éveit a küzdelem időszakának látja, a 40-es éveit pedig a nyugalom korának reméli.

Az én egyéni esetemben biztos jócskán szerepet játszik az is, hogy még egészen pici gyerekünk van. A mostani időszakot minden nehézség ellenére is sokkal inkább harmonikusnak, az emlékgyűjtés idejének látom.

Azt hiszem, most éljük meg azokat az éveket, amiket majd nyugdíjas korunkban egy padon üldögélve mosolyogva emlegetünk. Ami viszont a 40-es éveimet illeti – nos, azoknak csak a legvégére fog kirepülni a gyerek, és talán addigra elfogy a lakáshitelünk is. Feltéve, hogy nem vállalunk több gyereket, és kell nagyobb lakásba költöznünk… Szóval a neheze, azt hiszem, még hátra van.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW