Szórakozás / Otthon

Egy új kutatás bebizonyította: lassabban öregszel, ha sok gyereked van

Arra gondolnánk, hogy a sokgyerekes anyukák hamarabb öregszenek: a sok stressz, a kevés magukra fordított idő és a gyakorlatilag 24 órás munka megterheli a szervezetet. Egy új kutatás azonban kimutatta, hogy azok, akiknek több gyereke van, sokkal lassabban öregszenek!

Hogyan öregszünk?

Szaknyelven szeneszcenciának nevezzük az öregedés biológiai folyamatát, amely során a sejtszervecskék lebomlanak: félbeszakadnak, és lassan leamortizálják a szöveteket.

Egy friss kutatás kimutatta azonban, hogy a szülés minimalizálhatja a szövetsérüléseket, aminek következtében kevésbé öregszik a test. A kutatók szerint a szüléssel összefüggésbe hozható a telomerek hosszúsága – a telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található szakasz, melynek szerepe, hogy védje a sejtosztódás során a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. Ahogy osztódnak a sejtek, a telomer rövidül, és ha elfogy, a szövetek elhalnak.

Magyarul a szülés elősegíti ezeknek a telomereknek a fejlődését, ezzel pedig egészségesebbek lesznek a kromoszómáink.

Megcáfolt teóriák

Eddig az volt az általánosan elfogadott álláspont, hogy a sok gyerek, a szülés, a megnövekedett stressz és a kevés alvás miatt éppen hogy felgyorsul a szövetek elhasználódása. Most azonban egy friss kutatás pont az ellenkezőjét bizonyította be.

A tudósok 94 guatemalai nőt vizsgáltak meg a Kaqchikel maja közösségből még 2000-ben, majd 13 évvel később újra mintát vettek tőlük. Összemérték a telomerek hosszát mindenkinél – annál is, aki kevesebbet, és annál is, aki többet szült. Az eredmények kimutatták, hogy a többgyerekes anyukáknak hosszabb a telomerük, mint azoknak, akik kevesebb gyereket hoztak a világra.

Olvastad már?  5 apró jel, hogy a tested gyorsabban öregszik, mint az átlag

Csalóka eredmények

A kutatók abban is megállapodtak, hogy valószínűleg a szociális státusz is hozzásegíti a nőket a későbbi öregedéshez: a Kaqchikel maja közösségben ugyanis sokkal inkább megbecsülik azokat, akiknek több a gyerekük.

Ezért a vizsgált eredmények még akár kicsit csalókák is lehetnek – nyilvánvaló, hogy azok a nők, akik jobb szociális körülmények között élnek, jobb ellátást kapnak és többen segítenek nekik, ha gyengélkednek, esetleg a gyerekekre kell vigyázni.

Így kevesebb stresszel és több energiával rendelkeznek a gyerekek nevelése alatt, mint mondjuk egy modern, nagyvárosban élő nő.

Új kutatások várhatóak

A kutatók más közösségek nőtagjait is megvizsgálják majd, hogy kiderítsék: mekkora szerepe van a telomer hosszában a szociális státusznak, vagyis annak, hogy a többgyerekes nők válláról mennyire veszi le a terhet a közösség többi tagja.

Így kiderülhet, mekkora a szerepe a szülésnek, és mekkora a viszonylag stresszmentes gyereknevelésnek a pozitív hatások megjelenésében.

Mivel a különböző etnikai csoportoknak különböző szabályaik vannak (Manhattanben például nehezen mondható el, hogy stresszmentes egy sokgyerekes családanya élete), a kutatók megállapíthatják, hogy min múlik a telomer hossza, és így az öregedés tempója.

Forráslifehack.org