Stílus

5+1 dolog, ami az Y-generációnak természetes volt, a Z-generáció számára viszont már elképzelhetetlen

Dúl a vita, hogy jelen pillanatban melyik fontosabb generáció: az Y (millennial), vagy a Z. A millennial, azaz az Y-generáció az 1980 és 1996 között születettek, a Z-generáció pedig az 1996 és 2015 közöttiek. Ugyan mindkét korosztály fiatal, mégis vannak köztük alapvető generációs különbségek. Az alábbi hat dolog, a millennialoknak – vagyis ezredfordulósoknak – még  természetes volt, de a Z-generáció számára viszont már elképzelhetetlen

Az okostelefon és közösségi média nélküli élet

Tény, hogy mindkét korosztály rengeteget nyomkodja a telefonját és sok időt tölt a közösségi média oldalakon, de azért van különbség. Az Y-generáció nem ezekkel nőtt fel, ahogy a Z, ezért ők nem élnék meg akkora tragédiaként, ha nem használhatnák a telefonjukat, vagy nem léphetnének be többet Facebookra, Instagramra. Ők ugyanis még emlékeznek azokra az időkre, mikor nem posztoltunk valamit online percenként és nem voltunk egész nap összekötve az okostelefonunkkal.

Egész nap kint játszani

A millennial korosztálynak még nem volt annyi oka a lakáson belül játszani, mint a Z-generációnak, ezért inkább büntetésként fogták fel, ha nem mehettek le a térre. A Z-generáció tagjai már sokkal kevesebb időt töltöttek/töltenek a szabadban és akkor is a kezükben van az okostelefon, miközben kirándulnak vagy sportolnak. 

Olvastad már?  Mi az, amit a 20-as, 30-as, 40-es és 50-es éveidben keresel a partneredben? Meglepő különbségek vannak

 Osztálytársnál aludni

A millennialok szerettek az osztálytársaiknál aludni, nagy buliként éltek meg egy ilyen ottalvós partit, mivel az iskolán kívül nem nagyon volt lehetőségük kapcsolatot tartani és mélyebben elbeszélgetni a barátaikkal. A Z-generáció az online jelenlétnek köszönhetően már kiskorától kezdve állandó kapcsolatban volt ismerőseivel, így őket egy barátnál alvás nem különösebben hozta lázba. Bizonyított, hogy ők több időt töltenek egyedül, mint a korábbi generációk és ezt nem is bánják. 

stetsik/depositphotos.com

Keveset panaszkodni

A Z-generáció stresszesebb, mert közülük csak 45 százalék állítja, hogy elégedett az életével, szemben az Y-generáció tagjaival, akiknek 60 százaléka boldog.

A fiatalabb korosztály hajlamosabb olyan dolgok miatt panaszkodni, ami az előzőknek nem jelent gondot és ez a szakemberek szerint az online jelenléttel van összefüggésben.

A neten ugyanis a fiatalabbak folyamatosan látják, hogy valaki éppen nyaralni volt, vékonyabb náluk, több pénze, drágábbak a ruhái stb., amiből – tévesen – azt szűrik le, hogy a másiknak jobb az élete, mint az övék. A millennial generáció kevésbé kesereg emiatt, és ha elégedetlen is, energiáit arra összpontosítja, hogy elérje, amit szeretne. 

Olvastad már?  Később veszíti el a szüzességét az Y generáció, mint a szüleik – De vajon miért?

Örülni az apró dolgoknak

Az előbb említett okok és az állandó információ dömping következtében A Z-generáció tagjai állandó stimulációt keresnek, mindig valami nagyobb, gyorsabb, újabb kell nekik. Az ezredfordulósok még nem ezzel az állandó online-teherrel nőttek fel, ezért képesek jobban értékelni az apró dolgokat. 

arthurverkovethsky/depositphotos.com

Limitált idő a képernyő előtt

Ha egy ezredfordulósnak volt egy kedvenc sorozata, akkor minden héten leült a tévé elé, megnézte az aktuális részt és türelmesen várt a következőre – nem volt olyan hogy egy hétvége alatt lenyomott egy egész évadot – sőt, a korai eresztés még a videókazettákra is emlékszik. A Z-generáció már olyan korban született, hogy bármilyen kontent elérhető volt számára a neten, legyen szó filmről, sorozatról, játékról vagy zenéről.