Különleges vintage lakberendezési tárgyak

Különleges vintage lakberendezési tárgyak

Címlap / Otthon / Dekor / Különleges vintage lakberendezési tárgyak

A vintage az elmúlt időszak egyik legközkedveltebb stílusa, mely nem csupán a divatba, a kiegészítők világába, hanem a lakberendezésben is hatalmas teret hódított. Az egyediségre, a régi-új harmóniájára építő irányzat sokak kedvence – mutatjuk, milyen dekorációkkal tudod feldobni a lakásodat!

Különleges üvegedények

A dekorációkat és a lakberendezési tárgyakat illetően a vintageban élen jár minden, ami egyszerre tud ódon, régi és mégis kicsit újszerű lenni.

Remek példa az egyedi bútorok, asztalkák különlegessé tételére, ha méretes üvegedényeket halmozunk rájuk.

A stílus népszerűségének köszönhetően ismét nem nehéz a boltokban ilyen és ehhez hasonló üvegtárolókat találni, de ha sikerül egyet előkotorni a padlás mélyéről, az lesz az igazi.


Láttad már? 5 meseszép nappali, ahol a kék szín uralkodik


Korábban jellemző módon cukorkákat is tartottak ezekben az üvegekben, de ezt a funkciót gyakorlatilag bármire lecserélhetjük.

Kiváló ötlet gyöngysorokkal megtölteni a teret, de akár rózsaszirmokkal, szárított- vagy élővirágokkal is feldobhatjuk a látványt, nem beszélve a sok-sok apró, otthon félretett emlékről, amik így végre méltó helyre kerülhetnek.

Újragondolt kalitkák

Ilyen jellegű kalitkákból már nem igazán tudunk újat venni, bár természetesen mindez csak keresgélés és pénz kérdése.

Az mindenesetre biztos, hogy ha sikerül egy ilyen ódon hatású darabhoz hozzájutni, akkor azzal célszerű foglalkoznunk, hiszen akár ilyen csodás dekorációs elem is születhet belőle.

A látványt még tovább fokozza a régi térkép, a méretes óra, a távcső, a vastag madzag, amik tulajdonképpen egy komplett kutató-felszerelésnek feleltek meg – legalábbis anno.

A stílust illetően ennél a dekorációnál hiányzik a finomság, a nőies pasztell és a fehér, de a vintagenak van egy ilyen nosztalgikus, kicsit durva irányzata is.

Persze, ezen a látványon finomíthatunk, példának okáért tökéletesen mutatnak a felakasztott kalitkák, ha hatalmas virágokat ültetünk beléjük, amik növekedés közben egyre jobban alálóghatnak. 

Ódon ládikák, bőröndök

Ha már a kutatásról, az utazásról szó volt, íme, itt a következő tökéletes dekoráció a vintage stílushoz. Aki nem szórta ki a lomtalanítás során az igencsak koros, sokat látott bőröndöket, az most ismét felhasználhatja őket a lakásban.

A megtisztítást érdemes komolyan venni, de a felújításra ne költsünk túl sokat. Minden egyes sérülésnek, szakadásnak, foltnak története van, és ezek nélkül a régi tárgyak nem is lennének megfelelőek a vintage számára.

Az ósdi bőröndöket, ládikákat ízlésünk szerint egymásra helyezhetjük a dekoráció elrendezésénél, kisebb-nagyobb, hasonlóképpen vintage tárgyakkal pedig feldobhatjuk a látványt.

Ha továbbgondoljuk az elemeket, akár éjjeliszekrényt is készíthetünk a bőröndökből, a ládikák pedig a polcok díszei lehetnek.

Újragondolt, kiszeparált ajtók

A tökéletes példa a vintage stílusra, ha a régit egy kicsit megújítjuk, új szerepkörbe helyezzük, akárcsak ennél a régi ajtónál.

A megtisztított, alaposan kopott ajtó több funkciót is betölthet, de ennél a példánál egyszerű dekorációs célzattal bír.

A gondosan megmunkált polctámaszok kiválóan illenek az ósdi faanyaghoz, segítségükkel, és az újragondolt asztalka által máris készítettünk egy igencsak hangsúlyos díszt.

A polcokra nem is kerülhet más, mint egy régi öntözőkanna, gyümölcsök, virágok, na és persze a különleges táblácska. Ezen az irányelven maradva a régi ajtót – némileg átalakítva – felhasználhatjuk virágtartóként, álló tükörkeretként, vagy éppen asztallapként.

Sőt, ezeket az elemeket a kertben is felhasználhatjuk, így még változatosabb formában megvalósíthatjuk terveinket.

Izgalmas virágtartók

A vintage stílus szerves részét képezik a virágok, ha más formában nem is, a nyomott textilek, minták végett mindenképpen.

Természetesen a meleg hónapokban akár a kertünket is dekorálhatjuk újrahasznosított tartók segítségével, de télen a hasonlóan üde hangulatot akár a lakásba is becsempészhetjük.

Példának okáért tökéletes választás a régi gyertyatartóra rögzíteni a vintage bögréket, amikbe nem csak vágott, hanem élővirágokat is tehetünk.

Ugyanezen elven maradva a megfordított, kidobásra ítélt csillárokat is felhasználhatjuk, sőt, a nagyitól örökölt süteményes állvány szintén tökéletes a célra.

A félretett bádogedények, vödrök, kannák, kancsók is válhatnak újragondolt vázákká, különleges virágtartókká, nem beszélve a lámpásokról, lámpaburákról, vagy éppen a régi tejesüvegekről.

Egyedi gyertyák

Bár a dekorációs lehetőségek száma végtelen, utolsó lehetőségként egy olyan díszt hoztunk, amit bárki könnyedén elkészíthet, és így egyedi díszeket kreálhat.

Nincs is hozzá másra szükségünk, mint egy használaton kívül levő, régi bögrére, dobozkára, kompótos tálra, tojástartóra, vagy bármi másra, amit kellőképpen feldíszítettünk vintage stílusban.

Ha megvan a megfelelő alap, már csak némi összetört gyertyára és egy kanócra lesz szükségünk.

A hagyományos módon olvasszuk fel a viaszt, állítsuk bele a kanócot a tartóba, és támasszuk ki, hogy a forró anyag ráöntése során ne dőljön el. Illóolajokkal dúsíthatjuk a viaszt, így nem csak látványos, hanem illatosított gyertyánk lesz.

Miután megdermedt az újrahasznosított dekor tárgyunk, nincs is más dolgunk, mint méltó helyet találni neki.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást